Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 05:03:42

Чернігівський міський голова розповів про умови отримання кредиту на закупівлю тролейбусів для КП "ЧТУ"

30.11.2017   15:44

30 листопада на початку засідання двадцять п’ятої сесії Чернігівської міської ради сьомого скликання при обговоренні порядку денного було зроблено кілька важливих заяв. Зокрема, при включенні додаткового питання щодо підтримки Чернігівською міською радою отримання КП «Чернігівське тролейбусне управління» позики міжнародних фінансових організацій для реалізації інвестиційних проектів Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко зазначив:

- Усі постійні комісії рекомендували включити це питання на розгляд депутатів міської ради. Якщо коротко, то ситуація наступна.

Чому не був підписаний кредит ЕБРР, де практично залишилося поставити тільки мій підпис – тому що там "драконівські" умови по цьому кредиту: 7% - базова ставка кредитна, 1,2% - комісія разова від суми кредиту ще й 0,6% від всієї суми – за замовлення цих коштів. Це дорівнює кредитній ставці, при якій у Європі дають кредитні кошти. Плюс ще до цього всього 1% по штрафних санкціях за дострокове повернення коштів. Якщо курс почне зростати і місто захоче скоріше повернути кошти, то ми ще й штраф будемо платити. Тому я відмовився і про це заявляю.

Сьогодні мова йде за більш толерантні для міста умови кредитування. Це кредит у рамках, де кредитна ставка зі всіма відсотками та комісіями буде у межах 3-4% і без штрафних санкцій.

Дуже важливо, що гривнева складова у роботі тролейбусів сягає 10%, а 90% - це складова долара або євро.

Наступним питанням є те, що, враховуючи результати всіх опитувань, ми фактично не вирішуємо транспортну проблему, на тому рівні як його вирішила Вінниця. Ця проблема тягне місто вниз по всіх рейтингах. Але мова зараз не про рейтинги, а про наших громадян, про доступність, про зручність цього транспорту, про умови, в яких наші громадяни пересуваються по місту. Фактично ми маємо відсутність курсових ризиків, тому що, коли б ми не купували тролейбус, ми все одно його будемо купувати за близько 155 – 160 тис. доларів.

З одного боку є обтяження місцевого бюджету на той відсоток по кредиту, який уже є від Європейського інвестиційного банку. Але з іншого боку ми можемо отримати плюси: збільшення грошового потоку від того, що на тролейбусах буде їздити більше людей, зменшення споживання електроенергії і зменшення видатків на ремонти старих тролейбусів, які на сьогодні складають близько 5 млн грн на рік. Це той позитив, який у 3 – 4 рази переважує навантаження на міський бюджет у частині виплати відсотків.

Після цього міський голова звернувся до депутатів міськради з проханням підтримати включення цього питання у порядок денний. За це проголосувало 39 депутатів.


Довідково:

На балансі КП «ЧТУ» - 105 одиниць рухомого складу тролейбусів, з них пасажирських – 100 одиниць, спеціальних - 5 одиниць. Серед них лише 22 тролейбуси пристосовані для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями. Існуюча міська маршрутна мережа електричного транспорту включає в себе 10 тролейбусних маршрутів, на які щоденно виходить 65 тролейбусів. У 2016-2017 р. після тендерних процедур підприємство загалом отримало 15 нових односекційних тролейбусів.

Кількість пасажирських тролейбусів, що відпрацювали нормативний строк експлуатації (більше 10 років) становить – 70 од., або 70% загальної кількості рухомого складу.

Відповідний проект рішення міської ради включає в себе оновлення рухомого складу КП «ЧТУ» шляхом закупівлі нових енергоефективних односекційних низькопідлогових тролейбусів у кількості 40 одиниць на суму 6 млн євро (180 млн грн). Фінансування проекту здійснюватиметься за рахунок залучених кредитних коштів Європейського інвестиційного банку під державні гарантії зі ставкою до 2 %, строком до 22 років, з пільговим періодом до 5 років.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини