Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:27:15

Депутат пропонує проводити земельні аукціони в Україні онлайн

20.07.2017   12:04Агенцiя

Народний депутат України Максим Микитась пропонує Верховній Раді затвердити процедуру дублювання земельних торгів в електронному сервісі та надати можливість брати в них участь онлайн.

Відповідний проект закону про внесення змін до Земельного кодексу України він зареєстрував у парламенті 14 липня.

«Законопроект пропонує внести зміни до глави 21 Земельного кодексу України, що передбачають дублювання процедури торгів в електронному сервісі земельних торгів і можливість брати участь у земельних торгах онлайн», — ідеться в пояснювальній записці до документа.
На думку автора законопроекту, відсутність процедури онлайн-торгів створює умови для корупції та обмежує конкуренцію серед учасників аукціонів.

«У свою чергу, це призводить до реалізації землі за ціною, яка могла б бути значно вищою, якби ці торги проводилися відкрито в онлайн-режимі», — вважає народний депутат.

Парламентарій також 14 липня зареєстрував у парламенті проект закону, який передбачає публікацію оголошень про початок земельних торгів не тільки на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, а й на сайтах органів місцевого самоврядування та виконавчого органу адміністративно-територіальної одиниці, де розташована ділянка.

На його думку, це дозволить підвищити інформованість населення про проведення земельних торгів. «Я вніс два законопроекти, які допоможуть вирішити цю проблему й на корені знищити корупційну складову», — говорить Микитась.

Він наполягає, що процедура земельних торгів повинна бути відкритою і прозорою!

«Сьогодні земельні аукціони в Україні — це практично рай для корупціонера. Мало того, що процес майже не контролюється громадськістю, так ще й дізнатися про відкриття торгів і їх результати звичайній людині практично неможливо. У результаті хоч якась конкуренція під час аукціону буває тільки в половині (!) випадків », — вважає законодавець.

За його твердженням, це породжує ситуації, коли земля продається «кому треба» й за мінімальною ціною, а бюджети недоотримують мільйони.

«По-перше, потрібно зобов’язати місцеві ради та їхні виконкоми повідомляти про проведення торгів на своїх сайтах. Це допоможе збільшити число учасників аукціонів і підвищити конкуренцію серед них. А по-друге, нарешті створити систему електронних торгів, усе-таки в ХХI столітті живемо! Це буде не якийсь окремий онлайн-аукціон, а додатковий інструмент, який дозволить реєструватися і брати участь у земельних торгах, не виходячи з дому і не стикаючись із повсюдною бюрократією. І найголовніше — процес стане повністю прозорий, адже стежити за всіма етапами зможе будь-який українець!» — підсумовує народний депутат.

PR

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини