Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 00:42:45

Перші три могили Захисників України на Чернігівщині візьмуть під охорону держави

23.12.2017   09:43Агенцiя

Одним із найважливіших питань, яке 22 грудня розглянули на засіданні Консультативної ради при Департаменті культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації, було розглядом матеріалів на нововиявлені об’єкти історії Варвинського району.

Простою мовою це означає, що могили трьох Захисників України запропоновано занести до Переліку об’єктів культурної спадщини Чернігівської області:

1) В’ячеслава НОСЕНКА (1985-2014), уродженця селища Варва Чернігівської області, похованого на Варвинському селищному кладовищі. Указом Президента України від 15 травня 2015 року № 270 «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

2) Олександра ПОТІЯ (1987-2015), уродженця селища Варва Чернігівської області, військовослужбовця, який загинув під час виконання військового обов’язку, похованого на Варвинському селищному кладовищі.

3) Віктора МЕЛЬНИКА (1990-2016), уродженця с. Світличне Варвинського району Чернігівської області, похованого на Світличненському сільському кладовищі. Указом Президента України від 25 листопада 2016 року № 522 «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Під час обговорення цього питання Людмила Замай, заступник голови Консультативної ради, заступник начальника управління туризму та охорони культурної спадщини, начальник відділу охорони культурної спадщини Департаменту з гіркотою зауважила:
«Ми все чекали закінчення цієї російсько-української війни, щоб могили наших Захисників всі разом взяти під охорону держави як об’єкти культурної спадщини. Проте, бачимо, що це надовго, а про Героїв, які за нас з вами віддали життя, треба потурбуватися зараз. Тепер поетапно, крок за кроком, необхідно це зробити в усій області. А почали з Варвинщини, дякуємо місцевій владі».

Варто вказати, що рішення прийняте одноголосно на Консультативній раді є важливою, але не останньою складовою процедури занесення могил Захисників України до Переліку об’єктів культурної спадщини Чернігівської області.

Проте, увесь цей бюрократичний клопіт має на меті кілька важливих результатів: державний захист могил Захисників України і щоб вони були ЗАВЖДИ у належному, так би мовити, стані, увічнення пам’яті Героїв владою включно з проведенням меморіальних заходів — реалізація гасла «Ніхто не забутий і ніщо не забуте!»

На фоні цієї актуальної теми якось буденно було розглянуто і теж одноголосно прийнято рішення за зняття з обліку пам’ятки монументального мистецтва пам’ятника О.Ф. Федорова, комуністичного функціонера і генерала НКВС, що знаходився у м. Корюківка біля входу до школи.

Доповідач – представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області.

Члени Консультативної ради дивувалися кількістю важких злочинів цього комуніста проти Українського народу.

 
Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті  
 

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини