Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 08:24:01

Думки експертів про затверджений перспективний план Чернігівської області

14.05.2020   12:18Агенцiя

Кабінет Міністрів України 13 травня затвердив перспективний план формування територій громад Чернігівщини, а також ще чотирьох областей: Волинської, Кіровоградської, Полтавської та Закарпатської. Отже, затверджені перспективні плани вже мають 17 областей.

Згідно із затвердженим перспективним планом у Чернігівській області передбачається утворення 57 об’єднаних територіальних громад замість існуючих наразі 22 районів.

Як зазначають у Чернігівській ОДА, оскільки одна з умов об’єднання громад – відповідність перспективному плану, детально обговорювалася конфігурація кожної громади. Впродовж кінця січня – початку лютого цього року в ОДА провели понад 30 консультацій з представниками органів місцевого самоврядування різних рівнів. До обговорення долучились представники 80 місцевих рад області, голови ОТГ, депутати обласної та районних рад.

Яку оцінку затвердженому перспективному плану дають експерти та фахівці із децентралізації?

"Загалом вважаю, що Чернігівська ОДА провела дуже непогану роботу. Затвердження будь-якого перспективного плану - це вкрай непростий процес, де неможливо уникнути конфліктів, але треба їх мінімізувати. В Чернігівській області це вдалося. На мою суб'єктивну думку завдяки координації з міністерством, комітетом і фаховій роботі керівництва Чернігівської ОДА",- зазначив Віталій Безгін, народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. На його думку прийняття перспективного плану призведе до того, що після місцевих виборів всі будуть жити в громадах, з більшими ресурсами, повноваженнями, але і з більшою відповідальністю.

На думку Ірини Грозенко, виконавчого директора Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, голова постійної комісії обласної ради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції, затвердження перспективного плану дає можливість продовжувати реформу децентралізації та перейти до наступного етапу реформування. «Основне завдання зараз, після затвердження перспективного плану, реформувати субрегіональний рівень та прийти на місцеві вибори з новим адміністративно-територіальним устроєм», - наголосила вона.

Микола Силенко, консультант з бюджетних питань Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України, прокоментував: «У першу чергу, слід відмітити, що прийнятий перспективний план істотно прискорює завершення процесу формування базового рівня місцевого самоврядування – об’єднаних територіальних громад, які покриватимуть 100% території Чернігівської області. Це означає, що чергові місцеві вибори будуть проведені в усіх громадах, які будуть в рівних умовах. Уже завтра набуває чинності Закон 562-ІХ про «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад», і визначення адмінцентрів громад та затвердження їх територій здійснюватиметься на основі затвердженого Кабміном перспективного плану формування територій громад».  На думку експерта, серед позитивних моментів слід відмітити, що з 1 січня 2021 року всі громади базового рівня перейдуть на прямі міжбюджетні відносини з державою. Бюджетні трансферти (дотації і субвенції) для ОТГ будуть враховані при складанні проєкту державного бюджету на наступний рік. Не будуть виникати ситуації, коли на території району є школи, заклади культури або інші установи, але вони фінансуються із різних, часто «незрозумілих» для жителів громад джерел. Наприклад, сьогодні Смичинська ЗОШ фінансується з бюджету Городнянської ОТГ, а майже поряд Вихвостівська ЗОШ – з районного бюджету. З наступного року має бути єдиний підхід у цьому питанні. Зовсім скоро абсолютно всі утворені громади зможуть розпоряджатися своїми фінансовими ресурсами, матеріальними та іншими активами на свій розсуд, відповідно до потреб та можливостей.

«На мою думку, затвердження перспективного плану і створення 100% об’єднаних територіальних громад області запускає широкі можливості для остаточного вдосконалення адміністративно-територіального устрою і функціоналу місцевого самоврядування», - узагальнив Микола Силенко.

Нагадаємо, в Чернігівській області функціонують 50 ОТГ (13 міських, 19 селищних, 18 сільських). Вони покривають 65,8 % території області, де проживає половина її населення. Вже 376 місцевих рад із 569 (це кількість рад базового рівня на початок реформи) скористались правом на добровільне об’єднання. Проте ще 193 місцеві ради не ввійшли до складу жодної із ОТГ.
Згідно з прийнятими змінами до законодавства передбачається, що чергові місцеві вибори відбуватимуться на новій територіальній основі – відповідно до затверджених перспективних планів. Тож реформування базового рівня вийшло на завершальну стадію.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини