Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:53:49

Дочасна передвиборча активність в окрузі №206: потенційні кандидати та ризики зловживання недоліками законодавства

09.02.2022   08:38Агенцiя

26 січня 2022 року на Чернігівщині офіційно розпочався виборчий процес з проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі №206.

 

Попри те, що станом на 8 лютого 2022 року Центральна виборча комісія офіційно не зареєструвала жодного кандидата, Громадянська мережа ОПОРА уже зафіксувала окремі прояви активності в окрузі з боку ймовірних майбутніх кандидатів та політичних партій – потенційних суб'єктів виборчого процесу.

Публікації у засобах масової інформації, розміщення друкованих матеріалів з зображеннями потенційних кандидатів на носіях зовнішньої реклами, поширення друкованої «агітаційної» продукції з наметів, використання благодійних фондів, – ці та інші способи «самопіару» уже використовують потенційні кандидати у виборчому окрузі №206. Громадянська мережа ОПОРА уже нарахувала близько десяти ймовірних учасників виборчих перегонів на Чернігівщині та зафіксувала десятки фактів здійснення ними перших спроб «агітаційної» діяльності.

Потенційні кандидати на Чернігівщині: публічні заяви та перші прояви «самопіару»

Перші прояви передвиборної активності з боку окремих політичних партій та їх представників на території виборчого округу №206 ОПОРА виявила ще наприкінці 2021 року. А деякі потенційні кандидати розпочали свою піар-кампанію на носіях зовнішньої реклами та в соціальних мережах ще восени.

Популяризація майбутніх кандидатів з метою підвищення рівня їх впізнаваності серед виборців не є новим явищем. Окремі політики, які виявили бажання балотуватися, в такий спосіб намагаються нагадати про себе чи заявити про свій намір брати участь у виборах.

Ще до офіційного старту виборчого процесу чи до офіційної реєстрації кандидатів на Чернігівщині в публічному просторі почали з’являтися заяви окремих політичних сил та політиків про їх імовірну участь у виборах. Активізація окремих партій та ймовірних кандидатів саме в межах виборчого округу №206 також дозволяє оцінити наміри потенційних суб’єктів виборчого процесу щодо їх можливого балотування. 

Відтак, представники ОПОРИ зафіксували перші публічні заяви окремих політиків про намір балотуватися у виборчому окрузі №206, заяви політичних партій щодо наміру висувати кандидатів для участі у проміжних виборах та перші прояви публічної активності з боку ймовірних кандидатів. Зважаючи на це, серед офіційних кандидатів на Чернігівщині ми згодом можемо побачити: самовисуванця Сергія Гаруса, спільного потенційного кандидата від партій «УДАР» та «Рідний дім» Олександра Ломаки, представника «Національного корпусу» Олександра Тарнавського, потенційного кандидата від партії «Наш край» Олександра Демиденка, представника партії «Народовладдя» Олега Робейка, ймовірного кандидата від партії «Слуга народу» Володимира Левіна, представника партії ВО «Батьківщина» Дмитра Нікітіна та громадського активіста Олександр Гашпара, який навіть уже розпочав збір коштів на свою майбутню кампанію.

Одним з імовірних кандидатів у виборчому окрузі №206 є Сергій Гарус, білборди з зображенням якого представники ОПОРИ зафіксували біля магістралі в межах округу ще восени. Раніше Сергій Гарус входив до команди нинішнього міського голови Чернігова. Після перемоги Владислава Атрошенка на виборах у 2015 році потенційний кандидат певний час очолював КП «Паркування і ринок». В 2016 році на проміжних виборах в ОВО №206 він був кандидатом від «Блоку Петра Порошенка» і набрав 0,48% голосів. Згодом Сергій Гарус переміг на виборах голови Іванівської ОТГ, яку очолював до 2020 року. Запам’ятався він тим, що під час виборчого процесу були зафіксовані факти роздачі рису виборцям від імені кандидата.    

24 січня на новинних сайтах Чернігова з’явилися матеріали про те, як Сергій Гарус, голова ГО «Спортивно-технічний клуб «Чернігів Карт», дорікав місцевій владі щодо відсутності підтримки з їхньої сторони спортивно-технічних видів спорту.

Про те, що партія «Рідний дім» буде висувати кандидата у виборчому окрузі №206, міський голова Чернігова Владислав Атрошенко заявив у стінах міської ради під час засідання 19 жовтня 2021 року. Хоча про наміри брати участь у виборах він заявляв і раніше. 30 липня відбувся «Форум Єдності» партій «Рідний дім» та «УДАР», під час якого Владислав Атрошенко повідомив, що «Рідний дім» йде на вибори до Верховної Ради разом з партією  «УДАР Віталія Кличка».

Головою обласної організації партії «УДАР» нині є Олександр Ломако, чинний секретар Чернігівської міської ради, обраний від «Рідного дому». Вже згодом в Чернігові та за його межами з’явились інформаційні постери з логотипами партій «Рідний дім» та «УДАР». Зокрема, плакати були розміщені на носіях зовнішньої реклами (білбордах) та зупинках громадського транспорту з інформацією про роботу відкритого офісу із зазначенням адреси та номерів телефонів.

Протягом січня в Чернігові тричі змінювалися білборди із зображенням Олександра Ломаки. Спочатку це новорічні привітання – індивідуальні та спільні з міським головою, наприкінці січня з'явилися в жовтому кольорі із загальною тенденцією «облаштовано у 2020 році», «відремонтовано у 2019 році» тощо.

Також Олександр Ломако запрошував мешканців двох громад округу – Іванівської та Михайло-Коцюбинської – на святкування Водохреща. В оголошеннях ішла мова про пригощання кулішем та солодощами, організовану музичну програму саме від нього.

Під час Форуму «За нові можливості Чернігівщини», який відбувся 25 січня, представники органів місцевого самоврядування спільно висунули його кандидатом в депутати у виборчому окрузі №206. Владислав Атрошенко та Олександр Ломако підписали меморандум про співпрацю. У ньому вони закріпили тези, які мають стати основою для роботи народного депутата в окрузі.

Про наміри балотуватися на своїй сторінці у соцмережі Facebook також оголосив керівник місцевого осередку «Національного корпусу» Олександр Тарнавський. У своїй заяві він повідомив, що замість підкупів та реклами пропонуватиме своїм виборцям «щирість та проукраїнську позицію» 

Із 26 січня на вулицях Чернігова з'явилися намети потенційного кандидата Олександра Демиденка від політичної партії «Наш край». Агітатори поширюють газети агітаційного характеру та пропонують усім охочим підписати Петицію до Президента України про встановлення розміру тарифів. Потенційний кандидат також використовує політичну рекламу у Facebook і активно зустрічається з мешканцями округу. Олександр Демиденко – депутат Чернігівської обласної ради VIII скликання від партії  «Наш край».

Напередодні Нового року на території Чернігова, що належить до округу №206, з'явилися білборди з логотипом партії ВО «Батьківщина» та зображенням імовірного кандидата на виборах 27 березня Дмитра Нікітіна. А вже 21 січня чернігівські новинні сайти повідомили, що лідерка партії Юлія Тимошенко призначила в чернігівську парторганізацію антикризового менеджера, завдання якого – перезавантажити партійну структуру, зробити її максимально ефективною та підготувати партійну організацію до майбутніх парламентських виборів. За даними ЗМІ він співпрацював з командою Чернігівської «Батьківщини» та народним депутатом Валерієм Дубілем у рамках реалізації проєкту з допомоги медичним установам області та медичним працівникам в їхній боротьбі з епідемією коронавірусу. Тепер Дмитро Нікітін переходить до публічної політики і буде займатися розвитком партійної організації. 

23 грудня 2021 року на сторінці політичної партії «Народовладдя» у Facebook в дописі опубліковано намір політичної сили брати участь у виборах на Чернігівщині. Заявляють і про кандидата – Олега Робейка. Як повідомляє сама партія, він правозахисник, профспілковий лідер та «викривач» корупції. У 2020 році із колегами заснував Профспілку «Громадське здоров'я», яка захищає права працівників медицини та фармації (за першою спеціальністю Олег Робейко фармацевт). Разом із головою партії «Народовладдя» Юрієм Левченком бере участь у розслідуванні Урядом США корупції в одній з транснаціональних фармацевтичних корпорацій, яка здійснює збут на території України.

Також 1 лютого на своїй сторінці у Facebook про готовність балотуватися у виборчому окрузі №206 заявив громадський активіст Олесандр Гашпар. Він запропонував до перегляду свою передвиборчу програму, а також розмістив банківські реквізити для збору коштів на заставу.

Активіст відомий тим, що проводить власні розслідування щодо можливих зловживань місцевих чиновників. Для прикладу, Олександр Гашпар запитував у міській раді табель відпрацьованого часу Олександра Ломаки. Як пояснив активіст, для уточнення, у який час той перебував у громадах округу під час святкування. Також він відомий спільними прямими ефірами у Facebook з опозиційною депутаткою Мариною Рейко («Європейська Солідарність»), екскандидаткою в нардепи у цьому ж окрузі, яка балотувалася у 2019 році

Олександра Гашпара свого часу визнали винним у завданні легких тілесних ушкоджень водію КП «Зеленбуд», оштрафували на 1700 гривень і звільнили від цього покарання через закінчення строків давності. Таке рішення 24 червня 2021 року ухвалив Деснянський районний суд м. Чернігова. Також він подавав адміністративний позов до суду щодо визнання протиправним рішення міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки про обмеження перевезення пільгових категорій. Позов повністю задовільнили. 

Станом на початок лютого офіційно не заявляла про висування свого кандидата політична партія «Слуга народу». У політичній силі наразі утримуються від коментарів, хто ж може представляти партію на проміжних виборах як кандидат. Тому у цьому питанні ще деякий час буде зберігатись інтрига. Проте, у засобах масової інформації та у публічному просторі уже почали з’являтися перші здогадки, хто міг би стати таким кандидатом від провладної партії.

Так, на сторінці видання «Новини Чернігівщини» у Facebook повідомляли про можливість висування чемпіона світу з боксу Олександра Усика від політичної партії «Слуга народу». Втім, така інформація не підтвердилась.

Водночас, видання «Чернігівщина. Події і коментарі» на своїй сторінці у мережі Facebook повідомило про іншого ймовірного кандидата від партії «Слуга народу» – президента ФК «Десна» Володимира Левіна. За даними Чернігівських активістів у місті проводяться соціологічні дослідження. Серед потенційних кандидатів є й Левін. Політик у 2019 році безуспішно балотувався до Верховної Ради України від «Європейської Солідарності»  в одномандатному виборчому окрузі №216 (м. Київ), як і до Київської міської ради IX скликання у 2020 році.

Є припущення, що кандидатом від «Слуги народу» може стати і заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Костянтин Мегем, який переїхав на Чернігівщину лише в січні цього року і вже встиг активізувати роботу благодійного фонду «Малюй майбутнє» в області.

Ризики порушення вимог законодавства: «благодійність», «кишенькові медіа», «чорний піар» та тиск на кандидатів

Дочасна передвиборна активність потенційних кандидатів і політичних партій – імовірних учасників виборчих перегонів, уже дає розуміння того, що не усі майбутні суб'єкти виборчого процесу готові «грати за правилами». Наявність перших ознак порушення строків передвиборної агітації, закріплених у Законі України «Про вибори народних депутатів України», тягне за собою і низку можливих ризиків щодо зловживання недоліками чинного законодавства.

Окремі потенційні кандидати, які не поспішають подавати документи до ЦВК для їх офіційної реєстрації, уже розгорнули «агітаційну» кампанію не лише з використанням носіїв зовнішньої реклами, засобів масової інформації та поширюючи з наметів першу «агітаційну» продукцію, але й активізували діяльність благодійних фондів.

Зокрема, Благодійний фонд «Наш край», який пов’язують з однойменною політичною партією, вже розпочав активну діяльність щодо поширення серед виборців округу продуктових пакетів. 27 грудня біля Міського палацу культури містянам, які, за інформацію місцевих активістів, мають прописку в окрузі №206, роздавали продукти від нардепа Сергія Шахова з маркуванням політичної партії «Наш край». Заяви на отримання благодійної допомоги, а також анкети з запитаннями про адресу виборчої дільниці та досвід участі у виборчих кампаніях від благодійного фонду Сергія Шахова почали розповсюджувати у Чернігові та Чернігівському районі ще в листопаді.

Ще один благодійний фонд, який активізував свою роботу перед стартом виборчої кампанії – «Поліський оберіг». Нині діяльність фонду може бути  пов’язана із потенційним кандидатом від партій «УДАР» та «Рідний дім» Олександром Ломаком, оскільки 30 грудня 2021 року у виданні «Чернігів City» повідомляли про те, що «засновник фонду Владислав Атрошенко ініціює нове життя фонду і передає в руки секретаря Чернігівської міської ради».

Благодійний фонд «Поліський оберіг» вже використовувався у виборчих цілях на проміжних виборах народних депутатів 2016 року. У травні 2016 року тодішній потенційний кандидат Максим Микитась очолив фонд за погодженням засновника організації. «Поліський оберіг» активно включився у виборчу кампанію та став домінуючим у кампанії кандидата. Максим Микитась був обраний нардепом і суттєву роль у цьому відіграло матеріальне стимулювання виборців.

Нині ситуація може повторитися уже на користь іншого потенційного кандидата. 23 грудня 2021 року благодійний фонд «Поліський оберіг» відсвяткував своє десятиріччя. І напередодні «чергових» проміжних виборів у виборчому окрузі №206, Владислав Атрошенко представив нового координатора фонду, секретаря Чернігівської міської ради Олександра Ломако. Потенційний кандидат Олександр Ломако анонсував розширення географії соціальних проєктів фонду та долучення до роботи координаторів у громадах області. Місцевими координаторами на даний момент стали представники та голови громад виключно округу №206. Офіційним директором фонду є Регіна Гусак, директор комунального закладу «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр №2».

«Поліський оберіг» активізував свою роботу на Чернігівщині і вже відзначився програмою «Рука допомоги», яку ініціював Олександр Ломако. В рамках програми багатодітним родинам, особам похилого віку та людям з інвалідністю передавали гуманітарну допомогу, дитячі садочки та школи отримали меблі, іграшки, канцелярські товари, у громадах проводили безкоштовні медичні обстеження.

Ще один благодійний фонд, пов’язаний із потенційним кандидатом – «Малюй майбутнє». Фонд висвітлює активність імовірного кандидата у нардепи Костянтина Мегема. Зокрема, на офіційному сайті фонду протягом січня з’являлися новини про те, як Костянтин Мегем від імені фонду передав сертифікат на 60 тис. грн Федерації плавання Чернігівської області, а також 37,5 тис. грн на лікування постраждалому в автотрощі на Чернігівщині для придбання медичних засобів.

Щодо медіаринку області, то є низка видань та телеканалів, які виявляють прихильність до тієї чи іншої політичної сили. Так, неодноразово активісти  звинувачували комунальний телеканал «Новий Чернігів» в замовних матеріалах на користь партії «Рідний дім» та чинного міського голови Владислава Атрошенка. Газета «Деснянська правда» вже розмістила піар-матеріал про форум, на якому Олександра Ломаку представили як кандидата від партії «Рідний дім». Перша сторінка газети із зображенням Чернігівського міського голови й потенційного кандидата стала сітілайтом, які розміщені на зупинках громадського транспорту.

Ще одне видання, пов’язане із діяльністю політичної партії – «Чеline». Сайт видання розпочав роботу у 2016 році і нині випускає власні відеоновини (Cheline TV). Керівником ТОВ «Челайн медіа груп» є Павло Солодовник, депутат Сновської міської ради від політичної партії «Наш край» та помічник народного депутата Бориса Приходька (ОВО №210, депутатська група «Довіра»). Тож, імовірно, є ризик, що протягом виборчої кампанії видання буде більш лояльним до кандидата від партії «Наш край». 28 січня, наприклад, на сайті було опубліковано новину про те, що саме за ініціативи Олександра Демиденка на сайті петицій розміщено петицію до Президента про зменшення тарифів.

В публічному просторі також почали з’являтися повідомлення про можливий тиск на потенційних кандидатів. Зокрема, 26 грудня лідер партії «Рідний Дім» Владислав Атрошенко заявив про тиск з боку Офісу Президента України з метою відмови від висунення свого представника на окрузі.

Також ОПОРА на Чернігівщині зафіксувала уже перший факт поширення інформації з елементами «чорного піару» проти потенційного кандидата Олександра Ломаки. Відтак, не виключено, що в ході виборчої кампанії кандидати та представники їхніх команд будуть зловживати «брудними» виборчими технологіями, пов’язаними із поширенням про своїх опонентів дискредитуючої та маніпулятивної інформації.

Нагадаємо, впродовж усього виборчого процесу в окрузі №206 працюватиме гаряча лінія Громадянської мережі ОПОРА. Закликаємо усіх виборців інформувати спостерігачів про порушення: +38 067 720 16 68.

За коментарями звертайтеся:

Наталія Висіканець, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернігівський області

тел.: +380937656931         

e-mail: chernihiv@opora.org.ua

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини