Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 13:57:50

Відбувся круглий стіл-обговорення на тему "Другий тур виборів Президента України"

17.04.2019   12:22Агенцiя

На обговорення були винесені такі питання: – основні характеристики ІІ туру виборів президента; – що найбільше впливає на вибір громадян; – можливі загрози перед ІІ туром виборів.


«Провівши перший тур, країна засвідчила свою можливість проводити вибори демократично, що було високо оцінено багатьма спостерігачами попри всі прогнози, цей рівень хотілося б втримати і у другому турі виборів, де вибір громадян має бути усвідомленим, а щодо дебатів, які мають бути важливими для кожного кандидата, то саму їхню ідею дискредитовано, змінено акценти та підмінено поняття, але ж все одно законодавство передбачає ці дебати в п’ятницю перед виборами, – розпочав захід народний депутат України Олександр Черненко, – стосовно можливих загроз, то на Чернігівщині ДВК сформовані, 6840 заяв виборців (що співпадає з попередніми даними) про зміну місця голосування подано, а я, як представник одного кандидата, закликаю людей голосувати розумом, а не емоціями і розуміти ціну свого голосу».

Представник ГО «Центр тактичного навчання СОТА» Олександр Мезенцев вважає, що перший виборчий тур пройшов красиво, без використання адмінресурсу, хоча підготовка до другого туру, на його думку, вже стає фарсом, стосовно дебатів, то вони потрібні, хоча одна з команд кандидатів й уникає гострих питань, при цьому Європа зараз почала з підозрою дивитися на нас, тому хотілося б, щоб другий тур пройшов законно та спокійно.

Волонтер, голова Чернігівського підрозділу Всеукраїнського ГО «Об’єднання добровольців», керівник Центру допомоги учасникам АТО в Чернігівській області Світлана Здор зазначила, що перший тур виборів пройшов напрочуд спокійно, що показало демократичність нашої країни, зараз у нас стоїть вибір, де ми можемо втратити усі здобутки, особисто ж вона зробила свій вибір, але боїться за майбутнє країни і хоче, щоб виборці чітко знали, за що вони голосують та віднеслися з відповідальністю за власний вибір.

Волонтер, спеціаліст фінансового відділу УСБУ в Чернігівській області Світлана Дрозд висловила радість з того, що наші виборці віднеслися відповідально до першого туру, а у другому турі варто зробити розумний вибір на довготривалу перспективу, бо наразі (на думку пані Світлани) багато реформ ще не завершено і їхня реалізація може перерватися, при цьому якщо один кандидат має свою програму, то інший нічого конкретного не заявляє, але ж хочеться, щоб нашу країну сприймали серйозно у світі, тому жінка закликає виборців зробити відповідальний вибір.

Учасник АТО Сергій Стеценко порівняв оснащення територіальної оборони в 2014 та 2018 роках (сам він брав участь у фомуванні територіальної оборони Чернігова в 2014 році – мав для захисту мостів кулемет РПК та 2 «магазини»), бо вважає, що зараз військове оснащення покращилося, і армія теж поступово отримує краще озброєння (ракетні комплекси Стугна-П, Javelin, Вільха тощо), а тому при виборі президента слід пам’ятати, що народ обирає й головнокомандуючого, і громадяни (за його переконаннями) мусять свідомо та розумно проголосувати у другому турі президентських виборів.

Громадський активіст Юрій Паперний дуже сподівається на пана Зеленського (що до дня голосування він доповість людям про свої плани на майбутнє та розкриє склад своєї команди) та на нинішнього президента (стосовно здійснення на практиці своїх обіцянок та завершення розпочатих реформ, особливо в адміністративно-територіальному устрої), з іншого ж боку навіть за нового президента і його спроб змінити щось в країні, це, на думку пана Юрія, буде неможливо без змін у парламенті, бізнесі, силових структурах та громаді в цілому, тому він врешті сподівається на позитивні зміни, які він очікував у 2014 році.

Громадський діяч Сергій Соломаха, заперечив вислови спікерів про те, що вибори скрізь пройшли демократично і без порушень, адже він був свідком кількох порушень та некомпетентності членів виборчих комісій (багато протоколів оформлені не зовсім законно, а велика кількість бюлетенів виявлялася недійсними), тому, на його думку, варто представникам ЗМІ та іншим активістам прослідкувати за проходженням другого туру виборів, бо якщо така ситуація не зміниться на краще, то нічого гарного з цього не вийде.

Представник ГО «Єдина родина Чернігівщини» Любов Ярошенко повідала, що її син загинув на сході країни, куди пішов добровольцем, також вона висловила непорозуміння з того, чому наш народ легко піддається «зомбуванню» та не розуміє своїх дій (бо чує від людей різні думки й вислови), чому історична пам’ять народу швидко стирається і герої швидко можуть стати ворогами, тому вона вважає, що громадяни мають зробити свій свідомий вибір у другому турі.

Громадський діяч Ігор Ушкевич переконаний, що змін боятися не треба, адже вони призвели й до незалежності країни, а оскільки все ж таки з’явився новий кандидат у президенти, то це означає, що люди дали владі країни «червону картку» недовіри, при цьому президент Порошенко (якого називали успішним дипломатом) не виконав свою обіцянку завершити війну за тиждень.

Керівник Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Віктор Тарасов повідав, що вибори оголили ряд законодавчих та інших прогалин, для усунення чого можливе запровадження європейської практики, але головною проблемою він вважає низьку оплату праці членів виборчих комісій від держави (порівняно з платнею від кандидата), при цьому він відмітив зменшення впливу адміністративного ресурсу на категорію «вразливих виборців», але про справедливість цієї заяви ще покаже другий тур виборів.

Керівник Чернігівського Центру Прав Людини Олександр Підгорний відмітив, що проект «Слуги народу» був дуже вдалим і приніс фінансові та політичні дивіденди, тоді як команда діючого президента сподівалася на друзів, які його підвели, при цьому заплановані реформи пройшли не так вдало, як планувалися, але прикро, що наш народ не повністю розуміє, що президент має обмежені повноваження і не може впливати на все в країні, тому він має надію, що законні дебати дадуть повноцінне розуміння про програми кандидатів, а другий тур виборів пройде законно, хоча наше майбутнє залежатиме більше від парламенту, який після виборів президента лишається незмінним.

Завершила захід депутат Чернігівської міської ради Регіна Гусак, котра закликала людей дотримуватися культурної поведінки до і після виборів, а вона сама, як представник сфери інклюзивної освіти, підтримує діючого президента, бо саме за його правління вона побачила найбільшу підтримку інклюзії в країні і Чернігові.   


Прес-центр «Чиста Політика»

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни 12:36

Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо. Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини