Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 04:41:34

Ніна Южаніна в Чернігові

27.03.2019   17:11Агенцiя

22 березня у прес-центрі «Чиста політика» відбулася прес-конференція народного депутата України, голови комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної, яка повідала наступне:

Ніна Южаніна

Ніна Южаніна

 – Вітаю усіх слухачів та майбутніх глядачів, головним же своїм завданням зараз бачу інформування платників податків та громадян про те, що зроблено нами за останні 5 років, з метою зняття накалу від тих заяв, що нині лунають від різних кандидатів у президенти.

 Взагалі питання економіки – це повноваження виконавчої влади, тому якщо кандидати у президенти говорять про зниження цін та підвищення пенсій, то їм варто претендувати у прем’єри, очолювати уряд і будувати свою економічну програму.

 Насамперед скажу, що ми починали працювати в складних економічних та політичних умовах, а всі зусилля були спрямовані на збереження державності. Також відновлювали співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Звісно, що не всі бажання людей після 2014 року здійснилися, але цьому є пояснення.

 Щодо економіки, то я, як голова комітету ВРУ з питань податкової та митної політики, роблю все для того, щоб наш український бізнес та інвестори відчували себе більш конкурентоздатними, захищеними та мали найменше проблем.

 Тому якщо говорити про наші досягнення, то їх багато, проте є незадоволення щодо соціального державного пакету, і хоча не все вдалося зробити, але зупинятися на цьому етапі шляху неможливо.

 Найбільшою проблемою в країні було корумповане відшкодування ПДВ, що зараз вирішено і прозорий реєстр вже працює, а підприємства повернули у свою операційну діяльність значні кошти.

Також ми робили всі необхідні заходи, щоб встановлені в державі податки надходили саме до бюджету.

 У майбутньому треба ще зробити багато кроків: найперше – це лібералізувати податкову систему та вивести економіку з тіні шляхом зниження податків. Також будемо вирішувати болюче питання відтоку робочої сили за кордон, адже працездатного населення скоро стане менше, ніж 11,4 млн. пенсіонерів.

 Наступні 5 років плануємо розвивати ті галузі, що лідирують у світі, наприклад, ІТ-технології (бо наші громадяни досить професійні в цьому). Також слід розвивати поглиблену переробку продукції в аграрному секторі (будувати переробні заводи), адже така продукція є більш конкурентоздатною та має вищу рентабельність, для чого слід вести діалог з аграріями в кожному регіоні. У промисловості варто реінвестувати кошти в модернізацію й оновлення основних фондів (які зношені на 85%) чи взагалі переорієнтовувати деякі виробництва.

 Слід прийняти закон про податок на виведений капітал з метою боротьби із олігархами та офшорами, при цьому зароблені кошти в разі їх реінвестування не мають оподатковуватися. За останні роки оздоровилися банківський і фінансовий ринки світу, а кошти, за якими не встановлені джерела походження, не рухаються зараз в кожній країні, що має бути й у нас з метою вирішення проблеми розмивання податкової бази. Вже ратифіковано угоду про автоматичний обмін банківською інформацією, яку буде отримувати й Україна про виведені з держави кошти.

 Завданням №1 має стати боротьба з бідністю не обіцянками, а на практиці, в тому числі й шляхом індексації пенсій.

 Всі проблемні питання дуже об’ємні і вирішувати їх варто окремо в кожному регіоні, тому моє завдання зараз мати постійний зв’язок з регіонами.

 Після своєї промови Ніна Южаніна відповіла на запитання депутата Деснянської районної у місті Чернігові ради Ігоря Полуяна про закінчення пільгового розмитнення автомобілів з Європи і подальшу долю цих автівок та їх володарів:

 – Я би подякувала усім громадянам, які розмитнили свої автомобілі, а з метою екологічного захисту було зроблено фінансово недоцільним ввезення старих авто, але є багато автомобілів, які зараз знаходяться з порушенням митного режиму (деякі з яких вже можуть бути розібрані на запчастини).

 Можливо такі люди чекають, що буде відбуватися далі, але я б не радила очікувати, коли спільними діями поліції, митників, прикордонників будуть притягуватися до законної відповідальності такі автовласники, бо штрафи доволі таки великі – від 850 до 170 тисяч грн.

 Особливо слід задуматися тим людям, які ввозили авто в режимі транзиту, а потім їх продавали. При цьому шкода тих людей, які не мали фінансової змоги сплатити необхідні кошти, зокрема, із багатодітних сімей.

 Тому рекомендую усім громадянам до 24 квітня визначитися зі своїми автомобілями…

 З інших питань із пані Ніною усі бажаючі поспілкувалися у неформальній обстановці за кавою. 


Прес-центр “Чиста політика”

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини