Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 11 травня, 05:36:17

Владислав Атрошенко: Виграла громада від передачі ТЕЦ в оренду чи втратила?

31.07.2018   08:52

Значна частина мереж Чернігівської ТЕЦ – тобто труб, по яких тепло доставляється в будинки чернігівців - відпрацювала свій термін експлуатації двічі. Такі мережі розраховані на 25 років, а будувалися вони в Чернігові в 1960-80-х роках. Аби провести заміну лише магістрального трубопроводу, необхідні сотні мільйонів гривень.

Разом з тим, за роки експлуатації комунального комплексу ТЕЦ орендар замінив менше 1% магістральних мереж і всього 1,37% розподільчих. Кошти в ремонти та оновлення він вкладає – але здебільшого в поточні потреби, які не впливають ні на вартість цілісного майнового комплексу, ні на вартість тарифу. У той же час, основне обладнання морально і фізично старіє.

Про це говорилося на Магістратській, 7 під час розширеної міської наради.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко на ній публічно задав питання про те, виграла громада Чернігова від передачі в 2002 році міської ТЕЦ орендареві чи втратила?

Він наголосив, що за період експлуатації ми маємо зменшення ціни найголовніших елементів комплексу. Фактично, вона вже впала в рази в порівнянні з тим часом, коли комплекс віддавався в оренду. Орендної плати навіть за всі роки ніяк не вистачить на те, щоби привести його в попередній стан.

І втрати громади не тільки в цьому. Внаслідок застарілості це обладнання не може забезпечити ні більшого ККД, ні мінімізації теплових втрат. Офіційно ККД котельного обладнання чернігівської ТЕЦ – 85%, а тепловтрати - 24%. Це вже не відповідає сучасним світовим стандартам. Але споживачі за все це платять.

- Риторичним лишається питання, на чиї плечі ляже оновлення цілісного майнового комплексу? І очевидно, що тоді, коли доведеться вирішувати це питання, то риторичним лишиться й питання «а який був сенс оренди цього цілісного майнового комплексу в цілому для громади?» Як мені розповідають, він був у тому, що були перебої, ризики збоїв теплопостачання. Це така публічна аргументація. Але непублічна там інша, - зазначив міський голова.

На думку Владислава Атрошенка, передача Чернігівської ТЕЦ в оренду була невигідним для громади рішенням, за яке ніхто не поніс відповідальності.

 
Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Рік «єВідновлення» на Чернігівщині: понад 700 млн гривень у вигляді різних компенсацій 16:34

Починати відбудову потрібно, не чекаючи закінчення війни. Такого принципу Україна дотримується від самого початку повномасштабного вторгнення росії. Рік тому Міністерство інфраструктури України запровадило програму "єВідновлення", мета якої допомогти українцям, чиє житло понівечили або зруйнували росіяни.

Горизонтальні контакти та медичне партнерство: Чернігівщина на другому Міжнародному саміті міст і регіонів 16:32

Делегація з Чернігівської області, яку очолив перший заступник голови Чернігівської ОДА Костянтин Мегем, взяла участь у другому Міжнародному саміті міст і регіонів. Захід відбувся у Києві на базі Конгресу регіональних і місцевих влад при Президентові України 9 травня – у День Європи.

На що скаржаться пацієнти у Чернігівській області. Як подати скаргу до НСЗУ: алгоритм дій 13:44

Національна служба здоров’я України з початку 2024 року отримала 1 080 звернень від пацієнтів щодо надання медичної допомоги, зокрема на лікарні Чернігівської області – 20.

 Росіяни вдарили

Росіяни вдарили "Іскандером" по території Прилуцької громади 13:40

Росіяни 9 травня вдарили ракетою "Іскандер-М" по території Прилуцької громади на Чернігівщині.

Місяць служби за три: для кого діятиме норма про пільговий розрахунок вислуги років — роз’яснення юристів

Місяць служби за три: для кого діятиме норма про пільговий розрахунок вислуги років — роз’яснення юристів 13:32

По новому рахуватимуть вислугу років особам, звільненим з військової служби, відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб". Кого стосуватимуться зміни — у розʼясненні юристів Українського ветеранського фонду

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини