Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 06:06:46

Ірина Геращенко: 12 питань про реінтеграцію Донбасу

10.10.2017   14:44Агенцiя

Коли депутати у своїх зручних кріслах закликають до наступу на Донбас, бо це найлегший шлях знайти любов в серцях людей, я послідовно відстоюю позицію, що ці неідеальні Мінські домовленості, прийняті в критичний момент, допомогли нам вистояти як Країні.

Ми повинні звільнити Донбас і Крим, посилюючи українську армію і дипломатичний фронт - тільки в синергії.

Я усвідомлюю, наскільки важливо простим громадянам, які не завжди розуміють нюанси Мінських угод, почути логіку не тільки ПРОТИ, але й аргументи ЗА ті законопроекти, що розглядалися минулого тижня. І я вважаю підлістю по відношенню до них, дії тих колег, які після виступів своєї високодостойної та високоморальної фракції, удерлися на трибуну й поскручували мікрофони. Дуже "європейський" підхід.

Я чекаю реакції європейських країн і США, які не приховують своїх щирих симпатій до цих груп і фракцій, на конкретні дії молодих політиків, які намагалися зірвати обговорення, ключові для безпеки України і самого ЄС!
ЄС і США послідовно підтримують мінський процес, маю це підкреслити. На певні питання, на які хотілося дати відповідь з трибуни ВР під час обговорення законопроектів, спробую сформулювати позиції тут:

1.Мінські угоди писали в Москві. Навіщо ми їх імплементовуємо в українське законодавство?

До хвилини пам'ятаю першу мінську зустріч 25 серпня 2014 року... Коридорами розкішного президентського палацу Лукашенка тинявся, весь в Бріоні, з сумкою Мон Блан, речник Путіна, перев'язаний потішними опереточними георгіївськими стрічками. Ця картинка - пам'ятник путінському режиму, подвійним стандартам, де верхівка живе розкішним європейським життям, а простому люду нав'язують "русский мир", перев'язаний георгіївською стрічкою…
Напередодні першої мінської зустрічі Путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну…Телефон Порошенка розривався, йому доповідали трагічну ситуацію під Іловайськом, де росіяни впритул розстрілювали українських солдат і добровольців, цвіт нашої націі. Тоді в Мінську була тільки високий представник ЄС Кетрін Ештон.
Вже за 10 днів, 5 вересня, у Мінську відбулася зустріч в нормандському форматі. Меркель і Олланд хотіли врегулювання, але чітко давали зрозуміти, що воювати за Україну (як до того і за Грузію) світ не буде, тому домовляйтеся. Путін цідив кріз зуби, що "их там нет"....
Щодня гинули десятки українських військових. Тому коли безпосередньо підписувалися Мінські угоди, ключова їх мета була одна: зупинити вбивство українців і зберегти Країну.
Путін готував план капітуляції України, за мовчанки ЄС, якому ключове було зупинити гарячу фазу конфлікту. Він вимагав пріоритетності політичного блоку, малюючи війну на Донбасі як виключно внутрішню- українську проблему, тіпа "республікі" вимагають самостійності.
Для європейців важливо було припинити військові дії і вбивства, ціною України...
Україні було найважче. Донбас заливало кров'ю...Йшлося про збереження Держави, бо ж метою Путіна був не Донбас, а Україна…
Нам вдалося закласти в мінські угоди ключові позиції для збереження держави: виведення іноземних військ і техніки (формулювання "російські" на тому етапі просто б не пройшли); відновлення контролю над україно-російським кордоном.
Так, в угодах є політичний, болючий для Києва, блок, але таким є компроміс. І той, хто про то "забув", просто не знає, що таке - отримувати звістки про вбивство солдатів, чути крики їхніх матерів.

2. Санкції проти РФ з'явилися влітку 2014, після анексії Криму. Навіщо говорити, що вони прив'язані саме до виконання Мінських домовленостей?

Після анексії Криму ЄС ввів смішні санкції: візова відмова кільком десяткам росіян, на зразок потішного Стрєлкова. Саме ця безкарність розв'язала Кремлю руки і призвела до повномасштабного вторгненння в Україну у серпні 2014.
Серйозний пакет санкцій, які реально били по економіці агресора, заморозили доступ до нових технологій, європейських і американських банківських кредитів, був прийнятий саме після підписання Мінських домовленостей.
В рішеннях по санкціям звучить одне: санкції триватимуть до ПОВНОГО виконання мінських домовленостей! До відновлення контролю над україно-російським кордоном! Хто серед українських політиків проти відновлення кордону, той виступає проти Мінських домовленостей.
Зверніть увагу - саме ті, хто проривали кордон на Заході України, принижуючи українських прикордонників, в ці дні блокували трибуну, прориваючи наш дипломатичний фронт і виступаючи проти Мінських угод, які вимагають відновлення контролю на Східному кордоні. Співпадіння?

3.Президент перевищив повноваження, підписуючи угоди і не порадився з парламентом?

Вся країна побачила в ці дні, як то воно: радитися з безвідповідальною і популістською частиною парламенту....
В критичні дні 2014 - лютого 2015 будь-яке зволікання вартувало життів тисяч українців. Мова йшла про збереження Країни. Президент приймав рішення як гарант Конституції, Верховний Головнокомандуючий і лідер. Під нормандськими і мінськими домовленостями стоять підписи резидентів Франції, Росії та канцлера Німеччини. Вони теж перевищили повноваження?
І ключове - саме підпис Путіна під нормандськими документами і його посла Зурабова під Мінськими угодами роблять РФ суб'єктом домовленостей, а не спостерігачем, як і ЄС, за яких підписи поставили Олланд і Меркель.
Тепер КОЖНА сторона має виконати свою частину зобов'язань: РФ вивести війська і техніку, піти ГЕТЬ з Донбасу; Україна - політичний блок (ми його, до речі, прийняли відповідне законодавство, яке так і не вступило в силу, через невиконання безпекового блоку з боку РФ); ЄС - тримати санкції до повного відновлення контролю над кордоном).

4. Після прийнятих законопроектів у Верховній Раді з'являться гіві-мотороли?

Ці апокаліптичні завивання ми чуємо з вересня 2014. ВР і досі на місті. Гіві й мотороли- самі знаєте де.

Ірина Геращенко: 12 питань про реінтеграцію Донбасу. Продовження

Ірина Геращенко: 12 питань про реінтеграцію Донбасу. Продовження

 

Iryna Gerashchenko https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1496481287106346&id=100002334671715

PR

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини