Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 22:48:31

Про спільний розвиток громад говорили в Чернігові

10.02.2017   08:21Агенцiя

Створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) як «реформа знизу», що вперше за 25 років незалежності України зумовила реальні кроки до зміни в системі її владних структур, − ці та інші аспекти децентралізаційних процесів в Україні обговорювалися під час семінару-тренінгу «Процес децентралізації та спільний розвиток території», який пройшов 8 – 9 лютого на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації.

Його організатори – Сіверський інститут регіональних досліджень та Корпус Миру США в Україні. Семінар проводиться в рамках проекту «Спільний розвиток для публічного сектору». Учасники семінару – представники органів місцевого самоврядування та громадських організацій.

«Основи нинішнього адміністративно-територіального устрою Чернігівщини багато в чому були закладені в XVII – XIX ст. Способи формування територій часто зумовлювали природні чинники та прагматизм наших предків», − директор Сіверського інституту регіональних досліджень, доктор історичних наук, професор Сергій Лепявко. – Тому цей історичний досвід варто врахувати і в сучасних перетвореннях».

Директор Чернігівського відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Ірина Кудрик, розповідаючи про перебіг утворення ОТГ В Чернігівській області в 2015 – 2016 рр., продемонструвала переваги нових громад щодо формування та виконання бюджетів, ремонту доріг та об’єктів інфраструктури, залучення додаткових ресурсів. «Влада на місцях − це влада партнерська. Саме постійний зв’язок влади з людьми є запорукою успіху в розвитку громад», − наголосила Ірина Кудрик.

Подальшу розмову та висвітлення питань з тематики проекту координував Олександр Врублевський – юрист, експерт-аналітик з правових питань ГО «Інститут громадянського суспільства». Йшлося про посилення ресурсного потенціалу громад, напрями та форми їхнього співробітництва щодо вирішення проблем благоустрою, медичного забезпечення створення підприємств, установ, організацій та спільних органів управління щодо спільного виконання визначених законом повноважень. Також впродовж цих двох днів опрацьовувалися складові стратегічного та просторового планування в громадах, як необхідної складової щодо залучення зовнішніх інвестицій, організації виробництва та створення нових робочих місць. Окрема увага присвячувалася формуванню локальної ідентичності територіальної громади, організації та змісту інформаційних кампаній як методу кваліфікованого інформування населення про мету, перебіг, очікувані результати здійснюваних реформ, зміни в законодавстві та інші дії влади загальнонаціонального масштабу.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини