Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:34:31

Реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ завершується 31 грудня

15.11.2018   10:20Агенцiя

До завершення роздержавлення державних та комунальних друкованих засобів масової інформації залишилось 2 місяці. Термін для реформування друкованих ЗМІ, засновниками яких є органи державної влади, інші державні органи та органи місцевого самоврядування, спливає 31 грудня 2018 року.

Усього за попередні майже 3 роки з 752 видань, що підлягають роздержавленню, реформувалось 260, серед яких 37% комунальних ЗМІ і 21% – державних. Чернігівська область посідає друге місце у рейтингу темпів роздержавлення в Україні, визначеному Центром демократії та верховенства права. Разом з тим, редакції двох комунальних газет області — бобровицької районної «Наше життя» та ніжинської міськрайонної «Ніжинський вісник» — ще не розпочали процедуру реформування.

Законом України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» були внесені зміни до статті 8 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», якими заборонено органам державної влади, іншим державним органам та органам місцевого самоврядування виступати засновниками (співзасновниками) друкованих засобів масової інформації.

Друковані засоби масової інформації, що були зареєстровані до моменту набрання чинності даних змін підлягають реформуванню у два етапи: перший – протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом та другий – протягом наступних двох років. Наразі триває другий етап реформування.

Процедура реформування полягає, як правило, у зміні засновника друкованого ЗМІ шляхом виходу органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування зі складу засновників (співзасновників).

Вихід органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування зі складу засновників (співзасновників) друкованого ЗМІ оформляється договором, що укладається між згаданими органами та співзасновниками-правонаступниками відповідно до вимог цивільного законодавства.

Зазначений договір, який обов’язково має містити умови забезпечення функціонування друкованого засобу масової інформації, збереження його назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості, є підставою для перереєстрації друкованого засобу масової інформації у порядку, визначеному Законом України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні».

Державна реєстрація (перереєстрація) друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження, що діють в межах Чернігівської області, здійснюється Головним територіальним управлінням юстиції у Чернігівській області.

Частиною четвертою статті 18 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» передбачено, що реєструючий орган визнає свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації недійсним у разі неподання після завершення процесу реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації органами державної влади, іншими державними органами або органами місцевого самоврядування, які є їх засновниками (співзасновниками), заяви про перереєстрацію відповідних друкованих засобів масової інформації.

Отже, неподання до 31 грудня 2018 року засновниками (співзасновниками) документів на проведення перереєстрації відповідних друкованих засобів масової інформації — підстава для визнання свідоцтв про державну реєстрацію таких ЗМІ недійсними.

Додаткову інформацію можна отримати у відділі державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області, що знаходиться за адресою: м. Чернігів, вул. Любецька, 40 А (2 поверх). Телефони для довідок: (0462) 651-586, 651-531, 644-007, гаряча ліня: (073) 211-41-24.


За інформацією Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини