Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 16:37:31

Верховний суд підтвердив легітимність роз’яснення ЦВК щодо ведення передвиборної агітації

07.03.2019   08:53Агенцiя

4-5 березня Верховний Суд виніс рішення у справах за позовами кандидатів на пост Президента України Анатолія Гриценка і Віталія Купрія до Центральної виборчої комісії щодо правомірності постанови Комісії № 376 "Про Роз’яснення щодо реалізації положень частини шостої статті 64 Закону України "Про вибори Президента України".

Судом було всебічно проаналізовано правову позицію кожної зі сторін. Всі заявлені документи були предметом судового розгляду.

Рішеннями двох колегій Верховного Суду було встановлено, що постанова ЦВК від 22 лютого 2019 року № 376 прийнята в межах її компетенції з метою однакового застосування, забезпечення реалізації і захисту конституційних виборчих прав громадян під час виборчого процесу з виборів Президента України.

У рішеннях зазначається, що прийняте Комісією Роз'яснення стосується питання відокремлення непрямого підкупу виборців у процесі передвиборної агітації від заборон та/або обмежень, установлених в законодавстві щодо проведення передвиборної агітації.

Крім цього, підтверджено, що роз'яснення і рекомендації ЦВК можуть стосуватися інших осіб, окрім виборчих комісій чи комісій з референдуму, адже обов'язковість їх виконання, по своїй суті, означає необхідність їх врахування усіма без виключення особами при вирішенні питання щодо застосування законодавства про вибори і референдум, яке охоплюється відповідним роз'ясненням та/або рекомендацією.

Відповідною законодавству встановлена і вимога Комісії щодо неухильного здійснення фінансування проведення передвиборної агітації виключно через виборчі фонди, що в тому числі має стосуватися необхідності відшкодування витрат фізичних осіб, залучених до безпосереднього здійснення заходів передвиборної агітації на безоплатній основі, на телефонні послуги, проїзд, харчування, проживання та інші витрати в разі здійснення передвиборної агітації в іншому населеному пункті тощо.

Вказаними рішеннями доведено легітимність прийнятого Центральною виборчою комісією Роз'яснення та його відповідність Закону.

Зазначимо, що ЦВК не керується будь-якою політичною ідеологією. Наша діяльність чітко визначена законами України, а не домислами або фантазіями політиків і їхніх штабів.

Центральна виборча комісія також звертає увагу засобів масової  інформації,  що вашу чесність та професійність слід спрямовувати на коректне, незаангажоване та об’єктивне висвітлення виборчого процесу, в тому числі і пов'язаних з ним судових питань, оскільки вони мають важливе суспільне значення.
 


Відділ взаємодії із засобами масової інформації Секретаріату Центральної виборчої комісії

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини