Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:32:57

Помісна церква "відвоювала" у Московського патріархату храм

05.04.2021   12:06Агенцiя

Дві точки зору:

Два роки тому громада села Припутні одноголосно вирішила вийти з духовної окупації Москви і возз'єднатися з Православною церквою України.
З 2019 року священник нікого не пускав до храму Різдва Пресвятої Богородиці.


Православна громада на честь Різдва Пресвятої Богородиці Помісної церкви України села Припутні (Чернігівська область) повернулася у свій рідний храм.
Про це повідомив у Facebook релігієзнавець Андрій Ковальов.
Він нагадав, що у 2019 році громада села Припутні «одноголосно вирішила вийти з духовної окупації Москви і возз'єднатися з Православною церквою України».
«У 2019 році громада законно провела перереєстрацію і у ділків Московського патріархату в Україні не лишилося жодних аргументів. Московські попи навіть підстерегли і побили настоятеля громади у Припутнях отця Леонтія (Пустовойта). До сьогодні (4 квітня, – ред) цей храм безправно був окупований священиком Московського патріархату, який нахабно вчепив на двері замок і не пускав нікого до церкви», – зазначив Ковальов.


Інша точка зору: праворадикали на чолі з засудженим "кліриком ПЦУ" зрізали замки на храмі УПЦ

4 квітня у селі Припутні Ічнянського району Чернігівської області близько 20 приїжджих праворадикалів на чолі з сумно відомим у Ніжинській єпархії забороненим у служінні колишнім ієромонахом Леонтієм Прощенко, який сьогодні відбуває покарання за зберігання зброї умовно та водночас є «кліриком ПЦУ», зрізали замки з місцевої церкви.
Як повідомив секретар єпархії протоієрей Валерій Дашко, звозити молодиків у село почали ще перед початком недільного богослужіння.
«О 7:45 наш настоятель, який живе поблизу храму, побачив, що з’їжджаються автомобілі. Приїхало спочатку три, а потім ще чотири авто та мікроавтобусів — по підрахунках парафіян, вони привезли близько 20 молодиків. Було ще декілька місцевих жителів. Вони висвердлили серцевину замка й зайшли до храму. Нашого священика з парафіянами, коли ті прийшли, до церкви не пустили. Пізніше дозволили зайти всім, але згодом видворили на вулицю й закрили церкву на свої замки», — розповів отець Валерій.
За словами священика, свої дії рейдери аргументували тим, що мають документи про реєстрацію громади «ПЦУ».
«Проте жодних документів, які б підтверджували права на споруду храму в них немає. Та й щодо реєстрації громади «ПЦУ» є ряд питань — по-перше, її в селі немає, а по-друге, тривають судові справи з приводу незаконної реєстрації, яка відбулася на основі фіктивних зборів, у яких, як то зазвичай буває, участь релігійна громада не брала», — зазначив він.
Натомість, як повідомили віруючі, у селі було зібрано близько 300 підписів за те, щоб храм залишився в лоні Української Православної Церкви.
Водночас правоохоронці, які прибули на місце, традиційно вирішили не захищати законних власників й дозволили всю ініціативу взяти у свої руки радикалам.
«Молодики й не ховалися і зухвало повідомили нашим людям про те, що їм заплатили, тому свої гроші вони відпрацюють і будуть охороняти храм стільки скільки потрібно», — повідомив секретар Ніжинської єпархії.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини