Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 02:33:55

Нові механізми постачання електроенергії для споживачів області

30.07.2018   10:32Агенцiя

Як відомо, з 11 червня 2017 року набрав чинності Закон України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 №2019-VIII, який визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії.

На виконання вимог Закону, існуючі сьогодні енергопостачальні компанії повинні вжити заходів для відокремлення оператора системи розподілу від постачання електричної енергії, шляхом створення відповідних суб’єктів господарювання. Тобто, один і той самий суб’єкт господарювання не матиме права одночасно здійснювати діяльність з розподілу та постачання електричної енергії.

На виконання вимог Закону ПАТ «Чернігівобленерго» вже здійснило підготовчі кроки для відокремлення діяльності на два напрямки, а саме: розподілу (передачі) та постачання електричної енергії. Один з таких кроків – це створення Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» – організації, яка буде забезпечувати постачання електричної енергії за вільними цінами та стане постачальником універсальних послуг у Чернігівській області.

Особливості подальшої роботи в даному напрямку були обговорені на нараді, ініційованій ПАТ «Чернігівобленерго», що відбулась 18 липня 2018 року за участю заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Сергія Сергієнка. Участь в нараді взяли представники відповідальних департаментів, а також управління праці та соціального захисту населення в Чернігівській області.

Директор комерційний ПАТ «Чернігівобленерго» Роман Бондар та директор новоствореного підприємства з постачання електричної енергії ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» Роман Гамениця детально розповіли про умови роботи енергетичного підприємства області в нових умовах. Особливу увагу вони звернули на порядок підготовки інформації для нормалізації отримання бюджетних коштів по пільгам та субсидії.

В ході обговорення одним із найважливіших стало питання про не порушення під час перехідного періоду прав людей, що користуються пільгами та субсидією.

Представниками ПАТ «Чернігівобленерго» було надано роз’яснення, що відтепер на ринку електроенергії існуватиме три типи постачальників: постачальники за вільними цінами, які будуть здійснювати постачання електроенергії юридичним споживачам (дана категорію споживачів матиме можливість обирати собі постачальника до 01 грудня 2018р), постачальники універсальних послуг, які зобов’язані забезпечувати електричною енергією побутових споживачів і малих непобутових споживачів з номінально напругою в точці продажу не більше 1 кВ (основна кількість споживачів Чернігівської області). Третій тип постачальників "останньої надії" забезпечить електропостачання споживачам, що не обрали електропостачальника або у випадку ліквідації попереднього (матимуть найвищий тариф на електроенергію).

Першочергове завдання бюджетних установ вийти на тендер раніше, аби вберегти час на випадок інших регулюючих процедур та дотриматися визначених законодавством строків для укладання договорів. Відтак, вивчати ринок потрібно вже сьогодні, — акцентував Сергій Сергієнко.Також він повідомив, що фахівці профільних департаментів ОДА вивчатимуть ситуацію та надаватимуть рекомендації, а за необхідності — звертатимуться до урядовців щодо врегулювання певних колізій у законодавстві, що можуть проявитися у практичному його застосуванні.

За словами директора ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ», підприємство розпочне свою діяльність щодо постачання електричної енергії вже з 01.12.2018 року. Також, Роман Гамениця запевнив, що процес зміни постачальника електричної енергії, перехід від ПАТ "Чернігівобленерго" до ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ», буде здійснюватись максимально комфортно для споживачів і не вплине на надійність електропостачання.


ПАТ «Чернігівобленерго»

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.