Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:25:19

Соціальна підтримка учасників АТО та членів їх сімей - у центрі уваги профільної комісії обласної ради

27.04.2017   08:05Агенцiя

26 квітня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО, яке провів її голова Микола Дейкун.

У роботі комісії взяли участь перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Петро Гармаш, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олег Русін, головні лікарі та фахівці медичних установ області, представники громадськості та ЗМІ.

Розпочалося засідання із вшанування хвилиною мовчання пам'яті ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та загиблого учасника антитерористичної операції, старшого солдата Збройних Сил України Павла Смірнова, на честь якого сьогодні у Чернігові оголошено День жалоби.

Далі заступник головного лікаря з медичної частини комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня» Сергій Лебедєв ознайомив депутатів профільної комісії із станом організації психіатричної допомоги населенню. За словами доповідача, стаціонарна допомога на Чернігівщині надається обласною психоневрологічною лікарнею, Валківською, Левоньківською психіатричними лікарнями та психоневрологічним відділенням ОЦРЗОНу.

В області як в Україні, так і світі в цілому, відмічається стійка тенденція до збільшення кількості хворих на психічні розлади. Ці захворювання мають дуже високий відсоток інвалідизації.

Виникають значні труднощі при оформленні хворих до психіатричних інтернатів, місць у яких конче не вистачає. Наголошувалося на необхідності при реформуванні служби проводити подальший розвиток амбулаторно – шляхом надання поліклінічної допомоги, денного стаціонару, стаціонару на дому і ліжок з денним перебуванням в стаціонарі. Забезпечити надання гарантованого пакету медичних послуг спеціалізованої допомоги, максимально доступної найбільш соціально незахищеним верствам населення.

Згідно із порядком денним учасники засідання заслухали інформацію про підсумки реалізації Програми соціальної підтримки учасників АТО та членів їх сімей у області на 2015-2016 роки та за І квартал 2017 року.

Як ведеться робота щодо соціального супроводу та вирішення проблемних питань учасників АТО, членів їх сімей та членів родин загиблих військовослужбовців поінформував директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олег Русін. За його словами, в області на обліку перебуває 151 родина загиблих військовослужбовців, статус «Член сім'ї загиблого» встановлено 311 членам сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції.

Технічних та інших засобів реабілітації потребують 25 осіб, які безпосередньо брали участь в антитерористичній операції, із них 18 осіб забезпечені необхідними засобами реабілітації. Для санаторно-курортного лікування місцевими органами соціального захисту населення взято на облік 548 осіб із числа учасників АТО. Лікувально-профілактичні заклади області проводять медичне обстеження стану здоров'я демобілізованих учасників антитерористичної операції.

В області з 2014 року функціонують Центри медичної та психіатричної реабілітації для учасників АТО, один із них працює на базі КЛПЗ «Чернігівський обласний госпіталь ветеранів війни». Тут вже пройшли реабілітацію 343 особи.

За період дії Програми до територіальних органів соціального захисту населення області, починаючи із червня 2014 року і до сьогодні звернулося 8964 родини мобілізованих воїнів. Завдяки спільним зусиллям районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, громадських організацій і волонтерів надано матеріальну підтримку 4344 сім'ям на суму 7,9млн гривень. Допомогу по господарству (заготівля сіна, ремонт приміщень, випас худоби) отримали 750 сімей, 1284 родинам було завезено дрова, тверде паливо та скраплений газ.

Разом з тим, Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації розроблено проект відповідної Програми на 2017-2018 роки, яка буде винесена на розгляд чергової сесії обласної ради. У проекті, крім діючих заходів та завдань, передбачено надання матеріальної допомоги членам сімей загиблих учасників АТО (за рахунок обласного бюджету заплановано виділення на 2017 рік – 453,0 тис. грн, 2018 рік – 576,0 тис. грн);

Наступним члени постійної комісії розглянули ще одне актуальне питання – реформування медичної галузі. Начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Петро Гармаш поінформував, що зараз приводиться у відповідність до реальних потреб населення мережа лікувально-профілактичних закладів. Здійснюється перепрофілювання дільничних та районних лікарень у сільські лікарські амбулаторії, у тому числі амбулаторії загальної практики - сімейної медицини з ліжками денного стаціонару. За інформацією доповідача, торік в структурі мережі закладів охорони здоров'я відбулися зміни, зокрема відкрито 7 центрів первинної медико-соціальної допомоги. Також три дільничні лікарні реорганізовано в сільські лікарські амбулаторії та створено ще 5 міських лікарських амбулаторій. Дві сільські лікарські амбулаторії реорганізовано у ФАПи. З початку нинішнього року в області створено 4 госпітальні округи. Наступним етапом у цьому процесі є вирішення питання паритетного фінансування медичного закладу, якому делеговані повноваження щодо обслуговування населення округу за відповідними профілями.

За словами Петра Гармаша, зміни у секторі надання медичних послуг відбуваються одночасно із запровадженням принципу «гроші ходять за пацієнтом» та у рамках урядової програми «Доступні ліки», яка стартувала з початку квітня нинішнього року. За цією програмою, яка у Чернігові фактично запрацювала із 6-го, а у районах 10-го квітня, пацієнтам вже виписано 15 тисяч рецептів на 137 лікарських засобів. Реєстр лікарських засобів згодом планується розширювати.

Серед іншого на засіданні проаналізовано виконання рекомендацій постійної комісії від 15 листопада 2016 року «Про забезпечення ліками за пільговими рецептами громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Також розглянуто звернення голови правління ГО «Українська ліга розвитку паліативної та хоспісної допомоги» Василя Князевича щодо створення в області сучасної, доступної, ефективної служби паліативної та хоспісної допомоги та лист генерального директора Національного комітету Товариства Червоного Хреста України, інші питання.

За результатами розгляду питань порядку денного депутати профільної комісії прийняли відповідні рекомендації.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини