Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 12:36:08

Громадянське суспільство в нових умовах: виклики, проблеми, перспективи

02.02.2018   09:33Агенцiя

31 січня у прес-центрі «Чернігівський вибір» відбувся круглий стіл "Громадянське суспільство в нових умовах: виклики, проблеми, перспективи".

Організаторами круглого столу виступили Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень.

Руслан Кермач, політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва ознайомив учасників з результатами загальнонаціонального та експертного опитувань, проведених Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова.

Дослідження проведено з 15 по 19 грудня 2017 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2004 респонденти віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Фінансування опитування здійснене в рамках проекту Міжнародного Фонду «Відродження».
Експерт повідомив, що відповідно з результатами дослідження, населення невисоко оцінює розвиток громадянського суспільства в Україні. Так, близько третини опитаних оцінили його рівень як середній, і стільки ж як загалом низький. 7% опитаних зазначають, що залучені до активної громадської діяльності, але 87% кажуть, що до неї не долучаються. Більше 85% опитаних не є членами жодних громадських об’єднань. Волонтерською діяльністю впродовж року займались близько 12% опитаних. Цей показник достатньо стабільний від початку моніторингу з  2012 року. Загальна сума, яку благодійники жертвували впродовж року, невисока. Понад половина опитаних, які відповіли на це запитання, жертвували загалом до 100 гривень і лише близько 10% – 500 гривень і більше.

Наталія Висіканець, менеджер проектів Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень акцентувала увагу, що зараз важко зрозуміти для кого працюють громадські організації. А пасивність населення насамперед пов’язана з відсутністю масштабної всеукраїнської ідеї, яка  мобілізувала та об’єднувала. Також відсутній фаховий супровід у роботі громадських об’єднань.

Юрій Паперний, керівник ГО «Інформаційний центр» підкреслив, що 2017 рік був «пороговий» для громадських організацій, які проходили етап перереєстрації. І багато хто його не пройшов. Він також акцентував увагу на такому явищі, як сучасна політизація громадського сектору.

Депутат Чернігівської міської ради Регіна Гусак і керівник громадської організації «Жменя» взяла участь в обговоренні перспектив розвитку та сучасного стану громадських організацій на Чернігівщині, проаналізувавши відносини владних структур і громадського сектору.

Політичний оглядач Віктор Вініченко звернув увагу на мобілізаційний потенціал громадських організацій і проблеми, які  разом з цим виникають. Він підкреслив, що найбільш ефективні інвестиції – це в людей, їх підготовку, і, насамперед, у навчання та виховання  громадських активістів.

Також присутніми були обговорені недоліки розвитку громадського сектору в регіоні та ефективність сучасних форм ініціатив активного населення.



Прес-центр «Чернігівський вибір»

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини