Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:21:36

Виконком міськради затвердив нові тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій

14.07.2017   12:09

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради встановив економічно обґрунтовані побудинкові тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Як пояснили в управлінні економічного розвитку міста, причиною перегляду діючих тарифів є їх невідповідність фактичним витратам, а саме:
-   Зростання вартості електроенергії на 70 % з 0,99 грн/кВт*год з ПДВ до 1,68 грн/кВт*год
Зокрема, на прикладі КП «Деснянське» щомісячні витрати виросли з 190 тис.грн до 333 тис.грн (+143 тис.грн)
-   Фонд оплати праці в діючих тарифах визначений, виходячи із мінімальної заробітної плати 1450 грн, на сьогодні - 3200 грн, темп росту – у 2,2 рази.
З січня 2017 зміна мінімальних гарантій в оплаті та нормуванні праці у сфері ЖГК (укладена нова Галузева угода на 2017-2018 роки).
На прикладі КП «Деснянське» щомісячно трудові витрати (ЗП+ЄСВ) виросли на 358 тис.грн (+33%) з 1,09 млн грн до 1,45 млн грн.
-   Вартість паливно-мастильних, будівельних матеріалів, спецодягу, інвентарю зросла на 25-30% (до прикладу ПММ з 16,42 грн/л до 20,5 грн/л-середньозважене для А-92, ДП, газ).
З огляду на це, місячні витрати житлово-експлуатаційного підприємства зросли на 220 тис.грн: з 719 тис.грн до 939 тис.грн.
- Новий порядок нормативної грошової оцінки земель, відповідно до якого збільшилася сума земельного податку. Щомісячні витрати підприємства зросли з 80 тис. грн до 160 тис. грн  (+80,0 тис. грн)
-   Зростання вартості вивезення твердих побутових відходів з 25,55 грн/м3 до 33,71 грн/м3 (+32%). 
У результаті в середньому кожне житлово-експлуатаційне підприємство щомісячно недоотримує понад 800 тис.грн.
За 5 місяців отримано збитки у розмірі: КП «Деснянське» - 1470,0 тис.грн, КП «Новозаводське» - 1820,0 тис.грн, ЖЕК – 10 – 854,0 тис.грн, ЖЕК – 13 – 1870,0 тис.грн.
Підприємства вимушені перейти на скорочений 7–годинний робочий день, через що робітники втрачають 13% заробітку (у середньому працівник недоотримує 530 грн), що негативно позначається на добробуті понад 1000 працівників, зайнятих у сфері обслуговування житла (з них 840 працівників ЖЕО).
-   Відсутність обігових коштів на виконання робіт з поточного ремонту будинків.
-   Зростання розміру кредиторської заборгованості.

До прикладу, розмір простроченої кредиторської заборгованості:  по КП «Деснянське» -  у 2016 році - 250 тис. грн,  на 01.06.2017 – 1400 тис.грн.

За розрахунками комунальних ЖЕКів розмір середнього тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій на сьогодні становить 3,57 грн/м2 (+ 39%).

Таким чином, при рості середньої заробітної плати у Чернігівській області порівняно з минулим роком, коли переглядався минулий тариф на 40 % грн +1579 грн (травень 2016 року – 3 860 грн, травень 2017 року – 5 439 грн) середній приріст на оплату квартплати складе 49 грн з одного домогосподарства (зі 126 грн/міс до 175 грн/міс). 
   
За результатами моніторингу по інших містах України, де тарифи переглядалися протягом 2016-2017 років, розмір тарифу на рівні 3,57 грн/м2 у Чернігові є одним з найнижчих.

На засіданні виконкому Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко повідомив, що впродовж 2-х місяців працювали різні робочі групи, які вивчали питання щодо підвищення тарифів. Завдяки прискіпливій роботі управління економічного розвитку міста та аналізу всіх складових собівартості, певних резервів та ін. вдалося знизити тариф із 3,70 грн/кв.м, як пропонувалося спочатку, до 3,57 грн/кв.м.

Звертаючись до всіх чернігівців, міський голова сказав, що нам всім варто бути абсолютно відповідальними за ці рішення і приймати їх з розумінням та не займатися популізмом. Адже сьогодні ми не зможемо надавати дійсно якісні послуги, починаючи з вивозу сміття та закінчуючи внутрішньобудинковими роботами, маючи забезпеченість технікою та інструментами на рівні 1985 року.

Владислав Атрошенко:
- У нас немає іншого шляху, щоб забезпечити завтрашній день нашого міста. Якщо ми будемо йти далі по збиткових тарифах, завтрашнього дня у міста не буде.

Наприклад, як у місті перекладати мережі, які вже протрухли, і сьогодні бригади ледь встигають переїжджати з місця на місце, латати ці дірки.

До того ж ми маємо іншу стартову ситуацію, ніж інші українські міста: ми не маємо металургійного або машинобудівного комплексу, портової інфраструктури, - сказав міський голова.

Втім, під час обговорення було зазначено, що згідно з аналізом по інших містах України, у Чернігові надається чи не найбільша кількість послуг при приблизно тій самій вартості тарифів.

Крім того, заступник міського голови Олександр Ломако зауважив, що соціально незахищені жителі міста отримуватимуть державні субсидії на сплату комунальних послуг, а на сьогодні це майже 70 % населення міста, яким надається субсидія. Якщо ж не підвищувати тарифи, то втрачатиме міський бюджет, продовжуючи дотувати комунальні підприємства, або знизиться якість надання послуг населенню.

Виконком більшістю голосів підтримав ці проекти рішення, адже встановлення нових тарифів дасть змогу комунальним підприємствам забезпечити своєчасне та якісне надання житлових послуг без залучення бюджетних коштів і поліпшити свій фінансовий стан.

Перелік та періодичність виконання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що відшкодовується встановленими тарифами, затверджується виконавчим комітетом міської ради.

Рішення набувають чинності з 1 серпня 2017 року.


Прес-служба Чернігівської міської ради
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини