Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:14:14

Під міськрадою Чернігова протестували проти продажу землі парку «Ялівщина»

27.11.2021   09:07Агенцiя

У Чернігові 25 листопада перед сесією міської ради більше сотні активістів протестували проти можливого продажу будівлі Центру туристсько-оздоровчої та виховної роботи з дітьми і молоддю та 3,5 га прилеглої території регіонального ландшафтного парку "Ялівщина".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ялівщина" - це сакральне місце для чернігівців і нам треба його зберегти. А для цього - визначити межі ландшафтного парку, які багато років не визначаються, та зупинити вирубку дерев, яка відбувається там просто зараз. Також ми вимагаємо зняти з розгляду сесії питання щодо надання фонду комунального майна міськради дозволу на розроблення проєкту землеустрою на ділянку площею 3,5 га в парку "Ялівщина". Якщо цю землю комусь передадуть, то потім говоритимуть, що це не парк", - пояснив один з організаторів пікету, керівник ГО "Еко Місто" Сергій Безбородько.

За його словами, до участі в акції долучились також активісти нової міської ініціативи "Тінь дерева".

Під міськрадою протестувальники тримали плакати з закликами не приватизувати, не рубати й не забудовувати "Ялівщину", залишити дітям можливість займатися туризмом, визначити, нарешті, межі ландшафтного парку. Водночас поруч на тротуарі діти й дорослі малювали крейдою дерева.

Окрім захисників довкілля, в акції також взяли участь представники Національного корпусу та деяких політичних партій.

Коли почалася сесія, частина активістів зайшла до сесійної зали й попросила депутатів відкласти розгляд вразливого питання, допоки не будуть визначені межі парку. Дискусія тривала з годину. Міський голова Владислав Атрошенко запевняв активістів, що розробка проєкту землеустрою на ділянку, що належить центру туризму, ніяк не позначиться на визначенні меж РЛП і залишиться територією парку. Але є думка віддати будівлю центру в оренду громадським організаціям, які утримуватимуть її й також розвиватимуть дитячий туризм.

Мер запропонував активістам поговорити на цю тему окремо і питання зняття з розгляду пункту, який збурив громадськість, на голосування депутатів не поставив. Порядок денний вони прийняли в цілому без змін, а згодом підтримали й скандальне питання по "Ялівщині".

Якщо дослівно, то в проєкті рішення міськради йдеться про надання фонду комунального майна дозволу на розроблення проєктів землеустрою на земельну ділянку площею 3,5 га по вул. 77-ї Гвардійської Дивізії, 7 "для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови з подальшою передачею земельної ділянки в постійне користування".

Нещодавно Атрошенко публічно висловився щодо задорогого утримання центру дитячого туризму (600 тис. грн на рік), який в періоди локдаунів простоює, не опалюється та руйнується, і запропонував депутатам подумати про продаж будівлі на аукціоні. Оскільки земля під нею документації не мала, у міськраді вирішили її оформити - на всі прилеглі 3,5 га.

Лісопарк "Ялівщина" у Чернігові - пам'ятка садово-паркового мистецтва. Він розташований на березі річки Стрижень і є улюбленим місцем відпочинку тисяч городян. На його території виявлено кілька археологічних пам'яток, у тому числі поселення бронзової епохи (ІІ тисячоліття до н.е.). У березні 2014 року урочище "Ялівщина", за збереження якого багато років боролася громадськість міста, отримало заповідний статус і стало регіональним ландшафтним парком.

За роки незалежності України на території лісопарку з'явилося чимало приватних об’єктів - житлових і торговельних. Внаслідок цього площа зеленої зони скоротилася зі 170 га у 1956 р. до 83 га у 2012-му.

Чернігівський центр туристсько-оздоровчої та виховної роботи з дітьми і молоддю - позашкільний навчально-виховний заклад, заснований 16 лютого 1998 року. Там працює пів сотні гуртків, у яких займаються 676 гуртківців віком від 7 до 24 років. Останніми роками центр не отримував належного фінансуванні і його будівля дійсно прийшла в занепад.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини