Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:29:32

Нарешті взялися за вандалів

19.10.2017   12:07Агенцiя

Цілком можливо, що найближчим часом українці почнуть інакше ставитися до комунального та державного майна.

 Бо подряпина чи напис балончиком із фарбою може обернутися величезним штрафом. Народний депутат Максим Микитась зареєстрував новий законопроект «Про внесення змін до деяких законів України (щодо охорони майна від псування або знищення)».

Цим документом посилюється відповідальність за заподіяння шкоди майну в особливо великих розмірах до 8500 грн. Свою позицію нардеп обґрунтовує тим, що в Україні ми постійно спостерігаємо результати блюзнірського ставлення до чужої праці — ліфти, під’їзди, зупинові комплекси, кіоски, стіни будинків тощо. І це не тільки каракулі, намальовані на стінах, а й фізичне пошкодження.

Чернігів не є виключенням. Візьмемо для прикладу хоча б новенькі чернігівські прозорі зупинки. Лише за пару місяців таких випадків зафіксовано щонайменше три. Кожен комплекс знаходиться на балансі міської ради, це — майно міста.

«Прикладів пошкодження майна можна навести багато. Торік у Чернігові ми встановили зупинку на сонячних батареях та ліхтарі на фотоелементах у парку на Масанах. Уже не кажучи про тегінг. На жаль, усі ці об’єкти вже давно розламані, а вандали не понесли жодної відповідальності. А тепер питання: чи є сенс дбати про добробут і благоустрій, про привабливість міста для туристів, якщо міські вандали все одно поламають усе на друзки? Так виникла ініціатива посилити відповідальність за псування майна. Ми мусимо бути свідомі того, що такі злочини не повинні минати безкарно!» — пояснює свою точку зору Максим Микитась.

На жаль, нині дії осіб, які пошкоджують майно, кваліфікують як хуліганство або дрібне хуліганство. Але чинне законодавство не охоплює всі випадки пошкодження майна, і винні у псуванні саме комунальної або державної власності часто мають можливість уникнути відповідальності.

Тому в разі пошкодження комунального або державного майна підприємства, на балансі яких воно знаходиться, часто не зацікавлені в ініціації ані кримінальних проваджень через їх складність та тривалість, ані в просуванні адміністративних проваджень через їх низьку ефективність.

«Відтак зміни саме в юридичній площині вже давно на часі, — переконаний Максим Микитась. — Якщо говорити про санкції за порушення юридичною мовою, то мається на увазі внесення змін до 194-ї статті Кримінального кодексу (умисне знищення або пошкодження майна) і збільшення розміру штрафу за заподіяння шкоди у великому розмірі. Він становитиме від п’ятдесяти до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — від 850 до 8500 гривень».

Микитась також пропонує у своєму законопроекті ввести нову статтю до Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка встановлює відповідальність саме за пошкодження державного чи комунального майна в невеликих розмірах — у вигляді штрафу від 10 до 50 мінімумів доходів громадян або громадських чи виправних робіт.

На думку політика, цей документ дозволить зменшити кількість випадків вандалізму в Україні, а винні у скоєнні цього злочину нестимуть заслужене покарання.

Цей законопроект уже зареєстрований у Верховній Раді та направлений до розгляду в Комітет із питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

PR

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини