Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:54:01

Рік змін у житлово-комунальному господарстві, або Чого очікувати ОСББ у 2019-му

26.01.2019   09:01Агенцiя

Як законодавчі зміни вплинуть на роботу ОСББ та як долучитися до участі у проекті ПРООН, говорили на засіданні профільної Регіональної ради, яке провів заступник голови Чернігівської ОДА Сергій Сергієнко 24 січня.


Про зміни в законодавстві детально розповіла заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ОДА Лідія Борсук.

Нове

Із 10 червня цього року до житлових послуг належить єдина — послуга з управління багатоповерховим будинком.

Послуги з утримання будинків і споруд, прибудинкових територій на законодавчому рівні не передбачені. Виконавці цих послуг (ЖЕКи) продовжать їх надавати до моменту призначення/обрання в кожному будинку його мешканцями управителя або створення ОСББ.

Крім того, органи місцевого самоврядування не можуть встановлювати тарифи на зазначені послуги.

Пільги та субсидії для відшкодування витрат з оплати послуг з утримання будинків і споруд, прибудинкових територій надаються до дати набрання чинності договорів про надання послуг з управління багатоквартирним будинком.

Що змінилося для ОСББ

Якщо за рішенням загальних зборів функції з управління багатоквартирним будинком (усі або частково) будуть передані управителю, то такі відносини будуть регулюватися договором, укладеним між об’єднанням і управителем.

Договір з управителем

Укладається на один рік згідно з типовим договором. Якщо за місяць до закінчення дії жодна зі сторін не повідомить письмово іншу сторону про відмову, договір вважається продовженим ще на рік.

Вартість послуги

Це договірна ціна. Розраховується по кожному будинку окремо, визначається за рішенням зборів співвласників і згодою управителя. В себе включає:

– витрати на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, а також поточний ремонт спільного майна будинку відповідно до кошторису витрат (Обов’язковий перелік робіт (послуг), витрати на які включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території);

– винагороду управителю (визначається безпосередньо управителем), тобто плату за надання послуги з управління будинком з розрахунку на 1 м2 загальної площі житлового або нежитлового приміщення.

Варто зазначити, що для громадян, які проживають у багатоквартирних будинках, де створено ОСББ/ЖБК, пільги та субсидії надаються, виходячи із соціальної норми житла та соціального нормативу витрат на управління багатоквартирним будинком (граничний розмір). На сьогодні це 5,69 грн/м2.

— З 1 травня цього року вводяться в дію норми, що регулюють надання комунальних послуг, — зазначила Лідія Борсук. — До 1 травня 2020 року співвласники багатоквартирних будинків незалежно від обраної ними форми управління (мешканці самостійно управляють будинком, створили ОСББ або вибрали управителя — ред.) мають визначитися з моделлю організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання електроенергії та природного газу).

До речі, новий закон не забороняє органам місцевого самоврядування виділяти кошти на облаштування багатоквартирних будинків та прибудинкових територій.

— Мета всіх згаданих законодавчих змін — привести ринок житлово-комунальних послуг у цивілізований стан. Цей рік є переломним, адже існуюча система має змінитися докорінно. Варто зрозуміти: зволікати вже немає часу, зважаючи на постійне зростання вартості енергоресурсів, — наголосив Сергій Сергієнко. — Наразі ОСББ мають можливість отримувати кошти інвесторів для проведення енергоефективних заходів. Гарним прикладом є робота в рамках Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Крім того, ОСББ уже цього року матимуть можливість співпрацювати з питань модернізації і зменшення споживання енергії з Фондом енергоефективності.

Під час засідання регіональний координатор проекту ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES) Фонду енергоефективності Ніна Подколзіна та представник міжнародної фінансової корпорації IFC Оксана Рафальська детально розповіли про цей проект. Подати заявку на участь можна за посиланням.

Довідково. На сьогодні в області із 4564 наявних багатоквартирних будинків у 433 створено 382 ОСББ, у 96 — призначено управителів багатоквартирних будинків. Значна кількість будинків (421) перебуває на самообслуговуванні співвласників багатоквартирного будинку, у 3185 ще не обрано форму управління.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини