Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:12:36

Пильнувати хід медичної реформи на селі: завдання для кожного регіону

15.01.2019   09:02Агенцiя

14 мільйонів українців, які проживають у селах, мають бути забезпечені доступною та якісною первинною медичною допомогою.

Зокрема мова про три найпоширеніші в Україні нозології: серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма, цукровий діабет. До переліку планують додати ще одну – дерматологію. Консультації саме з цього питання складають сьогодні 20% звернень до лікарів на селі.

Про це під час селекторної наради щодо стану реалізації реформи сільської медицини наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко. В нараді взяв участь голова Чернігівської облдержадміністрації Олександр Мисник та відповідні фахівці.

— Озвучені цілі ми ставимо як на рівні України, так і на рівні кожної сільської амбулаторії у діючій мережі первинної медичної допомоги. Для стовідсоткового досягнення мети нам потрібно забезпечити три основні речі: спроможну сільську мережу з необхідною кількістю амбулаторій, сімейних лікарів з належними умовами праці (заробітною платою, приміщенням, житлом, транспортом), сучасне оснащення та головне – можливості телемедичних послуг, — підкреслив Геннадій Зубко.

Під час наради представлено дорожню карту з впровадження телемедицини. Зокрема, мова йшла про формування в областях груп лікарів-консультантів, які допомагатимуть лікарям сімейної медицини на селі. Механізм стимулювання таких фахівців мають продумати безпосередньо в регіонах. Цьогоріч тестування окресленої системи розпочнуть у п’яти областях: Кіровоградській, Харківській, Вінницькій, Дніпропетровській та Полтавській.

Віце-прем’єр-міністр подякував Посольству Канади в Україні, проекту EDGE, компанії Ontario Telemedicine Network (OTN), консультантам зі Світового банку, які підготували технічне завдання для розробки програмного забезпечення з впровадження телемедицини.

Окрім того, мова йшла про будівництво чи реконструкцію амбулаторій.

Мінрегіон пропонує областям скористатися готовим типовим вже випробуваним проектом.

Нагадаємо, на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров'я у сільській місцевості, цьогоріч Чернігівській області виділено субвенцію в сумі 27,4 мільйона гривень. Також є чималий залишок минулорічних цільових коштів. Крім того, відповідно до умов надання субвенції, обов’язково повинно бути співфінасування з місцевих бюджетів у розмірі не менше 10%.

В області затверджено 21 об’єкт нового будівництва без житла для лікаря: амбулаторій монопрактики – 16 та амбулаторій групової практики – 5. Усі вони отримали документи, які посвідчують право власності на користування земельними ділянками.

Амбулаторії матимуть власне службове авто. Транспорт уже закуплено.

— Найближчим часом усі області повинні провести зустрічі зі своїми підрядниками та чітко окреслити терміни виконання робіт з будівництва. Автомобілі мають стати приємним бонусом до оснащених амбулаторій, — наголосив Геннадій Зубко.

Принагідно Віце-прем’єр-міністр нагадав про можливість участі у Програмі підтримки у створенні та модернізації ЦНАПІв, що пропонує Програми ULEAD з Європою.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

19 квітня у Чернігові День жалоби

19 квітня у Чернігові День жалоби 09:30

ДЕНЬ 786 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 786 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини