Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 11 травня, 05:37:41

Владислав Атрошенко: Вимогу платити за неспожитий газ потрібно скасувати

04.02.2020   17:26Агенцiя

На позачерговій сесії Чернігівської міської ради 5 лютого, яку ініціював чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, він пропонує депутатам офіційно звернутися до керівництва держави з аргументацією того, що нові правила розрахунків за газ є неприйнятними. Отже - закликати скасувати постанову НКРЕКП про зміни в оплаті послуг з постачання та розподілу природного газу.

Про це він говорив і 4 лютого на Погоджувальній раді. Міський голова вважає, що міська рада зобов’язана підтримати чернігівців, які масово висловлюють справедливе обурення цими правилами. 

- На сьогоднішній день ми маємо ситуацію, у якій наші виборці, містяни, керівники господарюючих суб’єктів, керівники комунальних підприємств, які є споживачами газу, обурені тією методикою сплати за газ, яка запроваджена з 1 січня НКРЕКП.  Це та методика, яка передбачає платежі за «розподіл і доставку» газу з розрахунку 1/12 в місяць, виходячи з обсягу спожитого газу за попередній газовий рік. Наразі це з 1-го жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року, - сказав він, звертаючись до присутніх на Погоджувальній раді представників депутатських фракцій.

Мова йде про нові правила оплати за газ, які стосуються всіх споживачів, у тому числі побутових.

- Люди взагалі не розуміють, що таке дві платіжки, одна за транспортування, одна за «розподіл і доставку». Чим відрізняються транспортування і доставка?  Окрім того, багато людей, які з різних причин взагалі виїхали на роботу чи ще кудись, навіть при вимкненому опалені  отримали нараховані платежі за газ. Люди обурені, бо вони не спожили газ, але мусять платити за нього, - констатував міський голова.

Він додав, що для промислових споживачів така система теж є демотивуючою. Наприклад, якщо взяти до уваги підприємства теплогенерації і температурний режим зими цього року. «Облтеплокомуненерго» в сезоні 2017-18 років спожило 81 млн. кубів природнього газу, але зараз воно споживає розрахунково 65 млн. кубів. Фактично на 25% відбувається скорочення. А розрахунки – на основі минулого року.

Так само і фізичні особи: хоч умови нарахування субсидій і не мотивують людей робити утеплення, вони реально утеплюють помешкання, потихеньку менше і менше споживають газу. А платіжки отримають все одно виходячи з попередніх періодів споживання газу.

У якості ще одного прикладу Владислав Атрошенко навів ситуацію у господарюючих суб’єктів в аграрній та переробній галузях. Реальне споживання енергоносіїв, газу там відбувається під час збору і переробки врожаю, це з кінця серпня по грудень. Основний період - 3-5 місяців. А їм тепер весь рік треба вимивати обігові кошти, платити 1/12 за нібито спожитий газ. Такі вимоги вважали би безпідставними в будь-якій країні, вважає Атрошенко.

- Це є ненормальна ситуація. При всій повазі до Президента України, до Прем’єр-мінстра, Уряду - ми хочемо, щоб вони додатково звернули увагу на ці речі. Не можуть люди платити за неспожите – це неправильно. За таким принципом ми зараз повинні будемо порахувати, скільки споживали хліба, цукерок чи що там ще купуємо в магазині - і платити наперед, хай вони завозять виходячи з 1/12! Якби в іншій країні заставили людей заплатити гроші за неспожитий товар – були б судові позови і серйозні негативні наслідки, - наголосив він.

На позачергове сесійне засідання міської ради запрошені регіональний представник НКРЕКП, обласного та міського газових підприємств, Облтеплокомуненерго.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Рік «єВідновлення» на Чернігівщині: понад 700 млн гривень у вигляді різних компенсацій 16:34

Починати відбудову потрібно, не чекаючи закінчення війни. Такого принципу Україна дотримується від самого початку повномасштабного вторгнення росії. Рік тому Міністерство інфраструктури України запровадило програму "єВідновлення", мета якої допомогти українцям, чиє житло понівечили або зруйнували росіяни.

Горизонтальні контакти та медичне партнерство: Чернігівщина на другому Міжнародному саміті міст і регіонів 16:32

Делегація з Чернігівської області, яку очолив перший заступник голови Чернігівської ОДА Костянтин Мегем, взяла участь у другому Міжнародному саміті міст і регіонів. Захід відбувся у Києві на базі Конгресу регіональних і місцевих влад при Президентові України 9 травня – у День Європи.

На що скаржаться пацієнти у Чернігівській області. Як подати скаргу до НСЗУ: алгоритм дій 13:44

Національна служба здоров’я України з початку 2024 року отримала 1 080 звернень від пацієнтів щодо надання медичної допомоги, зокрема на лікарні Чернігівської області – 20.

 Росіяни вдарили

Росіяни вдарили "Іскандером" по території Прилуцької громади 13:40

Росіяни 9 травня вдарили ракетою "Іскандер-М" по території Прилуцької громади на Чернігівщині.

Місяць служби за три: для кого діятиме норма про пільговий розрахунок вислуги років — роз’яснення юристів

Місяць служби за три: для кого діятиме норма про пільговий розрахунок вислуги років — роз’яснення юристів 13:32

По новому рахуватимуть вислугу років особам, звільненим з військової служби, відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб". Кого стосуватимуться зміни — у розʼясненні юристів Українського ветеранського фонду

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини