Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:03:14

Підсумки “Виборчого округу” на UA: ЧЕРНІГІВ

21.01.2019   12:06Агенцiя

Філії Суспільного продовжують працювати над проектом “Виборчий округ”. Зйомки нових випусків програми "Виборчий округ" триватимуть в 2019 році в періоди, коли депутати працюватимуть в округах.

Протягом 3 місяців зйомок цього суспільно-політичного проекту журналісти Суспільного сконтактували та запросили до ефірів 267 депутатів. Ще 156 депутатів не вдалося запросити на ефір, оскільки фракції БПП "Солідарність" і Радикальної партії Олега Ляшка не надали розподіл депутатів-списочників за регіонами. Наразі 75 програм уже вийшли в ефір.

— Проект "Виборчий округ" встановлює абсолютно нові засади роботи політиків з медіа, до яких не всі депутати були готові. Багато з них вимагали від Суспільного "20 хвилин ефіру", але далеко не всі хотіли реально звітувати, а не просто виголошувати лозунги. Формат програми вимагає чітких відповідей на запитання громадськості й експертів. Депутат має змогу висловитися, але і зобов’язаний відповісти на усі, навіть незручні, питання. Ми вдячні тим депутатам, котрі погодилися, прийшли і відповідально підготувалися до ефірів, — каже член правління ПАТ "НСТУ" Микола Чернотицький, відповідальний за діяльність з оптимізації центральної та регіональної структури.

В ефірі UA: ЧЕРНІГІВ вийшло 7 програм. Із запрошених депутатів троє так і не прийшли. Взяли участь в програмі Олександр Кодола, Анатолій Євлахов, Олег Дмитренко та Сергій Березенко. Валерій Дубіль та Валерій Давиденко надіслали на адресу філії офіційні листи, в яких свою відмову взяти участь в програмі “Виборчий округ” пояснили зайнятістю. Від Максима Микитася офіційного листа команда не отримала. Проте помічники народного депутата наголошували, що він не відмовляється від участі в програмі.

Загалом, як відзначила ведуча “Виборчого округу” на UA: ЧЕРНІГІВ Ірина Мельник, спілкуванням регіональними помічниками та представниками прес-служб депутатів на каналі залишились задоволені, оскільки ті швидко реагували на звернення та прохання. А от народні депутати були задоволені не всі — деякі з них не очікували на свою адресу гострих запитань. Проте образ, скарг і звинувачень на адресу ведучої та журналістів проекту не надходило.

— Завдяки проекту “Виборчий округ” нам вдалося збільшити комунікаційний зв’язок виборців з народними депутатами. Люди мали змогу поставити запитання народним обранцям і отримати від них відповідь напряму. Виборці дізнались більше про те, що входить до обов’язків народного депутата, і про те, як вони можуть звернутись до його приймальні. Також, проект допоміг налагодити співпрацю депутатів із журналістами телеканалу. Народні обранці, які погодились брати участь у програмі, поставились до цього відповідально, намагались не ухилятись від гострих запитань, пояснювали, чому вони голосували або не голосували за законопроекти, — сказала Ірина Мельник.

Щодо складнощів, пов’язаних з роботою над проектом, команда відзначає бюрократичні моменти в отриманні офіційних листів-відмов від народних депутатів, узгодження графіків та відсутність фахових експертів з певних питань.

— Насправді така програма необхідна, в першу чергу, для того, аби люди розуміли, за кого вони віддають свої голоси, наскільки активний обраний народний депутат і які питання він має і може вирішувати, — пояснює Артем Шелковий, продюсер UA: ЧЕРНІГІВ. — Чимало людей, яких ми зустрічали на вулицях і просили поставити запитання народному депутату, питали про проблеми, вирішення яких у компетенції місцевої влади — заміна лампочок, ямковий ремонт. Тому ми вважаємо, що ця програма приносить користь людям, оскільки ми даємо можливість детальніше розібратися в тому, де зона відповідальності саме народного депутата. Найперше, що він має робити, — це писати і приймати законопроекти. Хотілося б, щоб ці законопроекти не мали декларативний характер, а були конкретними й корисними.

Команда UA: ЧЕРНІГІВ вже готується до наступного кола зйомок “Виборчого округу” і планує залучати нових депутатів. А в тих, які вже завітали на ефір, цікавитимуться, як вони відреагували на звернення громадян у попередніх програмах.

Виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення Марія Фрей зазначає, що супутнім завданням цього проекту є розвиток регіональної політичної журналістики, адже в процесі пошуку регіональні мовники Суспільного аналізують, хто і як може робити подібні програми в регіонах. "Ми підвищуємо "планку", залучаємо і навчаємо нові кадри", — наголошує Марія Фрей.
"Головна ідея — це мінімалізм, аби не відвертати уваги від головного дійства. Задумала зробити декорацію витинанками на кшталт театру тіней. Тим паче, що витинанки звичні для Поділля. Це такий образ білої паморозі на вікнах,через які видно історію у вигляді фотографій. Ірина Телюх надала фотографії, які вона збирала в етнографічних експедиціях Поділлям", — розповіла художниця.

За словами продюсерки Хмельницької філії Суспільного Любові Тімкової, стати медіапартнером фестивалю її спонукала саме ця фольклорна автентика.

"Вона дуже локалізована і жива. Переносячи її в ефір, ми сподіваємося розбудити її й там, де вона ще дрімає. Зберегти й донести перлини автентичного співу до широкого кола глядачів і слухачів — у цьому якраз бачу роль Суспільного мовлення. Йдеться не лише про фольклор. Тут комплекс традицій — від співу до манери примовлянь та народних строїв, характерних для місцевості".

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини