Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 28 квітня, 11:29:52

Чернігівщина долучилася до публічних обговорень конституційного забезпечення децентралізації в Україні

04.03.2020   09:36Агенцiя

3 березня, в Києві відбулися регіональні публічні обговорення змін до Конституції України щодо децентралізації.

Більше 300 учасників — представників влади, громадськості, експертного середовища Київської, Чернігівської, Житомирської, Черкаської та Рівненської областей зібралися, щоб виробити спільні позиції щодо майбутніх конституційних змін.

Відкриті консультації та обговорення організовані за спільною ініціативою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Офісу Президента України, Міністерства розвитку громад та територій України.

Від Чернігівщини в заході взяли участь представники профільних структурних підрозділів ОДА, органів місцевого самоврядування, Асоціації міст України та Офісу реформ, депутати обласної ради.

Виступаючі наголошували, що в країні відбувається процес підготовки змін до Конституції України в частині децентралізації. Завдяки такому відкритому діалогу будуть підготовлені пропозиції з удосконалення Основного Закону країни. Акцент — на розвитку потужних громад, які мають остаточно сформуватися цього року. Учасники заходу однозначні у твердженні: врахувавши думку кожного регіону, можна сформувати положення Конституції України та законів, що дозволять успішно продовжити та завершити реформу децентралізації.

Після спільного обговорення, яке очолили незалежні фасилітатори, представники областей розділилися на групи. Дискутували щодо кількості рівнів місцевого самоврядування в Україні, системи органів виконавчої влади, забезпечення прозорості місцевого самоврядування й відповідальності перед виборцями та з інших питань. За результатами роботи вони внесли пропозиції з питань розділення повноважень між державою та органами місцевого самоврядування, фінансового захисту й терміну повноважень органів місцевого самоврядування.

Планується, що в березні представники місцевого самоврядування з усіх регіонів ще раз зберуться в Києві, щоб підсумувати результати публічних обговорень.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.