Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 17:12:04

Олександр Бригинець: “В умовах децентралізації грошей в регіонах стало більше”

09.07.2019   16:50Агенцiя

Перебуваючи з візитом на Чернігівщині народний депутат України, член Політичної Партії “Європейська Солідарність” Олександр Бригинець прийняв участь у роботі експертного круглого столу на тему: “Субвенції – зло чи благо?”.

Народний депутат Олександр Бригинець обирався як за мажоритарною системою, так і за партійними списками. Тому йому було що сказати і порівняти.

Він підкреслив, що за останні роки відбувся процес, який ініціював Петро Порошенко – економічна децентралізація.

Олександр Бригинець акцентував, що для бідного регіону потрібно багато субвенцій, але в умовах децентралізації грошей в регіонах стало більше, хоча проблеми бідних громад присутні, тому субвенції необхідні. При цьому часто виникають конфлікти інтересів при визначенні напрямку використання субвенцій в громаді, наприклад, між депутатами та представниками влади. Тому варто не лише вдало обирати своїх депутатів, а й мати компетентну владу.

Найголовнішою проблемою тут є нечітко прописане законом визначення цільового напрямку субвенцій та їхніх сум, адже минулого року 37% субвенцій в Україні було виділено на проекти вартістю до 50 тисяч грн., що в масштабах округу є мізерною сумою та не вирішує значних проблем. Тому ці питання слід унормовувати.

До речі, у Польщі, навів приклад депутат, яку ми часто беремо за приклад, механізм субвенцій використовується й досі, бо окремі депутати лобіюють інтереси своїх регіонів. Тому вони мають мати добрі відносини з місцевою владою та радами і працювати заради потреб тих громадян, які їх обирали.

Учасники “круглого столу” неодноразово підкреслювали, що тема субвенцій щільно супроводжує депутатів-мажоритарників під час всіх передвиборних перегонів. Їх також називають однією з форм підкупу виборців. Залучення субвенцій – це один з умовно законних методів роботи нардепів-мажоритарників, яке не потрібно плутати з піаром за рахунок субвенційних засобів.

Насправді ж у всіх розвинених країнах, на які ми рівняємося, це називається лобізмом і розумно, на користь регіонів, використовують. Лобізм насамперед інтересів територій, лобізм інтересів секторів економіки, лобізм інтересів соціальних, демографічних, гендерних груп – це норма.

PR

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.