Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:37:47

У Чернігові напередодні Дня міста політичні партії роздавали лампочки та катали виборців на повітряній кулі

25.09.2020   08:55Агенцiя

Напередодні Дня міста, яке цього року в Чернігові не святкуватимуть через COVID-19, активізувались політичні партії. Представники партій проводили масові заходи, свята для дітей, роздавали повітряні кульки, залучали до участі у програмі енергоефективності й катали на повітряній кулі, вимірювали температуру тіла та рівень кисню у крові. Найактивніше зустрічалась символіка партій «Рідний Дім» та «За Майбутнє». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Раніше місцеві організації партій провели конференції та висунули кандидатів до відповідних рад й на посади міських голів.

Так, представники політичної сили «Рідний Дім» Владислав Кухар (по вулиці Івана Мазепи 11 та прилеглих будинків) та Віталій Гриць (по вулиці Старобілоуська 61)провели зустрічі з мешканцями будинків в Чернігові, про що повідомили на власних сторінках в соціальній мережі Facebook. Під час цих зустрічей діти отримали повітряні кульки, а дорослі – можливість поспілкуватись з кандидатами від політичної сили.

Ще одна кандидатка політичної сили «Рідний Дім» Юлія Лобачева організувала свято в Березовому Гаю Чернігова для дорослих і дітей, під час якого проводився безкоштовний  майстер клас з флористики та інші розваги для дітей.«Для того щоб звільнити час для батьків і щоб вони могли поспілкуватись та озвучити проблеми району, які запишуть та передадуть команді «Рідного Дому» та Владиславу Атрошенко», – зауважила під час свята Юля Лобачева, на якому були присутні спостерігачі ОПОРИ.

В мікрорайоні Рем Завод в Чернігові волонтери партії «За Майбутнє» ходили «від дверей до дверей» та пропонували мешканцям підписати договір на участь у програмі енергозбереження від команди Антона Полякова, за інформацією учасників програми. В договорі необхідно вказати ПІБ та власний телефон, після цього можна отримати дві енергоефективні LED лампочки, коробки від яких брендовані партійною символікою «За Майбутнє» та зображенням самого Антона Полякова та представника по мікрорайону від команди Володимира Іщенка.

Окрім цього волонтери збирали інформацію з приводу того, що турбує потенційних виборців та фіксували відповіді у друкованій формі. Більше того вони попередили, що найближчим часом отримувачу ламп мав подзвонити Володимир Іщенко та запросити на зустріч з кандидатом, під час якої можна отримати ще дві лампи. В результаті до очевидця, реального учасника програми зателефонували представники партії для проведення «опитування», із запису розмови: «Вы получили лампочки? Вам нужнаматериальнаяпомощь на питание, лечениеили оплату коммунальных услуг».
ОПОРА телефонувала за коментарем Антону Полякову, проте він сказав, що зайнятий, тому на питання відповідав представник народного депутата України Антона Полякова – Дмитро Зенін:
ОПОРА телефонувала за коментарем Антону Полякову, проте він сказав, що зайнятий, тому на питання відповідав представник народного депутата України Антона Полякова – ДмитроЗенін: «(ред. укр.) Ми не є на сьогоднішній день ще в статусі зареєстрованих кандидатів, поки що ми не є учасниками виборчого процесу. Це програма (програма енергоефективності, ред.), яка реалізовується народним депутатом України. Програма  заміни приборів освітлення на енергоефективні, безоплатна, для всіх, хто не має можливості придбати енергоефективні лампи (ред.). Нічого вони не повинні (робити для участі, ред.), кожен просто підписує угоду на участь в програмі, люди особисто мають прийняти рішення чи вони є учасниками програми чи ні. Якщо говорити з позиції  ОПОРИ чи є це порушенням законодавства – це не є порушенням. А якщо говорити, як вона буде реалізована в виборчому процесі, то теж не буде ніякого порушення, оскільки вартість надаваної продукції буде меншою, ніж той який дозволений законодавством».

Відтак, Виборчий кодекс передбачає, що політична партія стає суб’єктом виборчого процесу з моменту висування кандидатів на відповідних виборах (пункту 3 частини 1 статті 22), а передвиборну агітацію може розпочати наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (частини 1 статті 52).
Завершення політичної активності вікенду стало катання на повітряній кулі, організоване політичною партією «Рідний Дім». Таку можливість отримали ті хто взяв участь у конкурсі до Дня Міста від політичної партії на сторінці Facebook, де і публіковали переможців, визначених на random.org. (фото зі сторінки партії у Facebook). А у сам День Міста Чернігова жителям надходили дзвінки з вітаннями від партії «Рідний Дім», з номерів телефону +38044 (кодом міста Києва).

В цей же час у місті Ніжин у палатці брендованої логотипом та слоганом політичної партії «За Майбутнє» проводили вимірювання температури та рівня кисню в організмі.

Згідно з календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК №163 від 8 серпня 2020 року, офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочався 5 вересня 2020 року – за 50 днів до дня голосування, відповідно до частин 1, 5 статті 195 Виборчого кодексу України.
Відповідно до частин 1 та 3 статті 52 цього Кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.
Більше того, частина 4 статті 51 Кодексу передбачає, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій (організацій партій) – суб’єктів виборчого процесу, якщо інше не передбачено цим Кодексом.
Нагадаємо, що згідно зчастиною 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандитата, організацію партії - суб'єктів виборчого процесу. Формами передвиборної агітації є розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами (п. 6 ч. 1 ст. 51 Виборчого кодексу України), розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації (п. 5 ч. 1 ст. 51 Кодексу), а також встановлення агітаційних наметів (п. 9 ч. 1 ст. 51 Кодексу).  До передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії - суб’єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) – суб’єктів відповідного виборчого процесу (ч. 5  ст. 51 Виборчого кодексу України).

Наталія Висіканець, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини