Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:05:31

Міська рада, волонтери та команда архітекторів розробляють концепцію розвитку Чернігова

31.05.2022   09:24Агенцiя

Яким має стати Чернігів у період післявоєнної відбудови. Вже сьогодні у міській раді разом і волонтерами та українською архітектурною студією розпочали роботу над розробленням концепції відновлення і розвитку.

У планах — створити цілісний архітектурний код міста, врахувавши особливості регіону, його культурну спадщину та природній потенціал.

Чернігів більше місяця, з 24 лютого і до кінця березня, знаходився під безперервними артилерійськими та авіаційними обстрілами.  Місто зазнало значних руйнувань, серед яких приватні будинки, багатоповерхівки, об’єкти інфраструктури, в тому числі і критичної.  

Попереду важка і дороговартісна робота із відновлення. І хоч війна ще не закінчилася, але важливо вже сьогодні привертати увагу до цього питання і думати, як розвивати Чернігів. Шукати допомогу потрібно, як в Україні, так і на міжнародному рівні.

Можна навести приклад Варшави. Бюро відбудови столиці (Biuro Odbudowy Stolicy, BOS) вже під час ІІ Світової війни працювало майже рік над планом реконструкції міста. А коли війна закінчилася, архітектори змогли швидко не лише відбудувати Варшаву, але і виправити довоєнні недоліки.

Над концепцією розвитку Чернігова працює архітектурна студія «Yakusha». Команда перш за все зібрала інформацію про життя міста до початку широкомасштабної війни, поспілкувалася з його мешканцями.  Так народилася концепція: «Чернігів – стійке місто» — симбіоз незламного духу історії та природного потенціалу.

Вона передбачає розробку архітектурного коду міста наряду з генпланом і розвиток Чернігова як потужного історичного та екологічного центру. Щоб місто, з одного боку, зберегло свою унікальність та історичний дух, а, з іншого – розвивалося згідно з принципами сталого розвитку, враховуючи безпекові питання, енергоефективність тощо.

Концепцію презентували міському голові та громадськості 

Концепцію вже було презентовано Чернігівському міському голові Владиславу Атрошенку, головному архітектору, громаді і проведено ряд обговорень. 

Налагоджено співпрацю з місцевими архітекторами та містобудівниками, еко-активістами, професорами та студентами Національного університету «Чернігівська політехніка», представниками IT-кластеру, різних громадських ініціатив.

До проєкту на волонтерських засадах долучилися більше 60 різних фахівців, як чернігівців, так і з інших міст та країн. Протягом тижня проходять робочі Zoom-зустрічі за 16 напрямками.

 

За якими напрямками має розвиватися Чернігів 

Одним із векторів роботи стане очищення та інтеграція річки Стрижень в урбаністичний простір, відновлення життя навколо неї — благоустрій, створення рекреаційних та бізнес-інфраструктури вздовж річкового русла.

З-поміж іншого, передбачено впровадження енергоефективних рішень у будівництві, використання альтернативних джерел електроенергії, розширення охоплення велодоріжок, сортування сміття та будівництво сміттєпереробного заводу. 

Будуть враховані нові реалії і безпекові питання, проєктування укриттів, бомбосховищ та зміни у інфраструктурі для виживання в умовах зовнішньої загрози.
 

Проєкт будуть доопрацьовувати та деталізувати в рамках генплану

Наразі студія «Yakusha» запрошує архітекторів, екологів, графічних дизайнерів, розробників сайтів, істориків та інвесторів долучитись до співпраці. Заповнюйте Google-форму, вказавши, де ви хочете бути корисними. 

Паралельно йде робота над приверненням уваги до потреби відновлення та розвитку Чернігова, піднімається питання на державному та міжнародному рівні щодо залученням донорів та інвесторів для фінансування. 

Міжнародні партнери будуть готові допомагати, але вони потребують розуміння, як місто планує не лише відбудуватися, а і розвиватися. Саме тому важлива цілісна концепція розвитку. 

Завдяки спільним зусиллям Чернігів може стати містом, куди хочеться вертатися, де хочеться жити

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини