Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 19:04:42

Вровадження пілотного проекту поштової реформи на Чернігівщині набуває все ширшого громадського невдоволення

01.09.2018   10:48Агенцiя

Такий основоположний акцент 31 серпня озвучений на засіданні робочої групи з питань реформування на території Чернігівської області об'єктів поштового зв'язку філії Чернігівської дирекції ПАТ «Укрпошта».

Захід з обговорення проблем запровадження згаданого пілотного проекту на теренах Придесення, який відбувся сьогодні у конференц-залі обласної ради, провели в.о. голови обласної державної адміністрації Юлія Свириденко та заступник голови обласної ради Арсен Дідур.

В засіданні робочої групи взяли участь депутати обласного представницького органу, керівники окремих районних рад, голови об'єднаних територіальних громад (ОТГ) та старости сіл, що входять до їх складу, Чернігівщини, редактори місцевих друкованих видань, громадські активісти... Виступів було багато, а, ось, критичних зауважень та невдоволень пілотним проектом «Пересувне відділення», - ще більше.

За експеримент «відчитувалися» очільник філії Чернігівської дирекції ПАТ «Укрпошта» Олена Дорошенко та заступник генерального директора зі стратегії та проектів ПАТ «Укрпошта» Костянтин Мішустін. Проте жоден із їх аргументів на користь подальшого реформування не отримав належної підтримки. І особливо – від редакторів місцевих газет, тиражі видань яких, після першої хвилі звільнень листонош та закриття поштових відділень в населених пунктах, де мешкає менше двох тисяч жителів (а таких сіл і містечок понад дев'яносто відсотків), почали помітно падати.

Причина? Нікому вже зайти до пенсіонерів з поштовою сумкою, а останнім - закриті двері у вже давно близьку для селянської душі місцеву пошту, аби передплатити улюблене видання. Ось і виходить, така собі, тупикова ситуація, суть якої пояснив присутнім редактор Ріпкинської газети Сергій Ковбаса. За його словами, поштова реформа в районі іде таким ходом, що обурені селяни прямо «засипають» редакцію своїми скаргами і кожен робочий день журналіста розпочинається із їх вичитки. Ось тільки як критикувати цю реформу на шпальтах видання, коли його тираж, постійно обмежується?

Невдоволення пересувною поштою, яка за свідченнями окремих промовців, доставляє листи і пресу селянам із значним, кількаденним запізненням, висловили й інші редактори «районок», голови ОТГ і старости сіл.

Було й таке, засвідчували учасники засідання, що пересувна поштова бригада оголошує один час збору селян для отримання пошти та оплати квитанцій за послуги, а через кілька годин очікування останніх під спекотним сонцем, призначала інший. А це ж значна моральна і матеріальна напруга – недозбираний врожай овочів, негодована домашня живність, невпорядковане житло та інші втрачені господарські можливості, зазначали промовці.

А, що робити взимку, коли буде не спекотно, а навпаки – холодно, і дороги снігом заметені? – перепитували інші.

Одним словом, прозвучало на засіданні немало нарікань та невдоволень. Та чи не найбільш протестним був виступ депутата обласної ради від Радикальної партії Олега Ляшка - Дмитра Блауша, який пообіцяв організаторам реформи розгорнути вже сьогодні політичну акцію щодо відміни подібної ініціативи із застосуванням облоги Чернігівського поштамту...

Не менш категоричною була і заява депутата обласної ради від обласної організації політичної партії «Наш край» Ірини Грозенко. За її словами, якщо реформа з децентралізація була сприйнята позитивно і по її впровадженню нині Чернігівщина - в числі лідерів у державі, то згаданий поштовий проект населенням взагалі не сприймається.

Підсиленням всьому сказаному було оголошення про прийняття Ріпкинською районною радою Звернення до вищих органів влади щодо припинення вищезгаданої реформи на теренах Сіверщини...

Як результат, підсумовуючи хід обговорення сьогоднішнього засідання робочої групи з питань реформування на території Чернігівської області об'єктів поштового зв'язку філії Чернігівської дирекції ПАТ «Укрпошта», в.о. голови ОДА Юлія Свириденко та заступник голови обласної ради Арсен Дідур разом із учасниками обговорення порушеної теми порядку денного, враховуючи пропозиції та зауваження виступаючих, прийняли відповідні висновки, які повинні вплинути на подальший хід згаданої експериментальної реформи.

Зокрема, керівництву Чернігівської філії ПАТ «Укрпошта» було дано завдання протягом двох тижнів проаналізувати всі наболілі зауваження та вжити відповідних заходів; привести всі допущені недоліки у відповідність до вже прийнятого Меморандуму між обласною владою і керівництвом «Укрпошти»; припинити звільнення листонош на селі тощо.

В числі головних вимог була і акцентована заступником голови обласної ради Арсеном Дідуром пропозиція, який зазначив, що необхідно виконувати вимоги громадськості покроково, щоби врешті-решт добитися в якості поштового обслуговування того, чого вимагає час і самі громадяни.

Як було наголошено, наступне засідання робочої групи відбудеться після вжиття «Укрпоштою» заходів по зауваженнях та пропозиціях сьогоднішнього обговорення та тих, що надійдуть із усіх територіальних громад, де впроваджується вищезгаданий поштовий експеримент.
 


Довідково:

За інформацією філії Чернігівська дирекція ПАТ «Укрпошта», з червня 2018 року пілотний проект було впроваджено у Куликівському, Ріпкинському, Чернігівському районах.

Результати проведеного Департаментом економічного розвитку облдержадміністрації моніторингу впровадження проекту «Сільське відділення» свідчать про наступне:

- після впровадження проекту «Сільське відділення» у зазначених районах, стаціонарні діючі відділення поштового зв'язку не закривалися, проте працівники відділень функцій з надання послуг поштового зв'язку не здійснюють та попередженні про можливе звільнення. Стаціонарні приміщення, де раніше перебували відділення поштового зв'язку, зачинені і люди не мають можливості очікувати пересувний автомобіль в належних умовах (чекають на вулиці під відкритим небом);

- у кожному відділенні поштового зв'язку наявні тимчасові графіки роботи пересувних відділень з вказаними телефонами регіональних менеджерів, які не були узгоджені з органами місцевого самоврядування. Організаційно-роз'яснювальні заходи з жителями більшості населених пунктів до запуску пересувного відділення поштового зв'язку філією Чернігівська дирекція ПАТ «Укрпошта» не проводились.

У результаті впровадження даного проекту виникли наступні негативні наслідки:
- недотримання графіків обслуговування сільських населених пунктів, затримки пересувних відділень (не укладаються у затверджені графіки обслуговування мешканців сіл);
- незручні графіки роботи пересувних відділень (час, дні);
- неякісна організація роботи пересувних відділень, як наслідок великі черги, несвоєчасність, а подекуди і неможливість поштових відправлень (посилки, бандеролі, перекази);
- мають місце затримки з виплати пенсій, несвоєчасне отримання та не в повному обсязі періодичних видань, є досить неякісним сортування газет по адресатам.

Позитивних наслідків впровадження проекту на даний період не відмічено.

Основні пропозиції з питань подальшої реалізації проекту:
- облаштування на належному рівні місць для надання послуг поштового зв'язку з метою якісного обслуговування населення;
- проведення роз'яснювальної роботи серед населення, покращення інформованості регіональних менеджерів, які працюють на пересувних автомобілях щодо надання послуг поштового зв'язку;
- поглиблення співпраці з органами місцевого самоврядування з вирішення проблемних питань та інше.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини