Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 16:13:20

Мовні квоти на радіо перевиконуються

06.12.2018   09:20Агенцiя

Моніторингами представництва Національної ради у Чернігівській області були охоплені ефри 10 радіокомпаній.

За чотири хвилі моніторингів протягом листопада 2017 року- жовтня 2018 року дані по ефірам чернігівських радійників склали:
ведення передач державною мовою - 95% / при нормі 55%,
українських пісень в ефірі - 48 % / при нормі 30%.

І це лише показники 2-го року дії Закону по Чернігівській області!

Національна рада 4 грудня на прес-конференції в агенції «Укрінформ» підбила підсумки виконання радіостанціями норм закону.

Дані моніторингу Національної ради свідчать про те, що середній показник звучання пісень українською мовою на місцевих і регіональних FM-радіостанціях у другий рік дії мовних квот становив 48%, що порівняно з листопадом 2016 – жовтнем 2017 року більше на 4 відсоткових пункти. Отже, зафіксовано перевиконання визначеної законом квоти пісень українською мовою на 18 відсоткових пунктів.

Із листопада 2016 року по жовтень 2018-го фахівці Національної ради провели моніторинг майже 34 000 годин ефіру радіостанцій. Постійно аналізувалися програми 15 загальнонаціональних та 175 місцевих і регіональних радіостанцій. Результати засвідчують, частка пісень українською мовою на загальнонаціональних радіостанціях становить 51%, на регіональних і місцевих – 48%, а середній показник ведення передач українською мовою на вітчизняних загальнонаціональних і регіональних радіостанціях – відповідно 86% і 92%.

Без державного регулювання – закону, що був ухвалений Парламентом, і принципової політики Національної ради щодо виконання законодавчих вимог – таких показників обов’язкової частки україномовних пісень та частки ведення передач українською мовою, які є нині, не було б.

За словами члена Національної ради Сергій Костинський, саме принциповий підхід регулятора став підґрунтям для того, щоб законодавчі вимоги були втілені в життя цілковито і відбулася реальна імплементація закону. Однозначна позиція Національної ради застосовувати штраф за порушення навіть 0,1% квоти, дала сигнал ринку, що закон треба виконувати. Тобто показники, які ми сьогодні маємо, ­– це результат саме державної політики, а не наслідок саморегулювання індустрії.

Нагадаю, від 8.11.2018 року за вимогою ЗУ частка збільшилася: ведення передач державною мовою - 60%, українських пісень в ефірі має бути не менше 35%.

Наразі тривають моніторинги 1 хвилі 3 року дії Закону.


Ірина Сенченко

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.