Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:41:42

86 бранців Кремля досі залишаються в Росії і окупованому Криму – правозахисники провели акцію на їх підтримку

11.10.2019   10:26Агенцiя

10 жовтня у Чернігові відбулась одноденна акція на підтримку українських політичних в’язнів.

На проспекті Миру правозахисні організації встановили 86 капканів – саме така кількість українських громадян незаконно позбавлені волі у в’язницях Росії і окупованому Криму.

На початку 2014 року Росія окупувала Крим і розв’язала збройний конфлікт на Донбасі. Разом з цим, окупаційна влада почала політично мотивоване переслідування українців та кримських татар, приписуючи їм сфабриковані кримінальні справи.
7 вересня відбулось повернення до України 11-ти політв’язнів та 24-х військовополонених моряків. Це значна перемога для країни, проте, за словами юристки Української Гельсінської спілки з прав людини Дар’ї Свиридової, було звільнено лише частину бранців Кремля.

«86 політв'язнів досі утримуються у тюрмах РФ та в окупованому Криму за сфабрикованими обвинуваченнями. Людей переслідують за національною ознакою, релігійні та політичні погляди, за їх світосприйняття, громадянську позицію і громадську діяльність.Є й такі, кого звинуватили у плануванні “диверсій”, “терактів”— щоб створити картинку “українського ворога” для російської пропаганди», – розповідає Дар’я Свиридова.

У Чернігові активісти акції “В’язні Кремля” розмістили капкани із закритими щелепами, показуючи, що вони вже схопили свою здобич – українських політичних в’язнів, які знаходяться в Росії та окупованому нею Криму. У деяких капканах знаходяться речі, які символізують особистий одяг та взуття бранців Кремля. До кожного прикріплено залізний ланцюг, на кінці якого бирка з написом “Сделано в Кремле”.

«Більшість політв’язнів – це кримські татари, – розповідає колишній політв’язень, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров. – Після окупації кримськотатарський народ зіштовхнувся із масовим переслідуванням, роботу Меджлісу кримськотатарського народу було заборонено, а багато активістів потрапили за ґрати».

Зокрема, до списку політв’язнів потрапили правозахисник Емір-Усеїн Куку, який був членом "Контактної групи з прав людини" в Ялті, Сервер Мустафаєв – координатор "Кримської солідарності", громадянські журналісти РемзіБекіров, Осман Аріфмеметов, НаріманМемедемінов та інші активісти ініціативи "Кримська солідарність".

Правозахисники наголошують: українцям, які зараз знаходяться за ґратами через сфабриковані Росією справи, важлива підтримка. У Чернігові всі перехожі мали змогу доєднатися до акції та написати листа чи підписати листівку для “в’язнів Кремля”. На події також працював інформаційний намет, у якому поширювалася спеціально створена до акції тематична газета з інформацією та історіями політв’язнів.

Чернігів – останнє місто з 10-ти у регіональному турі “В’ЯЗНІ КРЕМЛЯ” на підтримку українських політичних ув’язнених, які знаходяться в тюрмах Росії і окупованого нею Криму.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини