Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:34:01

Вибори в об'єднаних громадах Чернігівщини: оцінка старту кампанії, гравці та перші порушення. ВІДЕО

10.10.2017   14:18Агенцiя

9 жовтня у прес-центрі «Чернігівський вибір» відбулася прес-конференція Громадянської мережі ОПОРА на тему: «Вибори в об'єднаних громадах на Чернігівщині: оцінка старту кампанії, гравці та перші порушення».

Виборча кампанія у 14 об’єднаних територіальних громадах Чернігівської області стартувала без суттєвих порушень. До 16 вересня районні виборчі комісії утворили відповідні сільські, селищні та міські виборчі комісії та сформували їх склад в зв’язку з призначенням перших місцевих виборів. Виборчі округи також були утворені вчасно (до 20 вересня включно).

«Загалом, у 14 об’єднаних територіальних громадах створено 320 виборчих округів.  Так, Бобровицька міська виборча комісія сформувала 34 виборчі округи, Ічнянська міська виборча комісія – 26 округів, Куликівська селищна виборча комісія – 26 округів, Семенівська міська виборча комісія – 26 округів, Сосницька селищна виборча комісія – 26 округів, Срібнянська селищна виборча комісія – 26, Талалаївська селищна виборча комісія – 26 округів, Любецька селищна виборча комісія - 22 виборчих округи, Малодівицька селищна виборча комісія – 22 округи, Новобасанська сільська виборча комісія – 22 округи, Холмівська селищна виборча комісія утворила 22 округи, Олишівська селищна виборча комісія – 14 округів, Плисківська сільська виборча комісія – 14 округів та Тупичівська сільська виборча комісія – 14 виборчих округів», - зазначила  координаторка громадського спостереження за виборами у Чернігівській області Наталія Висіканець.

Сьогодні, серед 14 об’єднаних територіальних громад найбільш гострою є ситуація, що склалася у Ічнянському районі, де більше двох тижнів триває протистояння щодо створення округів. Так, виборець подав позов до суду пояснюючи, що округи Ічнянської ОТГ були сформовані із порушеннями Закону.  Справа мала кілька розглядів у судах різних інстанцій і останнє рішення суду підтвердило незаконність дій комісії. «Зараз комісія продовжує свою роботу, не зважаючи на рішення суду. За словами спостерігача ОПОРИ, голова комісії говорить, що до неї звернулися представники практично всіх політичних партій, які мають своїх кандидатів на виборах в Ічнянській громаді, і заявили, що якщо комісія виконає рішення суду, то позови будуть подавати вони», - додала Наталія Висіканець. Координаторка також наголосила, що Громадянська мережа ОПОРА продовжує спостерігати за подіями і найближчим часом прокоментує дії Ічнянської територіальної комісії.

Крім цього, обговорили й реєстрацію кандидатів в депутати та кандидатів на посади голів об’єднаних територіальних громад. Всього, у виборах беруть участь 1824 кандидати у депутати місцевих рад. Найбільше бажаючих стати депутатами місцевої ради у Бобровицькій ОТГ – 242 кандидати. На посаду керівників об’єднаних громад зареєстровано 59 кандидатів. Найбільше кандидатів зареєстровано у Ічнянській міській громаді – там за право головувати змагатимуться 7 претендентів.

Основне представництво мають партія «БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, Аграрна партія України та партія «Наш Край». Значна кількість кандидатів у депутати та на посаду голови місцевої ради – самовисуванці.

За словами Наталії Висіканець, порушень виборчого законодавства та правил агітації не зафіксовано. Найбільшою та найсуттєвішою проблемою є низький рівень фаховості членів виборчих комісій, а також відсутність розуміння у виборців важливості виборів у новостворених громадах.

«Громадянська мережа ОПОРА продовжуватиме спостерігати та інформуватиме про перебіг виборчої кампанії в об’єднаних територіальних громадах Чернігівської області. У день виборів, 29 жовтня, на визначених дільницях будуть спостерігачі ОПОРИ, які також інформуватимуть про хід голосування та можливі порушення, що траплятимуться під час волевиявлення громадян», - сказала Наталія Висіканець.



Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Прес-центр "Чернігівський вибір"

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.