Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:16:46

Завершилась двадцять третья сесія обласної ради сьомого скликання

23.05.2020   08:07Агенцiя

Основні аспекти другого засідання травневої сесії обласної ради: газорозподільчі мережі і право добровільного об’єднання в ОТГ – громадам, гроші – місцевим бюджетам, дефолт в державі – геть!..

Саме такими червоними лініями можна окреслити параметри порядку денного чергового пленарного засідання травневої сесії обласної ради.

Відкриваючи другу частину двадцять третьої сесії обласної ради сьомого скликання, очільник представницької влади Чернігівщини Ігор Вдовенко наголосив, що в ході її першого пленарного засідання було затверджено більшісь запланованих рішень, які вже працюють на економіку та господарську сферу краю. Ті ж їх проєкти, до яких депутати висловили конкретні зауваження, були доопрацьовані та надійшли на повторне обговорення, а разом із ними – це добрих шість десятків нормативних документів, що лишилися в порядку денному діючої сесії. Отож перед народними обранцями постало невідкладне завдання - якнайоперативніше обговорити і затвердити всі, внесені на друге пленарне зібрання рішення.

Однак найпершим потрібно було розв'язати питання суто суспільно-політичного спрямування - біля будинку ради та у сесійній залі зібралося кілька десятків представників Авдіївської та Шаболтасівської сільських громад Сосницького району, які сьогодні прибули до Чернігова з проханням допомогти їм вирішити проблем з реформою місцевого самоврядування, а саме: щодо їх добровільного вибору приєднання до Понорницької ОТГ Коропського району, а не до Сосницької, як того вимагає влада і вже складений перспективний план.

Про те, що обласна рада пітримує вибір більшості жителів обох громад (в числі основних претензій – до Сосниці понад сорок кілометрів, а до Понорниці «рукою подати» - всього 7 тощо) засвідчили численні оплески членів, прибувшої до міста на Десні делегації. Депутати обласної ради погодились прийняти відповідне рішення та звернення до вищих ешелонів влади з вердиктом, що при створенні ОТГ головне - добровільний підхід, як це й передбаченно чинним правовим полем.

Додамо, що у своєму Зверненні до урядовців депутати врахували і пропозиції Покошицької, Деснянської, Крисківської, Розльотівської сільрад, Понорницької ОТГ Коропського району, Вихвостівської сільради Городнянщини, Озерянської громади Варвинщини, жителів Хмільницької ОТГ Чернігівського району, які виступають з категоричними вимогами врахування їх позиції, основаної на добровільності об'єднання громад. Як результат, народні обранці звернулися до вищої державної влади щодо повторного розгляду Перспективного плану формування ОТГ Чернігівщини із врахуванням всіх проблемних питань, які виникли в складному процесі об'єднання населених пунктів.

А далі розпочалося безпосереднє обговорення пленарного порядку денного. В числі перших депутати розглянули комплект проєктів, пов'язаних із управлінням комунальної власності сіл, селищ та міст Придесення. І, насамперед, затвердили Переліки об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області, до складу яких увійшли відповідно з додатками до рішення: установи, заклади і підприємства; об'єкти нерухомого майна, а також транспортні засоби станом на 1 січня 2020 року. Заодно депутати визнали таким, що втратило чинність, рішення обласної ради від 7 грудня 2017 року № 52-11/VII «Про затвердження Переліків об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області».

Іншими рішеннями обласна рада прийняла пропозиції щодо передачі структурних підрозділів некомерційного підприємства «Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб» Чернігівської обласної ради - майнові комплекси колишніх Ніжинського та Прилуцького протитуберкульозних амбулаторно-поліклінічних центрів, які у зв'язку із реформуванням медичної галузі та різким зменшенням фінансування з 1 квітня 2020 року не використовується, у власність Ніжинської та Прилуцької міських громад. Отож при згоді із цією депутатською пропозицією місцеві ради отримають у власність зазначену нерухомість.

Ще одним рішенням «Про приватизацію майна колишніх закладів охорони здоров'я шляхом продажу на аукціоні» народні обранці включили до Переліку об'єктів спільної власності області, що підлягають приватизації із застосуванням конкурентного способу продажу – на аукціоні, без збереження профілю діяльності, кілька майнових комплексів сфери охорони здоров'я, які у зв'язку із реформуванням медичної галузі та різким зменшенням фінансування, починаючи з 1 квітня 2020 року використовуватися в системі закладів охорони здоров'я не будуть.

Окрім цих документів прийнято кілька інших рішень стосовно приватизації орендованого комунального майна, що підлягають приватизації шляхом продажу на аукціоні. Це, зокрема, стосується орендованого майна ТОВ «ГРАНО ДЕЛЛА ВИТА». Товариству надано право, за умови дотримання вимог чинного законодавства, викупити в майбутньому відремонтоване ним орендоване майно. Завдяки цьому, у подальшому, від приватизації вищезгаданих об'єктів комунальної власності до обласного бюджету може додатково надійти близько 1 млн грн.

Далі, після тривалої суперечки, депутати припинили юридичну особу–комунальний заклад «Батуринська спеціальна школа» Чернігівської обласної ради шляхом завершення її діяльності та створили комісію з ліквідації юридичної особи – комунального закладу «Батуринська спеціальна школа» Чернігівської обласної ради (одна з причин – значна незаповненість вихованцями).

А ось інше рішення «Про організацію господарської діяльності комунального некомерційного підприємства «Обласний дитячий санаторій «Пролісок» Чернігівської обласної ради та дитячого протитуберкульозного санаторію «Зелений гай» комунального некомерційного підприємства «Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб» Чернігівської обласної ради» навіть після повторного голосування депутати не підтримали. Головний їхній лейтмотив – потрібно зберегти оздоровчі дитячі санаторні заклади Придесення.

З метою приведення у відповідність до чинного законодавства типу закладів освіти, враховуючи вимоги Закону України «Про фахову передвищу освіту» та низку інших законодавчих актів, обласна рада вирішила перейменувати комунальні вищі навчальні заклади Чернігівської обласної ради: «Ніжинський коледж культури і мистецтв Марії Заньковецької» в комунальний заклад (КП) «Ніжинський фаховий коледж культури і мистецтв імені Марії Заньковецької»; Чернігівський музичний коледж імені Л.М. Ревуцького» в КП «Чернігівський фаховий музичний коледж імені Л.М. Ревуцького»; Чернігівський базовий медичний коледж в КП «Чернігівський базовий фаховий медичний коледж»; Ніжинський медичний коледж у КП «Ніжинський фаховий медичний коледж»...

Прилуцьке медичне училище в КП «Прилуцький фаховий медичний коледж»; Новгород-Сіверське медичне училище - КП «Новгород-Сіверський фаховий медичний коледж», а Прилуцький гуманітарно-педагогічний коледж ім. І.Я.Франка у комунальний заклад «Прилуцький гуманітарно-педагогічний фаховий коледж імені Івана Франка».

Продовженнням розгляду питань комунального значення, яке хвилює не лише народних обранців, але й більшість населення, було обговорення проєкту рішення «Про повернення під контроль місцевих громад газотранспортних мереж, які знаходились в оперативному управлінні газового монополіста».

Спочатку прозвучало кілька голосів проти внесеного питання, але, чим далі, тим воно набуло переважної підтримки: не можна віддавати олігархам та їхнім послушникам матеріальні засоби, які створювалися за кошти місцевих підприємств, територіальних громад і приватників. Але, чомусь, газорозподільчі мережі опинилися в тих руках, які хочуть «здирати» зі всіх, хто все це добро спорудив, так звану абонементну плату за газорозподільчу мережу, навіть, незалежно від того, споживають домовласники «голубе паливо», чи ні.

Депутати прийняли Звернення до всіх органів місцевого самоврядування щодо повернення «викрадених» у громад газорозподільчих мереж у їх комунальну власність. В документі вони рекомендують «...розпочати процес повернення газових мереж під контроль місцевих громад... з метою недопущення будь-яких зловживань з боку влади та олігархів». Що і закріпили вищезгаданим рішенням.

А далі було прийнято ще близько десятка важливих звернень Чернігівської обласної ради до вищих органів державної влади із наболілих для Чернігівщини і всієї України питань. Зокрема:

-Звернення Чернігівської обласної ради до Президента України та Верховної Ради щодо запровадження ринку землі, де наголосили, що «Єдиним джерелом влади в Україні є народ і саме він має вирішувати ключові питання життя країни. Відкриття ринку землі матиме фундаментальні наслідки не лише для сучасного, а й для майбутнього покоління українців. Саме тому питання, яке визначає подальшу долю країни, має вирішуватися виключно на Всеукраїнському референдумі. З неприємністю констатуємо, що звернення до Уряду, Парламенту та Президента, які приймалися нашою місцевою радою були проігноровані, а скандальні законопроекти, попри супротив суспільства, нині розглядаються у Парламенті. З огляду на це, закликаємо Вас зняти з розгляду усі законопроекти про запровадження ринку землі в Україні та провести Всеукраїнський референдум».

- до Кабінету Міністрів України,народних депутатів України, обраних від Чернігівської області, щодо розрахунків за послуги розподілу природного газу (зважаючи на чисельні звернення мешканців та підприємців громади з вимогою про скасування Постанови НКРЕКП №2080 від 7 жовтня 2019 року «Про затвердження змін до деяких постанов НКРЕКП», яка (незважаючи на численні порушення чинного законодавства) визначає нереальний розрахунок тарифу на послуги розподілу природного газу);

- до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем'єр міністра України, народних депутатів України, обраних від Чернігівщини, щодо недопущення дефолту в Україні (депутати Чернігівської обласної ради переконливо закликають керівництво країни до консолідації усіх демократичних сил з метою прийняття чітких, скоординованих та ефективних рішень для подальшого запобігання нагнітання соціальної напруги у суспільстві та унеможливлення розвитку держави за сценарієм дефолту...).

- до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. щодо зменшення розміру грошової застави (Чернігівська обласна рада стурбована ситуацією, яка склалася у дискримінаційному підході, що встановлений Виборчим кодексом України до розміру грошової застави для кандидатів у міські голови у містах з кількістю виборців понад 90 тисяч та виборчих списків партій до місцевих рад (обласних та міських з кількістю виборців більше 90 тисяч);

-до Київського міського голови Кличка В.В. щодо присвоєння імені Героя України Левка Лук'яненка одній із вулиць у м.Києві;

– до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О.,Прем'єр-міністра України Шмигаля Д.А.,голови парламентської фракції «Слуга народу»Арахамії Д.Г. та народних депутатів України, обраних від Чернігівщини, щодо негайного зупинення процесів законодавчого руйнування трудового законодавства і трудових прав, законодавства про гарантії діяльності професійних спілок, системи загальнообов'язкового державного соціального страхування та невідкладного початку тристороннього соціального діалогу щодо справедливої трудової реформи спільно з об'єднаннями профспілок і роботодавців у повній відповідності до Конституції України, міжнародних зобов'язань держави;

-до Президента України,Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров'я України та Національної служби здоров'я України щодо проблемних питань реформування сфери охорони здоров'я Чернігівської області (Відповідно до укладених з Національною службою здоров'я України договорів, протягом квітня-грудня 2020 року заклади охорони здоров'я області за надані медичні послуги можуть отримати 1366,0 млн грн, із яких обласні установи –528,3 млн грн. Проте цих коштів катастрофічно не вистачатиме для повноцінної роботи. В області очікується до кінця року вивільнення більше півтори тисячі медичних та півтисячі немедичних працівників...) тощо.

Прийнято також цілу низку господарських, кадрових, організаційних та інших важлививих рішень, які зроблять свій внесок в соціально-економічний розвиток Чернігівщини.

В роботі другого пленарного засідання взяли участь голова обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, заступники голови облдержадміністрації, керівники органів представницької та виконавчої влади Чернігівщини, представники громадськості та журналісти.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини