Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:58:18

Ризики та передумови створення ОТГ у Прилуцькому районі

27.04.2019   11:09Агенцiя

У Прилуках говорили про децентралізацію та об’єднавчі процеси.

Ініціатором обговорення виступив Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. У заході взяли участь представники районної влади, сільських та селищних рад Прилуцького району.

«Саме з цією метою експерти Центру запропонували свою підтримку громадам Прилуччини, щоб скоординувати та спрямувати діяльність, пов’язану з процесами об’єднання в правове і законодавче поле, надати консультації в частині формування спроможних громад», - пояснила мету зустрічі Ірина Кудрик, директорка Чернігівського ЦРМС.

У Прилуцькому районі вже функціонують дві ОТГ – Малодівицька та Линовицька. Згідно з останньою редакцією перспективного плану передбачено створення ще однієї – Ладанської громади, і приєднання частини населених пунктів до Малодівицької та Линовицької ОТГ. В результаті, значна частина території громад Прилуцького району залишається «білою плямою» на мапі Чернігівської області. Пропозиція, яку ініціювала районна влада і була підтримана обласною владою та внесена до нової редакції Перспективного плану у березні 2018 року – створення Дідовецької ОТГ, була відхилена Кабінетом міністрів через не відповідність вимогам методики.

«На скільки нам стало зрозуміло є певні процеси формування ОТГ на території необ’єднаних громад Прилуцького району. Є ініціатива щодо об’єднання двох сільських громад – це Сухополов’янської та Яблунівської. Остання була передбачена першою редакцією перспективного плану, щодо другої існують певні ризики. Найбільшим ризиком для Сухополов'янської громади є облога міста Прилуки. Це суперечить нормі закону в тій частині, що в середині однієї громади не може бути іншої громади. В даному випадку в центрі Сухополов’янської ОТГ опиняється самостійна Прилуцька міська громада. Це суттєве протиріччя і така конфігурація не є законною», - сказала Ірина Кудрик.
На її думку, можливість уникнути цього ризику існує: створити Прилуцьку об'єднану територіальну громаду, приєднавши до міста обласного значення принаймні одну сільську раду. При цьому ініціатива має йти від сільської громади.

За словами Сергія Проценко, Сухополов’янського сільського голови, процеси об’єднання із 19 радами знаходяться на стадії обговорення проектів рішень, проводяться громадські слухання, вивчається думка сусідніх рад щодо того, з ким вони хочуть об’єднатися.
«Коли схвалимо рішення, то будемо везти його до Чернігівської облдержадміністрації», - сказав Сергій Проценко.

Обговорення процесів створення громад у Прилуцькому районі не завжди йшло конструктивно. У Сухополов‘янського голови на кожне зауваження експертів знаходилась репліка «ми все самі знаємо».
«Але саме на цьому етапі потенційна Сухополов’янська ОТГ повинна врахувати всі ризики та виправити помилки, щоб потім не пояснювати людям, чому Кабмін або Чернігівська ОДА відмовили у створенні громади», - зазначив Олександр Мельник.

За словами Людмили Чабак, радниці з питань децентралізації Чернігівського ЦРМС, не всі рішення та документи потенційної громади не містять помилок. Вона надала свої рекомендації щодо їх виправлення, аргументуючи це тим, що при формуванні громади потрібно  спиратися на закон про добровільне об’єднання громад, враховувати методику та чітко дотримуватися термінів.
«У багатьох рішеннях не перераховані назви населених пунктів всіх сільських рад, які увійшли до об’єднання – це помилка. Не перераховані всі назви територіальних громад учасників об’єднання – це також помилка. Наприклад, від Сухополової був запит про об’єднання. Після того кожна ваша рада мала надати згоду, схвалити рішення. Я бачу, що рішення є різними, немає одного типового. Ці рішення мають перераховувати всі ради, які об’єднуються між собою, і всі ті населені пункти, які об’єднуються між собою. У ваших документах кількість громад, які створюють ОТГ всюди різні. Є навіть згоди від рад, які не запрошували. І у Києві з цим розбиратися не будуть, просто відмовлять. Краще ці неточності виправити зараз», - підкреслила Людмила Чабак.

Представники потенційної Яблунівської громади, присутні на зустрічі, попросили і для своєї конфігурації такий експертний аналіз. На що Людмила Чабак відповіла: «З представниками Яблунівської громади працюємо практично щодня. У рішеннях та документах там все гаразд. Громадські обговорення пройшли. Після проведення сесій у вас є п’ятиденний термін для того, щоб ті рішення надати облдержадміністрації. Через десять днів отримаєте висновок щодо схвалення або ні. Якщо висновок буде схвальний, то на сесіях приймаєте рішення про добровільне об’єднання. І після того подаєте лист до ОДА, щоб вона звернулася до ЦВК».

Як інформує Чернігівський ЦРМС, свої рекомендації експерти надали. Чи почули їх учасники зустрічі і чи готові вони поступитися власними амбіціями заради розвитку та сільських територій, побачимо згодом.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини