Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 20:39:53

Чернігівщина - в десятці областей України із найкращим бізнес-кліматом

27.10.2017   08:44Агенцiя

Експерти Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) презентували рейтинг регіонального індексу ділового клімату.

Чернігівська область посіла 10-13 місце разом із Кіровоградською, Полтавською та Сумською областями.

Рейтинг складений на основі опитування підприємців за 4 критеріями: якість ділового середовища, поточна бізнес активність, довготривала бізнес активність, оцінка трьох основних регуляторних процедур (реєстрації, податкового адміністрування, перевірок).

За показником «Довіри до влади» Чернігівщина зайняла 6 місце.

В опитуванні взяв участь 1851 представник сектору малого і середнього підприємництва. Респонденти дали оцінку поточного ділового середовища в Україні, визначили основні проблеми бізнесу, а також реформи, які підприємці очікують від держави.

Діловий клімат Чернігівської області, на думку експертів, є задовільним. Вони відзначають, що для підтримки МСП виконавча влада здійснює комплекс заходів, реалізовуючи обласну програму розвитку малого та середнього бізнесу.

Найбільший потенціал для розвитку малого та середнього підприємництва в регіоні мають сфера торгівлі, аграрний сектор та деревообробна промисловість.

При цьому впродовж наступних 6 місяців учасники опитування очікують покращення ситуації внаслідок реалізації реформи децентралізації й отримання місцевими органами влади повноважень, що сприятимуть розвитку малих та середніх підприємств.

Взагалі ж найбільш гострими проблемами малого та середнього бізнесу, як показало опитування, є складна суспільно-політична ситуація в країні, недосконалість нормативно-правового регулювання, слабкість матеріально-технічної та фінансової складових підприємницької діяльності, а також нестача фінансів. Найбільш проблемні регуляторні процедури — підключення до електромереж та регулювання землекористування. Найменш проблемні — реєстрація та постановка на облік підприємств, регулювання пожежної безпеки, ліцензування та цінове регулювання.

Пріоритетні завдання державної політики у 2017 році, на думку експертів, — спрощення реєстраційних процедур, проведення діалогу з представниками малого та середнього бізнесу, дерегуляція, децентралізація та вдосконалення нормативно-правової бази.


Довідково:
Рейтинг є частиною «Щорічної оцінки ділового клімату» (Annual Business Climate Assessment або ABCA), яку проводить Інститут економічних досліджень та політичних консультацій Програма USAID «Лідерство в економічному врядуванні». Програма USAID ЛЕВ впроваджується Фондом Східна Європа у партнерстві з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій, Центром соціально-економічних досліджень CASE-Україна та Київським економічним інститутом.



За матеріалами Інституту економічних досліджень та політичних консультацій

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.