Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:29:52

Проблеми легалізації зайнятості: З0% працездатного населення області не працюють на її економіку

10.07.2018   07:26Агенцiя

Брак кваліфікованих працівників наразі є однією з найгостріших проблем ринку праці. Куди поділися фахівці, де шукати та як втримати кадри? Про це йшлося на засіданнях «круглого столу», що відбулися 6 липня в Новгород-Сіверській та Ніжинський міськрадах.

Тема засідань - «Легалізація заробітної плати та зайнятості населення – один із важливих факторів стабільності в суспільстві». Ініціатор заходів – Чернігівська обласна служба зайнятості.

Участь в обговоренні взяли представники органів влади, місцевого самоврядування, соціальні партнери та роботодавці. У Ніжині була присутня директор Чернігівського обласного центру зайнятості Лідія Падалка, в Новгород-Сіверському – її заступник Максим Торжевський.

«Останнім часом на ринку праці Чернігівської області, як і України в цілому, відбувається зміна пріоритетів, - сказала Л. Падалка під час засідання. - Якщо раніше треба було шукати вакансії для безробітних, то тепер актуальним є збереження трудового потенціалу та задоволення зростаючих потреб економіки в кадрах.

Серед основних глобальних викликів у сфері зайнятості характерними для нашої області є кризова демографічна ситуація, зменшення кількості та погіршення якості трудових ресурсів, трудова міграція населення, дисбаланс між попитом і пропозицією робочої сили».

За прогнозами Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук, чисельність населення України у 2050 році може скоротиться на 15% - до 36 млн. Вчені прогнозують, що у недалекому майбутньому чисельність поколінь, що досягають пенсійного віку, значно перевищить чисельність тих, хто виходить на ринок праці. Найвірогіднішими претендентами на низькокваліфіковані робочі місця в Україні будуть китайці, африканці та індуси.

«Дефіцит молодих кадрів в подальшому буде ще відчутнішим, - сказала Л. Падалка. - Тому робітники віком старше 45 років та пенсіонери, які готові працювати на підприємствах області, фактично стануть безальтернативним трудовим ресурсом для місцевих роботодавців».

Проте, незважаючи на таку доволі не радісну перспективу, директор обласного центру зайнятості запевнила, що сьогодні на повному ринку праці ще існують внутрішні резерви робочої сили. Вона ознайомила присутніх з результатами дослідження, проведеного обласним центром зайнятості. Так, було з’ясовано, що 160 тисяч мешканців області або 30% працездатного населення не працює на економіку Чернігівщини. І хоча серед них є громадяни, які працюють в «тіні» та трудові мігранти, але більшість все ж таки становлять кваліфіковані працівники або молоді люди, яких можна залучити до офіційної праці. Саме на створенні стабільних та сприятливих умов життя й роботи для них й має бути зосереджена увага державних органів та роботодавців.

Л. Падалка охарактеризувала ситуацію на ринку праці області та ознайомила присутніх з послугами служби зайнятості та новаціями в її діяльності.

«Головним пріоритетом для нас є індивідуальний підхід до кожного клієнта, - сказала вона. - У центрі уваги залишаються оперативне працевлаштування шукачів роботи, підвищення числа вакансій з гідними умовами праці, взаємодія з об’єднаними територіальними громадами для вирішення питань зайнятості їх жителів та профорієнтаційна робота з молоддю».

Виступаючі були одностайні в тому, що легалізація заробітної плати та зайнятості населення – загальна проблема всіх державних органів та роботодавців, тому й вирішувати її слід спільними зусиллями. Використання нелегальних трудових відносин призводить до ненадходжень коштів до фондів соціального страхування та місцевих бюджетів, які б спрямовувались на добробут громади та реалізацію програм соціально-економічного розвитку районів та міст. А ще тіньова зайнятість є причиною трудової міграції та невпевненості громадян у своєму майбутньому, оскільки неоформлений працівник позбавляється всіх соціальних прав та гарантій (пенсійного забезпечення, права на допомогу з тимчасової непрацездатності, оплачувану відпустку, допомогу з безробіття, охорону праці).

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини