Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:36:27

Чернігівщина: Тижнева активність зареєстрованих і потенційних кандидатів в окрузі №206

14.02.2022   15:54Агенцiя

Протягом минулого тижня (7-13 лютого) спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували з боку офіційно зареєстрованих та потенційних кандидатів у народні депутати в окрузі №206 поширення друкованих агітаційних матеріалів, встановлення агітаційних наметів, рекламу у засобах масової інформації та участь у публічних заходах.

За цей період Центральна виборча комісія ухвалила рішення про реєстрацію двох кандидатів у народні депутати України у виборчому окрузі №206: висуванця політичної партії «УДАР Віталія Кличка», секретаря Чернігівської міської ради Олександра Ломаку та самовисуванця Олександра Гашпара.
Водночас, у ЦВК ОПОРІ повідомили про те, що ще четверо потенційних кандидатів у народні депутати станом на 11 лютого 2022 року подали документи до ЦВК для офіційної реєстрації. З-поміж них: самовисуванець Володимир Атрощенко, висуванець партії «Народовладдя» Олег Робейко, висуванка партії «Демократичний альянс» Катерина Данькова та висуванка «Партії українського народу» Олена Серебреннікова. У політичній партії ВО «Батьківщина» також заявили про висування кандидатом у виборчому окрузі №206 Дмитра Нікітіна.
Зовнішня реклама
За період з 7 по 13 лютого 2022 року представники Громадянської мережі ОПОРА зафіксували незначну активність з боку офіційно зареєстрованого кандидата Олександра Ломаки («УДАР Віталія Кличка») та потенційних кандидатів Олександра Демиденка («Наш край») та Дмитра Нікітіна (ВО «Батьківщина») щодо розміщення друкованих матеріалів з ознаками агітації на білбордах та сітілайтах.  
10 лютого 2022 року представники ОПОРИ фіксували наявність в місті Чернігові білбордів і сітілайтів з зазначенням імені та прізвища кандидата Олександра Ломаки та гаслом «Місто, яке ми любимо!». Друковані матеріали були оформлені в жовто-помаранчевих кольорах та з фотографіями інфраструктурних об’єктів міста Чернігова. Оскільки у виявлених фактах представники ОПОРИ запідозрили наявність ознак адміністративного правопорушення, відтак, звернулися до представників правоохоронних органів із заявами, про що ОПОРА уже повідомляла раніше.
Натомість, 11 лютого 2022 року на вулицяхмістаЧернігова та за його межами представники ОПОРИ фіксувалибілборди з зображенням кандидата Олександра Ломаки, гаслом «Чернігівщина буде почутою у ВерховнійРаді». Виконаніматеріали у червоно-білихкольорахпартії «УДАР». Новіагітаційніматеріали уже містятьвихіднідані (відомості про замовника, установу, що здійсниладрук, тираж та відповідальну за друк особу).
У суботу, 12 лютого, у Черніговіпредставники ОПОРИ виявилибілбордіззображеннямпотенційного кандидата у нардепивідполітичноїпартії «Наш край» Олександра Демиденка. Друкованийматеріалвиконаний у синьо-білихкольорахпартії і містить гасло «Олександр Демиденко! Людина справи».
Днем раніше, 11 лютого, у селищіКиселівкапредставник ОПОРИ виявив плакат іззображеннямОлександра Демиденка, розміщений на електроопорі і виконаний в ідентичномустилі, що й білборд.
В цей же день у ЧерніговіпоблизувулиціРемісничоїбуловиявленосітілайти з зображеннямпотенційного кандидата у народнідепутативідпартії ВО «Батьківщина» ДмитраНікітіна. Друкованіматеріалитакожмістять логотип партії та гасло «Створимо разом сильну державу».
Нагадаємо, що відповідно до частини 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.
«Вулична агітація»
Протягом минулого тижня представники Громадянської мережі ОПОРА фіксували також прояви «вуличної активності» з боку потенційних кандидатів у народні депутати у виборчому окрузі №206. Така активність переважно проявлялася розміщенням на вулицях різних населених пунктів округу «агітаційних» наметів, з яких поширювали друковані матеріали з ознаками дочасної агітації.
Зокрема, у п’ятницю, 11 лютого, у селищі Седнів зафіксовано інформаційний намет у вигляді куба з зображенням потенційного кандидата Олександра Демиденка. Окрім зображення кандидата на кубі міститься надпис «Олександр Демиденко! Людина справи».
Такий же інформаційний куб-намет зафіксовано у суботу, 12 лютого, на одній з вулицьЧернігова.
Разом з тим, 11 і 12 лютого представники ОПОРИ фіксували намети іззображеннямпотенційного кандидата відполітичноїпартії «Народовладдя» Олега Робейка на вулицяхЧернігова. На наметі такожмістивсянадпис «Час втілюватимріїмільйонів, а не мільярдерів».
З наметівактивістирозповсюджуваликалендарі з логотипом партії, друкованіматеріали з інформацією про потенційного кандидата і політичнупартію, а такожпередвиборноюпрограмою кандидата. У матеріалах Олега Робейка уже називають кандидатом попри те, що рішення про йогоофіційнуреєстрацію Центральна виборчакомісія станом на 13 лютого 2022 року не приймала.
У неділю, 13 лютого, біля намета представникапартії «Народовладдя» Олега Робейка, розміщеногопоблизу Центрального ринку Чернігова, на підтримкупотенційного кандидата виступавнардепVIIIскликанняЮрій Левченко. Бувприсутній і ймовірний кандидат Олег Робейко. ТакожЮрій Левченко і Олег Робейкоспілкувалися з виборцями та розповсюджувалисеред них друкованупродукцію. Схожий західорганізували і в суботу, 12 лютого, в іншомурайоніЧернігова.
Днями раніше у Чернігові представники ОПОРИ зафіксували намет із прізвищем та іменем потенційного кандидата у нардепи від політичної партії ВО «Батьківщина» Дмитра Нікітіна. На наметі містилося гасло «Ми в силах змінити все!».
Відповідно до частини 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України» партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.
Згідно із частиною 5 статті 69 цього закону партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати, зареєстрований в одномандатному окрузі, на власний розсуд може виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів виборчого фонду.
Інші форми активності
Протягом минулого тижня представники ОПОРИ фіксували й інші форми активності з боку зареєстрованих та потенційних кандидатів, з-поміж яких: розміщення рекламних публікацій у засобах масової інформації та проведення зустрічей з виборцями.
За період з 7 по 13 лютого 2022 року Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала 10 публікацій рекламного характеру на користь потенційного кандидата від політичної партії ВО «Батьківщина» Дмитра Нікітіна на сайтах місцевих інтернет-видань.
Зокрема, публікація під назвою «Дмитро Нікітін підтримав акції ФОПів проти касових апаратів» 8 лютого 2022 року з’явилась одразу на сторінках двох інтернет-видань. У виданні «Pravda» матеріал опублікували у розділі «Позиція» та із маркуванням як рекламної публікації. У такому ж розділі і з ідентичним маркуванням стаття з’явилася у той же день на сайті видання «Високий Вал».
10 лютого 2022 року на сайтах чотирьох інтернет-видань Чернігівщини з’явилась публікація під назвою «Дмитро Нікітін окреслив план, як повернути заробітчан на батьківщину». У виданнях «Pravda»і «Високий Вал» матеріал з маркуванням реклами опублікували у розділі «Позиція», натомість та ж стаття без жодного маркування з’явилась на сайтах видань «Чеline» та «Svoboda FM» у розділі «Політика».  
Ще одна публікація, яка стосувалася потенційного кандидата Дмитра Нікітіна, також розміщена на сайтах тих же чотирьох видань. Йдеться про матеріал «Дмитро Нікітін – кандидат в народні депутати по 206 округу від «Батьківщини». Ідентично до попередніх публікацій у виданнях «Pravda» і «Високий Вал» матеріал розмістили із маркуванням та в розділі «Позиція», у виданнях «Svoboda FM» та «Чеline» – без маркування і в розділі «Політика».
10 лютого 2022 року на сторінці кандидата у народні депутати від партії «УДАР» Олександра Ломако у Facebook з’явився допис про його візит на підприємство «Collar». В публікації зазначено, що Олександр Ломако відвідав підприємство саме як кандидат, взяв участь у загальних зборах керівників секторів та познайомився з колективом.
Також про проведеннязустрічей з виборцями в межах п’яти громад виборчого округу №206 звітував на своїйсторінці у мережіFacebookпотенційний кандидат у нардепивідпартії «Наш край» Олександр Демиденко. Протягомтижняпотенційний кандидат відвідав селища та села в межах Гончарівської, Любецької і Добрянськоїселищних громад, а такожІванівської та Киїнськоїсільських громад. Під час своїхвізитів у різнінаселеніпунктиОлександр Демиденко поспілкувався з мешканцямитериторіальних громад, цікавивсяіснуючими проблемами, відвідавмісцевіпідприємства.
Нагадаємо, впродовж усього виборчого процесу в окрузі №206 працюватиме гаряча лінія Громадянської мережі ОПОРА. Закликаємо усіх виборців інформувати спостерігачів про порушення: +38 067 720 16 68.
За коментарями звертайтеся:
Наталія Висіканець, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернігівський області
тел.: +380937656931         
e-mail: chernihiv@opora.org.ua
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини