Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:57:27

У Чернігові відкрили пам'ятний барельєф на честь колишнього міського голови Василя Хижнякова

22.09.2021   08:19Агенцiя

Урочисте відкриття меморіальнї дошки з погруддям колишнього міського голови Чернігова Василя Михайловича Хижнякова відбулося сьогодні, 21 вересня, на День міста Чернігова.

Пам’ятна композиція розміром 1,2х0,8 метра складається з бронзової меморіальної дошки та мармурового бюсту. Її встановили на фасаді будівлі, у якій працював Василь Хижняков протягом 1875-1887 років. Зараз тут, на вулиці Кирпоноса,16, знаходиться управління Державної судової адміністрації в Чернігівській області.

За 12 років головування Василя Хижнякова було дуже багато зроблено для розвитку Чернігова. Зокрема, місто вперше в своїй історії отримало водогін, телефон та електрику. Також за керівництва містом Василя Хижнякова тут будували дороги, розвивали міську інфраструктуру, створили Чернігівський міський громадський банк, відкрили Страхове товариство, бібліотеку, лікарню, міські чоловіче і жіноче училища, налагодили протипожежну охорону, влаштували гасове освітлення, організували ветеринарно-санітарний нагляд тощо.

Почесне право відкрити меморіальне погруддя було надано чернігівському міському голові Владиславу Атрошенку та доктору історичних наук, професору, заслуженому діячу науки і техніки України Сергію Леп’явку.

    - Я щиро радий, що мені як міському голові випала така честь відзначити роботу свого давнього попередника, який серед всіх міських голів відзначився значущим внеском у розвиток Чернігова. Василь Хижняков був непересічною особистістю і дійсно розвивав місто в усіх напрямках, у яких тільки міг. І я закликаю всіх членів моєї команди працювати так, щоб через 50-100 років наші наступники також відзначили нашу пам'ять, - виступив з вітальним словом Владислав Атрошенко.  

Також з відкриттям меморіального погруддя привітав чернігівців Сергій Леп’явко, який назвав цю подію довгоочікуваною та дуже важливою для нашого рідного міста.

    - Відкриття пам’ятного знаку Василю Хижнякову означає відновлення інституційної пам’яті. Місцеве самоврядування – це ознака європейськості Чернігова та європейськості України. Перший досвід місцевого самоврядування Чернігів отримав у 1623 році після чого став частиною реальної європейської спільноти.

    Василь Хижняков народився у Києві, закінчив столичний університет, у якому вивчився на історика. У Чернігові він спочатку був учителем у гімназії, проте згодом він дуже легко вписався у місцеве самоврядування. Його мудрість, ерудиція і освіта допомогли йому 12 років бути міським головою, а потім три терміни поспіль – головою Чернігівського земства. Це була самоврядна організація на рівні губернії, яка займалася освітою, культурою та медициною. Тому Василь Хижняков приклав свою руку і до розвитку цих напрямків. Майже чверть сторіччя історії Чернігова пов’язана з його іменем.

    Хижняков прийняв місто, яке мало вигляд міста 17-18 сторіччя, а здав його своїм наступникам модернізованим містом кінця 19 початку 20 сторіччя.

    І дуже приємно, що тепер Василь Хижняков у вигляді цього мармурового барельєфу буде дивитись на Чернігів і радіти за наше місто, - підсумував Сергій Леп’явко.

Також відомий чернігівський історик наголосив на тому, що відкриття пам’ятників у Чернігові – це правильна тенденція, яку слід продовжувати, постійно збільшуючи їх кількість у нашому місті. Адже, наприклад, у туристичному Львові на душу населення пам’ятників у 5 разів більше ніж у місті на Десні. Тому Чернігів, на думку Сергія Леп’явка, має також прагнути до цього результату. Адже пам’ятники – це втілена у камені історія. Як один з варіантів він запропонував встановити пам’ятник князю Чорному, якого вважають засновником нашого стародавнього міста.  

* Довідково. Автор барельєфу Василя Хижнякова в Чернігові – скульптор Олексій Шевченко, який є також автором пам'ятників при вході на Вал. Його роботи є й на вулицях інших міст України, а також він відомий як один з учасників реконструкції Михайлівського золотоверхого собору та Будинку з химерами у Києві.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини