Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 12:30:47

Щоб чути і бути почутими – і владі, і громадянам потрібна політична воля

13.05.2019   09:13Агенцiя

У квітні експерти Міжнародного Центру перспективних досліджень у прес-центрі «Чернігівський вибір» презентували результати дослідження «Інклюзивна та легітимна конституційна реформа: вибір процесу».

руки

руки

У зв’язку із політичними процесами в Україні тема конституційної реформи стає все більш популярною та актуальною. Про зміни до Конституції найчастіше згадують українські політики, коли треба змінити правила гри або зробити більш зручні умови для свого правління. Основний Закон за останні 20 років владці змінювали декілька разів, жодного разу не звернувшись до народу України з тим, щоб обговорити зміни та бачення ним (народом) цих змін. Не залучалися до обговорення та дискусій експерти, представники громадських організацій, аналітики. Фактично Президент та народні депутати монополізували установчу владу, позбавивши народ України права впливати на владу.

Але Основний Закон вищий за політичну доцільність певного моменту або бажання конкретного політика чи політичної сили. Конституція – це установчий акт народу, який визначає правила співіснування особи, суспільства і держави. Необхідно закрити можливості перекручування конституційних норм, їх довільного трактування, і створити умови неухильного дотримання Конституції всіма суб’єктами конституційного процесу.

Експерти Міжнародного Центру перспективних досліджень проаналізувавши процеси, що відбувалися в ході конституційної реформи, прийшли до такого висновку: «Конституція України з часу свого прийняття була неодноразово змінена, оскільки її текст містив багато положень, що потребували адаптації до тогочасних реалій українського суспільства. Наразі актуальними є питання перезавантаження політичної системи, дуалізму влади й проведення децентралізації, однак їх вирішення можливе лише після проведення конституційної реформи».

До речі, про децентралізацію та реформу адміністративно-територіального устрою також було корисним внести зміни до Конституції.

Але повертаючись до теми участі народу України у внесенні змін в чинну Конституції або роботи над новим документом. Важливо, щоб українці долучалися до цих процесів.  Якщо громадянин хоче бути членом громадянського суспільства, він повинен бути активним, усвідомлюючи, що Конституція – це головні правила для всіх, які будуть безпосередньо визначати його економічне, соціальне та політичне становище.

Експерти МЦПД у своєму дослідженні підкреслюють, що інклюзивність (залучення громадськості) конституційного процесу напряму впливає на її легітимність (обов’язкове визнання та підтримку). Легітимність є обов’язковою ознакою демократичної держави і є запорукою добровільного виконання приписів Основного закону держави її громадянами. Саме широке залучення громадськості до процесу розроблення проекту конституції гарантує якомога більшу концентрацію “низових” ініціатив. Ці пропозиції мають потенціал до відображення реального стану суспільства, демонстрації ставлення громадян до тих чи інших актуальних проблем, які має розв’язати конституційна реформа.

Для проведення ґрунтовної роботи із громадською думкою, її вивчення, систематизації, а також освіти громадян, необхідні значні часові та фінансові ресурси. Досвід різних країн показує, що якісна інформаційна компанія роботи із населенням може тривати роками. Але чим більш якісно була проведена дана робота, тим вищий ступінь залученості громадян до розробки конституційного проекту у кінцевому результаті.

На думку експертів, існує три варіанти участі громадян у реалізації конституційної реформи: безпосередній, представницький та погоджувальний.
Безпосередньою участю громадян у конституційному процесі можна вважати реальну можливість для населення пропонувати ті чи інші принципи, окремі статті або ж навіть проект конституції, які мають бути опрацьовані установчими зборами чи іншими компетентними органами державної влади.
Представницький рівень участі громадян у конституційному процесі передбачає можливість громадян обирати склад установчого органу, який має займатися розробкою проекту конституції.

Та найнижчий рівень – погоджувальний, передбачає можливість затвердження результатів розробки проекту конституції на всенародному референдумі.
Насправді, залучення громадян має відбуватися на усіх рівнях. При цьому важливою умовою є якість реалізації процесів. Наприклад, немає сенсу питатися думки та проводити консультації з громадськістю, якщо потім не враховувати напрацьоване у подальшій роботі.

А щоб чути і бути почутими – і владі, і громадянам потрібна політична воля. Одним, щоб ставити інтереси громадськості вище за свої власні, а другим – не чекати від політиків «дива» та «приходу месії». Також мають бути забезпечені законодавчі рамки для проведення конституційної реформи, а влада має подбати про дієвість цих механізмів. І найголовніше, влада має реалізовувати державну політику, виходячи з інтересів власних громадян.

Можна припустити, що із зміною влади в Україні відкривається вікно можливостей для проведення системної конституційної реформи, яка б відповідала принципам інклюзивності та легітимності. Тому громадянському суспільству необхідно не втратити шанс, бути активним та вимогливим до влади на шляху реалізації природного права установчої влади.

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини