Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:49:18

Друга сесія облради восьмого скликання прийняла важливі нормативні акти та програми для розвитку Чернігівщини

27.01.2021   10:07Агенцiя

На початку пленарного засідання голова обласної ради Олена Дмитренко повідомила присутніх, що до представницького органу Придесення надійшли заяви про створення семи депутатських фракцій.

Найбільшу кількість обласних обранців – 19 депутатів – об’єднала фракція політичної партії “РІДНИЙ ДІМ”. Керівником цієї групи депутатів, обраних за списком однойменної політсили, став Сергій Гайдай.

У нинішньому скликанні депутатська фракція політичної партії “НАШ КРАЙ” буде представлена 9 депутатами, яких в обласній раді очолив Сергій Баришовець.

До складу фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “СЛУГА НАРОДУ” увійшли 7 депутатів. Керівником згаданої групи обласних обранців став Дмитро Іванов.

Василь Амельченко очолив депутатську фракцію ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА”, яку в обласній раді представляють 7 депутатів.

Депутатська фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ” згуртувала в своїх лавах 5 депутатів. Головою цієї фракції в обласній раді став Ігор Базалінський.

Сформовано і фракцію Політичної партії “Європейська Солідарність” у складі 5 депутатів, головою якої визначено Олександра Мисника.

Депутатська фракція політичної партії Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” налічує у нинішньому скликанні обласної ради 5 депутатів, а очолює її Іван Якуб.


Розгляд порядку денного позачергової сесії, що скликалася вже двічі у грудні минулого року, але через відсутність кворуму не відбулася, розпочався безпосередньо із затвердження головного організаційного документу діяльності депутатів – Регламенту Чернігівської обласної ради восьмого скликання, який згідно із Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні” приймається не пізніше другої сесії відповідної ради.

За інформацією розробників, Регламент – дієвий робочий інструмент обласної ради, що визначає напрями та організацію її діяльності.

Цього ж сесійного дня депутати затвердили звіт про виконання обласного бюджету області за 9 місяців 2020 року та одна за одною прийняли двадцять регіональних галузевих програм. Головна ж серед них – Програма економічного і соціального розвитку Чернігівської області на 2021 рік, завдання і заходи якої визначені в контексті пріоритетів Стратегії сталого розвитку області до 2027 року.

Цікаво, що основні макроекономічні показники цієї Програми розраховані за двома сценаріями, різницю між якими формує, насамперед, реформування економіки регіону в залежності від впливу негативних і позитивних факторів, низки викликів та ризиків, активізації внутрішнього попиту, тенденцій валютного ринку, зовнішньоекономічної кон’юнктури, швидкості соціально-економічних перетворень. Та головне, що обидва сценарії передбачають поступове нарощування індексів фізичного обсягу валового регіонального продукту і заодно зростання середньої зарплати, рівень якої повинен наблизитися в середньому до 10,5 тис. грн.

Складовою частиною цього рішення також є перелік цілої низки регіональних цільових програм, які передбачено реалізовувати у поточному та наступних роках. Саме вони (окрім Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки, яка направлена на доопрацювання) і були затверджені на сьогоднішній сесії.

В їх числі – Комплексна Програма підтримки розвитку агропромислового комплексу Чернігівської області на 2021-2027 роки”, мета якої – створення передумов сталого розвитку агропромислового комплексу, підтримка підприємництва у сільській місцевості та покращення умов життя і праці селян. Серед її пріоритетних напрямків – покращення доступу агровиробників та переробників до ринків збуту; розвиток сільськогосподарського підприємницького середовища, агропромислової кооперації; органічного землеробства та виробництва екологічно чистих продуктів харчування тощо (передбачено 39,9 млн грн).

Вагомою є і прийнята сьогодні Комплексна Програма підвищення конкурентоспроможності Чернігівської області на 2021-2027 роки “Чернігівщина конкурентоспроможна”, серед основних завдань якої стимулювання інноваційної діяльності, удосконалення і розширення зовнішньоекономічної діяльності, міжрегіонального та транскордонного співробітництва, підтримки місцевого товаровиробника, промоції потенціалу Чернігівської області та формування її позитивного міжнародного іміджу (24,4 млн грн).

На виконання Програми підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Чернігівської області “ЕНЕРГОДІМ” на 2021-2023 роки, яка спрямована на підвищення рівня енергоефективності багатоповерхових житлових будинків шляхом стимулювання мешканців до впровадження енергоефективних заходів, передбачено близько 18 млн грн. Близькою до цього документу є і Програма стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення Чернігівської області на 2021 рік. Завдяки її реалізаціїї заплановано компенсувати фізичним особам, які залучатимуть кредитні кошти на впровадження енергоефективних заходів, частину відсоткової ставки у розмірі 10 відсоткових пунктів.

Вкрай важливою є затверджена народними обранцями Придесення обласна Програми з діагностики та лікування на території Чернігівської області гострої респіраторної хвороби COVID-19 на 2021 – 2022 роки. На її виконання з обласного бюджету передбачено близько 230 млн грн.

Особливо позитивно сприйнята Програма розвитку молодіжного житлового кредитування у Чернігівській області на 2021 – 2025 роки, для реалізації якої передбачено 84,79 млн грн.

Цього ж дня сесія затвердила Програму сприяння виконанню повноважень депутатами Чернігівської обласної ради на 2021-2022 роки”. Обласні обранці проголосували за пропозицію постійної комісії з питань агропромислового комплексу, екології, природокористування та земельних ресурсів про те, щоб:“За результатами виконання обласного бюджету за перше півріччя 2021 року внести зміни до Програми, передбачивши збільшення видатків на виконання депутатських повноважень на одного депутата в розмірі 250 тисяч гривень”. Самим же проєктом даного рішення на одного депутата наразі передбачено виділення 150 тис. гривень.

Зазначимо, що метою Програми є забезпечення умов для ефективного здійснення депутатами Чернігівської обласної ради повноважень, наданих їм Конституцією України та законами, сприяння у вирішенні проблемних питань та доручень виборців в територіальних громадах.

Також цього дня сесія затвердила:
· Програму розвитку фізичної культури та спорту Чернігівської області на 2021-2025 роки;
· Цільову соціальну програму розвитку цивільного захисту Чернігівської області на 2021-2025 року;
· Програму впровадження пілотного проєкту з організації територіальної оборони Чернігівської області на 2021-2022 роки;
· Програму профілактики правопорушень у Чернігівській області на 2021 – 2025 роки;
· Програму “Соціальне партнерство” на 2021-2023 роки”;
· Програму сприяння розвитку громадянського суспільства “Чернігівська громада” на 2021-2023 роки”.
· Програму інформатизації Чернігівської області на 2021-2023 роки;

· Комплексну обласну програму підтримки сім’ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми на період до 2025 року;
· Програму “Молодь Чернігівщини” на 2021-2025 роки;
· Обласну цільову програми національно-патріотичного виховання на 2021-2025 року;
· Програму оздоровлення та відпочинку дітей Чернігівської області на 2021-2025 роки та інші програмні документи.

Одночасно депутати внесли зміни до низки вже діючих галузевих програм. Окрім того, вони затвердили близько двох десятків рішень, що стосуються управління то розпорядження комунальним майном.

Разом із тим депутати відповідним рішенням призначили начальником управління комунального майна обласної ради Василя Куліду, звільнивши перед цим попереднього очільника цього уповноваженого органу, що забезпечує реалізацію повноважень обласної ради по управлінню та розпорядженню майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області, Андрія Буніна.

А на завершення пленарного засідання народні обранці прийняли рішення “Про створення нових об’єктів природно-заповідного фонду області”, “Про Положення про постійні комісії Чернігівської обласної ради восьмого скликання”, “Про Єдиний день депутата”, а також розглянули депутатські запити, затвердили умови оплати праці керівництва обласної ради восьмого скликання та схвалили звернення до ГПУ, АМКУ, НАБУ щодо недопущення застосування вимог, що обмежують конкуренцію у сфері публічних закупівель, а також до вищих органів державної влади стосовно: відміни рішення про зростання цін на природний газ і електроенергію та заборону імпорту російської та білоруської електроенергії; фінансової підтримки районних рад у період реорганізації; проєкту Державної стратегії управління лісами України до 2035 року; відновлення фінансування напрямку державної підтримки за вирощування молодняка великої рогатої худоби.

Відділ інформаційного забезпечення та зв’язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини