Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:58:39

До уваги відпочиваючих в прикордонній смузі та контрольованих прикордонних районах

15.07.2017   09:38Агенцiя

14 червня цього року Кабінет Міністрів України Постановою №416 (416-2017-п) прийняв рішення про врегулювання окремих питань прикордонного режиму.

Літній сезон відпочинку саме в розпалі, тривають шкільні канікули, тож жителі Чернігівщини та її гості планують свій відпочинок на природі, в тому числі і на водоймах. Чимало таких водойм знаходяться на державному кордоні або в безпосередній близькості до нього.
Тож варто нагадати головні правила законного перебування громадян в прикордонній смузі та контрольованих прикордонних районах.
Довідково. Прикордонна смуга - це ділянка місцевості, яка встановлюється безпосередньо уздовж державного кордону на його сухопутних ділянках або уздовж берегів прикордонних річок, озер та інших водойм у межах територій селищних і сільських рад, прилеглих до державного кордону, де запроваджений прикордонний режим. До прикордонної смуги не включаються населені пункти і місця масового відпочинку населення.

Довідково.
Контрольований прикордонний район - це ділянка місцевості, яка визначена, як правило, у межах території району, міста, селища та села, прилеглої до державного кордону або до узбережжя моря, що охороняється органами Державної прикордонної служби, а також у межах територіального моря, внутрішніх вод, частини вод прикордонних річок, озер та інших водойм і розташованих у цих водах островів. На Чернігівщині це: Н. Сіверський, Семенівський, Корюківський, Сновський, Городнянський, Ріпкинський та Чернігівський райони та м. Славутич Київської області.

Про правила перебування в прикордонній смузі та контрольованому прикордонному районі

Громадяни України в'їжджають у прикордонну смугу та контрольований прикордонний район, перебувають, проживають або пересуваються в їх межах на підставі документів, що посвідчують їх особу.
Іноземці та особи без громадянства в'їжджають у прикордонну смугу та контрольований прикордонний район, перебувають та пересуваються в їх межах на підставі документів, що посвідчують особу та підтверджують законність перебування на території України.
На вимогу уповноважених осіб Державної прикордонної служби та органів внутрішніх справ, а також членів громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства зобов'язані пред'являти відповідні документи для перевірки.
З метою виявлення порушень законодавства з прикордонних питань, виконання завдань, пов'язаних з боротьбою з організованою злочинністю та незаконною міграцією у межах прикордонної смуги і контрольованого прикордонного району, уповноважені особи Державної прикордонної служби та органів внутрішніх справ, а також члени громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону мають право відповідно до Законів України "Про Державну прикордонну службу України" (661-15) та "Про дорожній рух" (3353-12) у разі потреби зупиняти та оглядати транспортні засоби.
Зупинка транспортного засобу здійснюється уповноваженими особами Державної прикордонної служби, а також членами громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону:
наземного - із застосуванням диска з червоним світлоповертачем або рукою, що вказує на цей транспортний засіб;
водного - сигналами відповідно до Міжнародного зводу сигналів або Правил користування маломірними суднами на водних об’єктах.
Водій (капітан, судноводій) повинен зупинити транспортний засіб у місці, на яке йому буде вказано, з дотриманням правил зупинки, а також:
подати для перевірки документи, що посвідчують особу водія (капітана, судноводія) і пасажирів (членів екіпажу), та реєстраційний  документ на транспортний засіб (для транспортних засобів Збройних Сил - технічний талон);
дати можливість оглянути транспортний засіб і перевірити номери його агрегатів.
За порушення прикордонного режиму передбачено адміністративну відповідальність (стаття 202 КУпАП) перевізників - водіїв автомобілів, начальників поїздів і провідників вагонів, які перевозять осіб, що не мають відповідних документів на території контрольованих прикордонних районів.

Про правила використання маломірних плавзасобів

Облік маломірних суден, інших плавзасобів у прикордонній смузі та контрольованому прикордонному районі ведеться адміністрацією об’єктів базування у порядку, встановленому Чернігівською обласною державною адміністрацією про що у реєстраційних документах ставиться спеціальна позначка.
Після реєстрації в установленому порядку маломірні судна, інші плавзасоби приписуються до об’єктів базування, беруться на облік в місцях базування та забезпечуються постійними місцями для стоянки (зберігання).
У разі коли адміністрація об’єкта базування або місця базування не може забезпечити обліковані маломірні судна, інші плавзасоби, що не підлягають нагляду класифікаційного товариства, постійним місцем для стоянки (зберігання), дозволяється тримання їх в іншому місці за письмовим погодженням з адміністрацією об’єкта базування.
Протягом 24 годин з часу прибуття у прикордонну смугу або контрольований прикордонний район власники повинні взяти маломірні судна, інші плавзасоби, на облік в адміністрації найближчого об’єкта базування в порядку, встановленому Чернігівською обласною держадміністрацією, про що адміністрації об’єктів базування або місць базування письмово інформують протягом 24 годин після взяття на облік, зокрема за допомогою  факсимільного зв’язку або електронної пошти, підрозділи Державної прикордонної служби, у зоні відповідальності  яких перебуває відповідний об’єкт базування, місце базування.
Заходи щодо обліку і тримання маломірних суден, інших плавзасобів, здійснюють адміністрації місць базування.
Заходи щодо тримання маломірних суден, інших плавзасобів і за відповідним погодженням зберігаються окремо не на об’єктах базування, здійснюють їх власники.
Юридичні і фізичні особи, яким належать об’єкти базування, місця базування маломірних суден, інших плавзасобів, зобов’язані надати уповноваженим особам Державної прикордонної служби безперешкодний доступ до місця їх тримання.
Власники зазначених суден, інших плавзасобів та посадові особи, які забезпечують їх зберігання, у разі зникнення, викрадення або втрати іншим шляхом цих суден і плавзасобів, зобов'язані негайно поінформувати про це підрозділи Державної прикордонної служби та вжити заходів до їх розшуку.
Випуск маломірних суден, інших плавзасобів здійснюється адміністраціями об’єктів базування після належного  оформлення згідно з інструкцією про порядок обліку та випуску маломірних суден, інших плавзасобів, яка затверджуються Чернігівською обласною державною адміністрацією за погодженням з органами охорони державного кордону, в зоні відповідальності яких вони розташовані.
Експлуатація об’єктів базування всіх форм власності та випуск з них маломірних суден та інших плавзасобів без наявності адміністрацій об’єктів базування забороняється.
Маломірні судна, інші плавзасоби можуть виходити у внутрішні води України згідно з інструкціями про порядок обліку та випуску маломірних суден, інших плавзасобів у  внутрішні води України за умови завчасного, не пізніше ніж за одну годину до виходу, інформування адміністраціями об’єктів базування, які ними обліковуються, відповідних підрозділів Державної прикордонної служби, у зоні відповідальності яких вони перебувають.
Вихід та плавання після настання темної пори доби, маломірних суден та інших плавзасобів після настання темної пори доби забороняється.
Під час плавання плавзасобів у внутрішніх водах забороняється їх підхід до іноземних та українських суден закордонного прямування (крім випадків, пов’язаних із стихійним лихом, аварією та катастрофою, за умови завчасного інформування капітаном (судноводієм) або власником торговельного та маломірного судна, іншого плавзасобу підрозділу Державної прикордонної служби, у зоні відповідальності якого буде здійснюватися підхід, але не пізніше здійснення таких заходів).
Посадка і висадка пасажирів, завантаження і розвантаження торговельних та маломірних суден, інших плавзасобів поза об’єктами базування, а також на об’єктах базування, які не допущені до експлуатації, забороняється (крім випадків, пов’язаних із стихійним лихом, аварією та катастрофою, за умови завчасного інформування капітаном (судноводієм) або власником торговельного та маломірного судна, іншого плавзасобу підрозділу Державної прикордонної служби, у зоні відповідальності якого буде здійснюватися посадка або висадка, завантаження або розвантаження, але не пізніше здійснення таких заходів).

Про місця масового відпочинку

Місцевими державними адміністраціями разом з відповідними підрозділами Державної прикордонної служби у межах прикордонної смуги та контрольованих прикордонних районів визначаються місця масового відпочинку населення та місця для купання, а також встановлюється порядок їх обладнання і використання.
Пляжі, місця масового відпочинку громадян на водах у межах прикордонної смуги та контрольованого прикордонного району облаштовуються необхідними засобами контролю з метою виключення можливості запливу відпочиваючих до лінії державного кордону або у бік іноземних та українських суден закордонного прямування.
Дотримання цих вимог забезпечується адміністрацією пляжів і місць масового відпочинку.

І наостанок нагадаємо про те, що в'їзд і перебування у місцевості, яка знаходиться між державним кордоном і лінією прикордонних інженерних споруджень, громадян України та інших осіб допускається як виняток, у порядку, який встановлюється МВС України.


Помічник начальника прикордонного загону - начальник прес-служби підполковник О.В. Дудко




 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини