Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:27:40

Атрошенко про результати поїздки на Всесвітній економічний форум

31.05.2022   18:56Агенцiя

— Найважливіше завдання, яке я відчуваю, виходячи зі свого життєвого досвіду, досвіду керівника і досвіду міського голови полягає в тому, щоб якомога швидше показати тренд відновлення міста, не чекаючи закінчення активних бойових дій, для того, щоб люди це бачили і бачили майбутнє в Чернігові.

З таких слів розпочав свою зустріч із журналістами Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко 31 травня. Під час прес-конференції очільник міста розповів про результати своє поїздки в Давос на Всесвітній економічний форум.

    — Ми фінансуємо на одну третину власними надходженнями всі державні видатки, решта дофінансується за рахунок міжнародних кредитів. На сьогодні стан справ із державним бюджетом вкрай важкий. Я це чітко розумію, навіть виходячи з останньої поїздки президента до Харкова, де він у своїй промові наголосив на необхідності міським головам активніше шукати міжнародні кошти, залучати їх під державні гарантії і спільно, і державними зусиллями, і зусиллями керівників органів місцевого самоврядування, на ці залучені кошти відновлювати і громади, і Україну. І саме з цією метою я виїхав на економічний форум, — розповів Владислав Атрошенко.

Економічний форум у Давосі

Важлива подія політичного та бізнесового світу. Протягом тижня у швейцарському Давосі збирається близько 2 500  впливових осіб  — від президентів країн і очільників міжнародних організацій до великих  бізнесменів, інвесторів, які готові говорити про нагальні питання і допомагати у їх вирішенні. Сприяють цьому і десятки різноматних майданчиків, які працюють в межах форуму, як офіційні, так і неформальні.

Учасником цьогорічного форуму став і Владислав Атрошенко, він використовує сьогодні кожну можливість, аби встановити потрібні контакти та залучити кошти для відбудови зруйнованого російськими окупантами Чернігова, не чекаючи закінчення війни.

Так, особистий візит міського голови у Давос приніс Чернігову 500 тисяч доларів як підтримку від уряду Тайваню.  За словами Владислава Атрошенка, ці кошти планують спрямувати на пріоритетні для міста питання, що дозволить вчасно розпочати опалювальний сезон і навчальний рік для школярів.

    — Неможливо вибудувати стосунки без візуального контакту. Очні зустрічі вкрай важливі. Відповідаючи на питання чи варто було їхати в Європу, я би сказав зворотно, що там треба знаходитися постійно, це я умовно звісно кажу. Хто перший буде спілкуватися, хто перший буде напрацьовувати ці контакти, той перший отримає по тій чи іншій лінії певні гранти, або певну допомогу. Це вкрай важливо, не чекаючи коли держава буде спроможна виділити суттєві кошти для відновлення Чернігова, все таки залучити якісь кошти, скажімо, або з муніципалітетів, або бюджетів інших країн, — пояснює очільник Чернігова.

Так, міському голові Чернігова вдалося поспілкуватися з політиками та бізнесменами стосовно залучення інвестицій, а також вирішення конкретних питань, зокрема стосовно ТЕЦ та будівництва сміттєпереробного заводу. Наприклад, діалог на цю тему у Владислава Атрошенка відбувся з міністром енергетики та цифрового розвитку Кабінету Міністрів Швеції.

    — Якщо мені вдасться це зробити, то це буде історичний внесок мене як людини, як міського голови у розвиток міста. Це буде надзвичайно корисно технічно для існування міста — це повернення генеруючих компаній до управління містом з подальшим їх об'єднанням, там де це можна зробити.  Роздавачем тепла буде ТЕЦ, а залишки залишаться на міських котельнях ОТКЕ і з будівництвом біля ТЕЦ сміттєпереробного заводу, — пояснює Владислав Атрошенко. —  Звісно, всі чекають завершення війни, але, чому я обрав Швецію, тому що там питання сміттєпереробки чи не найрозвинутіше.  

Робочі контакти під час форуму очілнику Чернігова вдалося встановити з виконавчою директоркою Українського дому в Давосі Алексою Чопівською, президентом Українсько-Швейцарської асоціації Дмитром Сіденком, з ним же і підписаний Меморандум про співпрацю щодо можливості пошуку міста-партнера у Швейцарії, що допомогатиме у відбудові Чернігова,  з міністром енергетики та цифрового розвитку Кабінету Міністрів Швеції, з Надзвичайним та Повноважним послом України в Швейцарії Артемом Рибченком, з Президентом Світового Конгресу Українців Павлом Ґродом, з радником Віталія Кличка Богданом Баласиновичем, засновницею і головною виконавчою директоркою Horizon Capital Оленою Кошарною, президенткою та головною виконавчою директоркою  Western NIS Enterprise Fund Ярославою Джонсон.

Дружні стосунки з польськими містами

Також міський голова під час своєї поїздки здійснив візит у Польшу для налагодження контактів та встановлення дружніх стосунків з містами Познань та Жешув. З останнім Чернігів підпише договір про співпрацю, на це міського голову уповноважили депутати під час засідання сесії 31 травня.  Стосовно договору з Познанню, то обговорення цього питання продовжується.

    —  Ми не маємо на меті просити якусь конкретну допомогу з бюджету, хоча ми не відмовимось, якщо нам будуть її давати. Але найголовніше, щоб все таки ці муніципалітети були провідниками Чернігова в країни Європи. Щоб вони нам повідомляли про всі наявні можливі і неможливі урядові програми, бізнес-майданчики.
     

Допомога від Меммінгена

Німецьке місто-побратим Чернігова Меммінген зібрало для нашого міста допомогу у розмірі 152 тис євро.  Ці кошти  планують спрямувати на придбання німецької сміттєприбиральної машини

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини