Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:40:48

В облраді обговорили актуальні питання проведення земельної реформи

02.10.2019   09:48Агенцiя

В обласній раді відбувся форум аграріїв Чернігівщини, під час якого обговорювалися перспективи запровадження ринку землі в Україні та аналізувались основні проблеми і загрози, які виникають у цьому контексті.

Участь у заході взяли голова обласної ради Ігор Вдовенко, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, який модерував зустріч, депутати обласної ради, представники всеукраїнських аграрних асоціацій, фермери, ветерани АТО/ООС, землевласники та громадськість.

Ініціаторами обговорення цього важливого питання виступили народні депутати України: Валерій Давиденко, Валерій Зуб, Сергій Гривко, Павло Халімон, Андрій Пузійчук.

Ігор Вдовенко, звертаючись до учасників дискусії, заначив, що Чернігівська обласна рада стає не просто місцем зустрічі, а й справжнім комунікативним майданчиком для обговорення актуальних проблем, проведення суспільно важливих дебатів та пошуку найбільш оптимальних варіантів вирішення наболілих питань.

Саме такою дискусійною та надзвичайно важливою для нашої держави загалом і для Чернігівщини зокрема темою є проведення земельної реформи і запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення.

За словами керівника, питання про вільний продаж землі сільськогосподарського призначення порушується в нашій країні далеко не вперше. Земельну реформу, одну із найбільш очікуваних та суперечливих, намагаються впровадити вже близько 20 років. Ця тема неодноразово піднімалась і виносилась на розгляд Верховної Ради України, яка не раз продовжувала мораторій на продаж землі.

Оцінки експертів щодо запровадження ринку землі в Україні полярно різняться: від можливості відновлення «історичної справедливості» до неминучості «остаточного дерибану» головного скарбу та капіталу українських людей.

Нещодавно був оприлюднений текст законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який викликав значний резонанс та бурхливі дискусії у суспільстві.

Положення цього нормативного документу не виключають того, що набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть і іноземці. І це викликає резонні побоювання у людей.

- На мою особисту думку, до питання земельної реформи та запровадження обігу земель треба підходити дуже виважено і обережно. Занадто швидке запровадження ринку без урахування всіх ризиків і загроз може наробити чимало лиха, - заначив Ігор Вдовенко.

Головна мета земельної реформи має полягати у легітимізації відносин довкола землі, подоланні тіньових схем і забезпечення прозорості ринку землі, де будуть діяти однакові правила гри для всіх українців.

Далі слово мали аграрії області. У своїх виступах вони висловлювали майже ідентичні вимоги та побоювання. Зокрема, лунали думки щодо необхідності упорядкування та забезпечення прозорості діяльності Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, введення чіткого обліку земель сільськогосподарського призначення, надання державної фінансової допомоги дрібним і середнім фермерським господарствам, запровадження кредитування аграріїв під реальні відсотки.

За словами учасників розмови, перевага при продажі земель має надаватись державі та громадянам України. Водночас лунали пропозиції обмежити продаж земель для юридичних осіб і дозволити їм викуповувати ділянки тільки після 10 років з початку запровадження ринку земель.

 Спікери зійшлись на думці, що запроваджувати ринок земель необхідно після завершення децентралізації та проведення реформи адміністративно-територіального устрою, аби не залишити громади без важливого ресурсу та вагомого джерела наповнення місцевих бюджетів, яким є для ОТГ земля.

Окрім того порушувались питання забезпечення прав орендарів після старту продажу землі, підтримки органічного виробництва.

Аграрії наголошували, що наповнювати державний бюджет необхідно не продажем земель, а реальною боротьбою із корупцією та виведенням коштів із офшорів.

На думку фермерів, необхідно також створити державні інституції, які б чітко контролювали ринок землі і управляли ним, а не продавали цінні ресурси.

Нарікали присутні і на те, що із відкриттям ринку землі фермери залишаться без захисту і жодних державних гарантій, змушені будуть вкладати кошти не у розвиток, запровадження сучасних технологій господарювання, придбання нової техніки, а витрачати прибуток на сплату кредитів. А деякі підприємства взагалі повинні будуть припинити свою роботу, звільнити людей і зупинити підтримку соціальної сфери тих населених пунктів, де вони займаються сільськогосподарською діяльністю.

Окремо прозвучала актуальна для всіх аграріїв проблема щодо необхідності отримання ліцензії на зберігання пального на своїй території. Тож присутні звернулись до народних обранців із проханням про перегляд цієї норми, яка суттєво ускладнює діяльність  фермерів.

Народні депутати України дослухались до позиції аграріїв та думки жителів області і запевнили, що під час опрацювання та внесення поправок до законопроекту, голосування у Верховній Раді України врахують всі думки й пропозиції, висловлені сьогодні, та будуть діяти в інтересах людей, які їх обирали.

За результатами обговорення було ухвалене Звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з трьома основними вимогами:
1. Відкликати урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» як такий, що не відповідає національним інтересам.
2. Розпочати розробку нового законопроекту про обіг земель із широким залученням аграріїв, профільних  асоціацій та представників громадськості.
З. Ініціювати проведення Всеукраїнського референдуму стосовно обговорення питань ринку землі.

Цю резолюцію Форуму підтримали усі аграрії Придесення, інформує Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради.

Останні новини Чернігівщини

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини