Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:11:49

15 сесія обласної ради розпочалась, але не завершилась… Дату її другого пленарного засідання буде визначено додатково

05.10.2018   09:32Агенцiя

4 жовтня таке рішення оголосив голова обласної ради Ігор Вдовенко після довготривалої дискусії навколо питання щодо передачі лісів нинішніх райагролісгоспів комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» у власність об'єднаних територіальних громад. Одна з основних причин несприйняття депутатами порушеної теми – відсутність чіткого правового механізму і методики передачі десятків тисяч гектарів лісонасаджень від одного господаря до іншого. Хоча й були напрацьовані від різних фракцій аж чотири проекти рішень стосовно цього питання, але вони були зняті з порядку денного сесії на початку пленарного засідання, як недоопрацьовані... І все ж, на сесії було прийнято півсотні із майже вісімдесяти питань порядку денного. Але про все попорядку.

О 10.00 під обласною радою було велелюдно - представники громадськості прийшли з гаслами та вимогами до депутатського корпусу негайно прийняти звернення до вищих органів влади: щодо недопущення продажу земель сільськогосподарського призначення; заборони підвищення тарифів на газ та інші енергоносії; стосовно згортання на теренах краю експериментального «геноциду» «Укрпошти» проти сільського населення; з вимогами закриття проросійських телеканалів та видань... Прибули і ветерани АТО та представники Городнянського райагролісгоспу із своїми вимогами. Отож перед початком пленарного засідання десятки представників громадських організацій та лісівників заполонили сесійну залу, щоб добитися прийняття порушених ними вимог.

15 сесію сьомого скликання голова обласної ради Ігор Вдовенко розпочав із вручення Почесної грамоти Верховної Ради України шестикласниці Чернігівської спеціалізованої ЗОШ №1 з поглибленим вивченням іноземних мов Поліні Трубенок, яку дівчинка отримала за свою маму, колишню очільницю громадської організації «Голос батьків» Олену Трубенок, нагороджену за особливі заслуги перед українським народом, посмертно. Спікер наголосив, що започатковані Оленою Василівною доброчинні справи високо оцінені не лише місцевою громадою, але й державою. За словами керівника, ця мужня жінка віддала себе, своє серце і душу реабілітації найбільш соціально незахищених дітей-інвалідів...І цю благодійну та волентерську справу вона не полишала до кінця своєї життєвої дороги. Так само, до кінця, мужньо і самовіддано відстоюють майбутнє рідної Вітчизни на сході України і тисячі уродженців Чернігівщини, 167 із яких поклали свої життя на олтар волі і свободи у боях із північними окупантами, - акцентував промовець та закликав присутніх у сесійній залі пом'янути світлу пам'ять про Олену Василівну Трубенок і загиблих воїнів-героїв Чернігівщини хвилиною мовчання.

Опісля пам'ятної церемонії очільник обласної ради нагадав учасникам пленарного засідання, що війна на східних рубежах України ще не закінчена. Тривожною залишається ситуація не тільки на лінії військового зіткнення, але і в інших регіонах, що межують з агресором. Чернігівщина ж, не виняток, адже має один із найдовших проміжків кордону з небезпечним північним сусідом. Отож, наголосив промовець, всі ми повинні завжди пам'ятати про ці агресивні виклики і бути, як ніколи, згуртованими на всіх рівнях влади та громадянського суспільства і плідно співпрацювати на благо соціально- економічного та оборонного розвитку нашого краю і всієї держави.

А далі депутати приступили до затвердження порядку денного, до якого за пропозицією учасників АТО-ООС першим включили питання «Про створення комунальної установи «Чернігівський обласний центр комплексної реабілітації учасників бойових дій та членів їх родин» Чернігівської обласної ради», після прийняття якого представники громадської фундації військових залишили сесійну залу. Другим та третім питаннями до Порядку роботи були внесені і майже одноголосно затверджені звернення обласної ради до найвищих владних інстанцій щодо недопущення підвищення тарифів на газ та інші енергоносії, а також звернення стосовно припинення так званого «поштового» геноциду проти сільського населення та визнання проекту «Укрпошти» «Сільське відділення» на теренах Чернігівщини недоцільним.

Потім народні обранці перейшли до розгляду та затвердження Звіту про виконання обласного бюджету за I півріччя 2018 року, основоположним у якому є те, що в порівнянні з відповідним минулорічним періодом доходи крайової скарбниці зросли майже на мільярд гривень. А це сприяло більш ефективним зрушенням у соціальній сфері, поліпшенню інфраструктури територіальних громад тощо. В цьому помітна і тенденція до підвищення на теренах області середньої зарплати, адже сума податку на доходи фізичних осіб зросла в порівнянні з торішнім показником майже на третину. Свідченням цьому є нарощування видатків на соціальні галузі: охорону здоров'я – на 20% , фізкультуру і спорт – 43%, соцзабезпечення -29,6% ...

Ще один цікавий показник, який раніше себе майже не проявляв, - зростання рівня рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення, якої надійшло 9 727,0 тис. грн, або 191,9% до бюджетних призначень. Порівняно з І півріччям 2017 року обсяг податку збільшився на 7 471,6 тис. грн або в 4,3 раза за рахунок надходжень рентної плати за користування надрами, які закріплені за обласними бюджетами з поточного року. І хоч ця сума з рівнем інших надходжень незначна, але як то кажуть, «камінь» безгрошів'я, об який раніше спіткалися території із запасами вуглеводнів (виділялися якісь копійки), нарешті зрушив з місця. Тобто на відновлення порушеної добувниками інфраструктури та природного середовища почали надходити хоч і невеликі, але ж дещо помітні фінанси.

Проте невдовзі, як наголосив із сесійної трибуни при відстоюванні проекту рішення щодо погодження спеціального дозволу на користування надрами з метою створення геологічних територій та об'єктів, що мають важливе наукове, культурне, санітарно-оздоровче значення, в частині їх геологічного вивчення та збереження газу природного, конденсату, нафти Ядутівсько-Борзнянського наукового полігону, директор з питань геології акціонерного товариства «Укргазвидобування» Мирон Фірман, ці податкові фінансові надходження значно зростуть. Адже на Чернігівщину прийде новий і потужний державний інвестор, який ще не представлений на території області. За його словами, на Придесенні містяться чималі запаси вуглеводнів, приблизний рівень яких сягає двохсот мільйонів тонн. І якщо вони будуть розвідані з допомогою сучасних технологій, а згодом і налагодиться їх видобуток, то область отримає від цього значну фінансову та інфраструктурну підтримку і нові робочі місця. Після таких обіцянок народні обранці, не вагаючись натиснули на кнопки «за».

Цього ж дня були прийняті і рішення «Про внесення змін до Плану заходів з реалізації у 2018-2020 роках Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року» та «Про внесення змін до обласної Програми розвитку малого і середнього підприємництва на 2017-2020 роки». Необхідність їх розгляду пов'язана з тим, що Чернігівська область виборола право бути пілотною щодо участі у Програмі FORBIZ з розробки та реалізації регіональних стратегічних документів, спрямованих на розвиток малого та середнього підприємництва. Відповідно до цього, на підтримку малого та середнього підприємництва будуть залучатися фінанси міжнародно-технічної допомоги, державного фонду регіонального розвитку та інших джерел, не заборонених законодавством. Також у План заходів підприємницької Програми додатково включено пункт стосовно підтримки місцевих товаровиробників тощо.

Також депутати прийняли більше десятка рішень про внесення змін до попередньо прийнятих галузевих програм та інших нормативних документів.

Зокрема у поправках до Програми профілактики правопорушень у Чернігівській області на 2016-2020 роки враховано впровадження передових методів боротьби зі злочинністю та зміну вектору розвитку правоохоронних органів, передбачено придбання необхідного сучасного обладнання та матеріально-технічних засобів, які були акцентовані у стартовій Програмі, але з розвитком сучасної науки і виробництва вже не відповідають вимогам сьогодення.

У внесених змінах до обласної Програми «Молодь Чернігівщини» на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 29 березня 2016 року, народні обранці передбачили фінансування організаційного супроводу освітнього інтерактивного Проекту «Арсенал Ідей Україна», поточного ремонту приміщення комунальної установи «Чернігівський обласний

молодіжний центр» та інших заходів, збільшивши загальний рівень бюджету Програми на 5 млн 379тис. грн.

Всього ж за період до початку обговорення вкрай дискусійного питання щодо подальшої діяльності КП «Чернігівоблагроліс» і його дочірніх підприємств, депутати прийняли цілих півсотні рішень, залишивши на друге пленарне засідання ще близько тридцяти. Спірна ж «перепалка» навколо порушеного «лісового» питання розтяглася майже на годину.

Якщо ж прокоментувати останнє сьогоднішнє обговорення в кількох словах, то одна із сторін пропонувала повністю передати дочірні підприємства у комунальну власність сільських, селищних та міських рад об'єднаних територіальних громад. Інша передбачала перетворення дочірніх агролісогосподарських підприємств комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» на господарські товариства, засновником яких буде виступати управління комунального майна обласної ради. Городнянські лісівники, у свою чергу, вимагали передачі свого райагролісгоспу під управління Городнянської ОТГ тощо.

Проте правильну і логічну крапку над «і» в цій безкінечній, здавалося, дискусії поставив голова обласної ради Ігор Вдовенко, який наголосив, що порушене питання вимагає строгого законного вирішення, а поки що подані проекти рішень є недосконалими і вимагають доопрацювання. До того ж, навіть відсутній сам механізм подібної реорганізації агролісогосподарських підприємств, та й жодного прикладу подібних рішень в країні до сьогодні немає. Також було зазначено, що доки не завершиться реформа місцевого самоврядування, згадана реорганізація лісогосподарств не на часі.

Голова обласної ради оголосив про закриття першого пленарного засідання 15-ї сесії та зазначив, що дату її продовження буде визначено додатково. Про що всіх депутатів буде вчасно поінформовано.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини