Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:58:53

Про виплату мінімальної заробітної плати та погашення заборгованості – на нараді в ОДА

31.03.2017   10:07Агенцiя

Як в області реалізовується законодавче нововведення стосовно підвищення заробітної плати, говорили профільні спеціалісти на засіданні в облдержадміністрації 29 березня.

У зібранні взяли участь представники тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат та члени відповідних обласних робочих груп.

Захід пройшов під головуванням заступника голови — керівника апарату облдержадміністрації Наталії Романової.

– Наше першочергове завдання – проводити роз’яснювальну роботу серед роботодавців та населення і забезпечувати постійний нагляд та контроль за дотриманням суб’єктами господарювання законодавчих змін у сфері оплати праці, – наголосила Наталія Романова.

Директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Олег Русін зазначив, що в результаті забезпечення мінімальної заробітної плати на рівні 3200 гривень у працюючого населення знизилась різниця між доходами. Також зросла соціальна захищеність працівників, особливо тих, хто отримував зарплату в мінімальному розмірі.

Згідно статистичних даних, у січні цього року роботодавці області нараховували штатним працівникам у середньому 4758 гривень, що в три рази перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Того ж місяця мінімальна заробітна плата склала більше 67% від суми середньої зарплати, у той час як у січні торік – 35%.

Державною фіскальною службою та іншими відповідними органами в області постійно здійснюються перевірки щодо порушень із запровадження нового рівня мінімальної заробітної плати та інших норм трудового законодавства. Лише Управлінням Держпраці проведено 94 перевірки за перші два місяці поточного року. Вони показали відсутність порушень в оплаті праці.

Як повідомив начальник Головного управління Пенсійного фонду України в області Юрій Юрченко, у результаті спільних заходів місцевих органів влади, Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду у 2017 році на Чернігівщині легалізовано 242 робочих місця, додатково залучено 51 тисячу гривень єдиного соціального внеску.

У цілому по області за перший місяць цього року розмір фонду оплати праці, на який нараховується єдиний внесок, перевищив даний показник у порівнянні з минулим роком на 301 мільйон гривень і склав понад один мільярд гривень.

Проте, залишається актуальною проблема заборгованості з виплат заробітної плати. За даними моніторингу, на 1 березня загальна сума заборгованості на 26 підприємствах становила 11 мільйонів гривень.

Борг перед працівниками практично відсутній на економічно активних сільгосппідприємствах, в організаціях та установах, що фінансуються за рахунок місцевого та державного бюджетів.

У загальному всеукраїнському рейтингу (дані Держстату) за темпами погашення заборгованості із виплати заробітної плати станом на 1 березня, відповідно до показника на початок цього року, Чернігівщина посіла 3 місце. У лютому сума боргу зменшилася на 0,4 мільйона гривень, або на 3,4%.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини