Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:58:25

"Виборчий округ. Співбесіда" на "UA: Чернігові": ні кроку від конкретики

16.07.2019   08:57Агенцiя

Від кандидатів-мажоритарників вимагають фактажу й запитаннями показують, хто «плаває» у власних програмах.

Із 2 липня на телеканалі Чернігівської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України виходить прямоефірне токшоу «Виборчий округ. Співбесіда», створене за єдиним форматом для всіх філій. Для цього аналізу ми переглянули перші шість випусків, гостями яких побували кандидати всіх округів Чернігівщини — № 205, 206, 207, 208, 209, 210.

Щоби представити глядачам якомога більше кандидатів, філія проводить іще одне коло випусків із кожного округу. На початку ефірів ведуча повідомляє, що через стислі терміни виборчої кампанії канал не може запросити на ефір усіх кандидатів. Тому кандидатів для програми відібрали громадські діячі, політичні оглядачі та редактори видань. Імен цих людей ведуча не називає.

Структура чернігівської програми видається вдалою. Вона містить п’ять блоків: перший — біографії та самопредставлення кандидатів, другий — конкретизація програм, третій — запитання щодо розв’язання проблем округу, четвертий — запитання від виборців з округу, п’ятий — запитання кандидатів одне до одного.

Ведуча чернігівської програми — Ірина Мельник, головна випускова суспільно-політичного напряму. У попередніх сезонах «Виборчого округу» вона змушувала народних депутатів відповідати на запитання конкретно.

Кандидати-мажоритарники, як партійні, так і самовисуванці, спробували «розтікатися» загальними фразами в межах ефіру. Проте й у новому сезоні ведуча повертала всіх до теми. Уточнювальні запитання ведучої часто показували поверхову обізнаність кандидатів у пунктах власних програм.

Так, у випуску, який стосувався округу № 205, ведуча цитує програму Світлани Живенко, кандидатки від «Опозиційного блоку». Пані Живенко планує об’єднати депутатів від Чернігівщини в отриманні для міста спецстатусу через близькість до Чорнобиля, «завдяки якому місто могло б отримувати додаткові дотації та преференції». Ведуча просить конкретизувати майбутні дії. Проте кандидатка починає говорити про партію: «Наш “Опозиційний блок” веде найпотужнішу команду…». Ведуча уточнює, що для спецстатусу пані Живенко планувала об’єднати депутатів із Чернігівщини, а це можуть бути представники різних політсил.

Далі Світлана Живенко каже, що доб’ється преференцій для всіх, стверджуючи, що всі, хто народився в Чернігові, є «чорнобильськими дітьми». Коли ведуча уточнює, про кого саме йдеться, пані Живенко вже не згадує всіх, а говорить лише про постраждалих від аварії. Тому ведуча просить назвати кількість цих постраждалих. Світлана Живенко не готова відповісти. Кандидатка не може конкретизувати преференцій, говорить то про Чернігів, то про всю область. Щодо останнього, то в цьому під час розмови починає плутатися й ведуча.

Така ж ситуація склалася у випуску з кандидатамиз округу № 207. Самовисуванка Алла Ярова у своїй програмі пише про зменшення податків та скасування військового збору. У прямому ефірі кандидатка говорить про його неефективність та аргументує це вибухами на арсеналі зброї в Ічні. Зв’язку між вибухами та військовим збором вона не пояснює, лише каже, що військовий збір іде «незрозуміло на які ресурси» і є тягарем для людей.

Ведуча уточнює: збір витрачається виключно на потреби армії. Пані Ярова відповідає, що армію треба утримувати з держбюджету. На поверхове розуміння того, про що каже кандидатка, ведуча виходить запитанням: «Ви гадаєте, цього буде досить? Ви, до речі, не знаєте, скільки заплановано на утримання армії цьогоріч?». Відповідь кандидатки в народні депутатки: «Я не цікавилася цим питанням».

У цьому ж випуску, під час обговорення програми Олексія Овчаренка, кандидата від «Опозиційної платформи — За життя», він каже: для поліпшення стану медицини треба підняти зарплати медикам. Ведуча уточнює: «А яка нині зарплатня в медиків?» Кандидат не знає.

Кандидати в народні депутати не гребують кидатися бездоказовими звинуваченнями та фактами. Проте ведуча звертає увагу на такі заяви і просить їх підтвердити, пояснюючи, що Суспільне воліє озвучувати в ефірі лише підтверджену інформацію.

Так, Олексій Дем’яненко від «Опозиційного блоку» у випуску з кандидатами з округу № 206 заявляє, що 95 % населення живе за межею бідності й це треба виправити. Ведуча просить навести джерело його заяви. Кандидат відповідає, що це його власні спостереження з вулиці.

У цьому ж випуску подібна розмова відбувається із самовисуванцем Віталієм Панченком. У прямому ефірі він називає митницю «кодлом». Ведуча просить пояснити підставу для цієї заяви. Кандидат розповідає власні історії із життя про те, як на нього образилася працівниця митниці, коли він буцім не вклав їй гроші у свій паспорт. Ведуча уточнила: «Ви написали заяву в поліцію?» «Та митниця вся така», — відповів кандидат ще одною бездоказовою заявою.

У випуску програми з кандидатами з округу №  210 Артем Гензель, кандидат від «Об’єднання “Самопоміч”», каже про тотальну корупцію в медичній сфері. Ведуча просить підтвердити заяву фактами, назвати конкретну лікарню. Кандидат відповідає, що корупція є в кожній лікарні. Ведуча вдруге просить конкретизувати. Кандидат стверджує, що всі й так це бачать. Ведуча підсумовує: «Це загальна відповідь».

Так само доводиться підсумувати й відповіді кандидата від «ВО “Свобода”» Сергія Андреєва. Обговорюючи проблему сміттєзаводу та забруднених ставків, та просить сказати, чим він може допомогти як депутат. Пан Андреєв відповідає: «... Ми маємо знайти всі способи, щоби вирішити це питання чи державним, чи міським коштом». Ведуча до його відповіді додає: «Ви зараз говорите загальні речі. Розберімося, що саме. Це проблема для Чернігова».

Проте досягти конкретики вдається не завжди. У випуску з кандидатами з округу №  206 брав участь самовисуванець Олег Скварський. У його біографії написано, що він є керівником проєктів ГО «Слуга народу Чернігівщина». Через це виборець може сплутати його з кандидатом від партії. Також у Чернігові фіксували агітаційні листівки за Скварського в кольорах президентської партії, проте без вихідних даних. Через це кандидат-списочник від партії «Слуга народу» написав заяву до правоохоронних органів.

Ведуча запитує, чому ГО має суголосну назву з партією президента, на що Скварський відказує: ГО створили для підтримки президента. Скварського просять уточнити, чи пов’язане ГО з політичною партією. Відповідь пана Скварського: «Не має стосунку, але ми йдемо в підтримку президента, якого обрав народ». Ведуча уточнює знову: «Але від ГО з однойменною назвою?». Скварський каже «так».

Проте після слів Скварського про те, що «ми йдемо в підтримку президента», у глядача може скластися враження, ніби кандидат Скварський таки має стосунок до партії. Ведучій варто було би детальніше розпитати про те, як саме ГО підтримує партію, про конфлікт із кандидатом від «Слуги народу» та листівки, щоб у виборця не виникало запитань щодо належності пана Скварського до партії «Слуга народу».

Телеканалу не в кожному випуску вдалося ефективно використати ефірний час. Наприклад, у випуску з кандидатами з округу №  208 брав участь лише один кандидат, чотири інших не змогли прийти через власні причини, про що ведуча оголосила на початку ефіру. Однак для кожного округу Чернігівська філія виділила два ефіри. Не зрозуміло, чому автори не спробували запросити на перший ефір інших кандидатів, а тих, хто відмовився цього разу, не запросили на наступний ефір. Також про відсутніх кандидатів не подають жодної довідки, хоч у попередніх сезонах програми завжди робили це.

Не обійшлося без конфліктів. У прямому ефірі почали сперечатися самовисуванець Скварський та кандидат від «Опозиційного блоку» Дем’яненко. Обидва не реагували на зауваження ведучої Ірини Мельник. Проте вона вийшла із ситуації, попросивши режисерів вимкнути кандидатам мікрофони. Відтак, вибачившись перед глядачами, ведуча підійшла до кандидатів і нагадала їм, що це прямий ефір і вони мають суворий таймінг — після програми має початися агітація кандидатів коштом ЦВК, тобто коштом платників податків. Кандидати заспокоїлися й лише після цього їм увімкнули мікрофони.

Вдалим елементом програми є й те, що журналісти записують запитання від пересічних жителів округів. Це корисно почути й кандидатам, аби ті розуміли, чого від них хочуть люди. Загалом, чернігівський варіант програми «Виборчий округ. Співбесіда» завдяки хорошій роботі ведучої дозволяє глядачам-виборцям оцінити кандидата, його обізнаність у тому, що він пропонує у власній програмі, та проблемах округу, за яким він балотується.

Віра Курико
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини