Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:00:51

Чернігівщина: перший вирок у кримінальній справі щодо виносу бюлетеня

13.06.2019   11:28Агенцiя

Незаконне використання виборчого бюлетеня на чергових виборах президента 31 березня 2019 року для мешканця Чернігова завершилось штрафом в 1700 гривень.

Таке рішення 27 травня виніс Новозаводський районний суд міста Чернігова, який на відкритому засіданні розглянув кримінальне провадження стосовно спроби приховати і винести бюлетень з виборчої дільниці №741074 одномандатного виборчого округу №206.

В тексті вироку, зокрема, зазначено, що 31 березня, приблизно о 18 годині вечора, обвинувачуваний,  «перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, знаходячись в приміщенні виборчої дільниці №741074 одномандатного виборчого округу №206 в м. Чернігів, що розташоване за адресою: провулок Коцюбинського, 4, використовуючи своє право громадянина України на участь у виборах президента України, отримав під підпис у члена дільничної виборчої комісії виборчий бюлетень … зайшов до кабіни для таємного голосування, де, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, керуючись особистими мотивами, діючи умисно з метою приховування виборчого бюлетеня, розірвав його, згорнув та сховав під куртку… та у порушення ст. 76 Закону «Про вибори Президента України», не реалізовуючи своє право вибору, вийшов з приміщення виборчої дільниці, тим самим приховавши вказаний бюлетень.»  На виході з дільниці його затримали працівники поліції.

Обвинувачений повністю визнав свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.158-1 КК України. Враховуючи щире каяття правопорушника,  суд призначив покарання у вигляді штрафу в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700 грн.

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області Олена Рогова зауважила:

«Вчинення вказаних дій є кримінальним правопорушенням та підпадає під  ст. 158-1 Кримінального Кодексу України  «Незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз».  Передбачене покарання - штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років. Як бачимо, суд призначив  покарання  у мінімальному розмірі. Сподіваємось, цього буде достатньо для попереджання вчинення подібних злочинів у подальшому.»

ОПОРА нагадує, що за час проведення кампанії на виборах президента України поліція Чернігівської області склала 6 адміністративних протоколів щодо притягнення осіб до адміністративної відповідальності, у тому числі два протоколи за зверненням представників Громадянської мережі ОПОРА.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини