Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:41:20

Про можливість референдуму у сучасних умовах - думки чернігівських експертів

08.02.2017   10:30Агенцiя

Круглий стіл "Референдум як індикатор розвитку демократії в суспільстві" відбувся у прес-центрі "Чиста політика" 7 лютого.

Серед запропонованих до обговорення питань найбільшу зацікавленість учасників і гарячу дискусію викликала тема можливого референдуму щодо вступу України до НАТО.

Як відомо, про необхідність такого заміру суспільної думки висловився Президент України Петро Порошенков інтерв’ю виданням німецької медіагрупи Funke, опублікованому в четвер, 2 лютого, газетою Berliner Morgenpost (DW.com.)

Що думають з цього приводу чернігівські політологи, експерти, громадські активісти, представники влади?

Сергій Болдирєв, директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА зауважив, що на сучасному етапі Україна пройшла певний шлях усвідомлення щодо необхідності досягати стандартів країн  НАТО. «Як небайдужа людина, як громадянин України, вважаю, що це одне із найпринциповіших питань на сьогодні, враховуючи, що у нас три роки фактичного стану війни. Рівень підготовки і забезпеченість Збройних Сил: озброєння, оснащення, соціальне забезпечення військових,  готовність  реагувати на виклики, насамперед, військові, - найвищий рівень цих стандартів  показують на сьогодні саме країни НАТО», - наголосив Сергій Болдирєв. І особливо відзначив  військово-гуманітарну  складову  роботи у країнах, учасницях НАТО, соціальний захист і підтримку  військових: «Ця гуманітарна складова відношення до людей у погонах, цей  високий рівень заслуговує уваги і намагань хоча б наблизитися до тих стандартів, які запроваджені в країнах НАТО». Він також повідомив,  що завдяки платникам податків у цих країнах, вдалося  перепідготувати сотні і тисячі військовослужбовців, надати їм можливість отримати іншу спеціальність, щоб якнайшвидше і безболісно перейти з військової служби до цивільного життя. І нагадав, який складний  шлях довелося проходити нашій країні, коли навіть поховання загиблих військових доводилося брати на себе рідним, близьким,  громаді, що викликало справедливе обурення громадян. «Шана загиблим – це теж приклад ставлення держави до людей у погонах», - сказав він.

Громадський активіст Олександр Підгорний: «В країні війна, а ми обговорюємо якісь ініціативи Президента, котрий ініціює віртуальну можливість вступу до такої поважної організації як НАТО. Тим більше, якщо враховувати, що Петро Порошенко назвав 54% громадян, які за вступ до НАТО.  Хоча такі соціологічні дослідження не опубліковувались.  І виникає питання: а що сказали 46%? Де можна побачити їхню думку?» Олександр Підгорний нагадав приклад Грузії, де  2008 у році 78% громадян висловилися за вступ до Альянсу, проте НАТО не погодилося.  І висловив припущення, що подібні ідеї вкидаються у суспільство, аби відволікти  від нагальних проблем. «Як на мене,  це фейк від Президента України», - зауважив він. І наголосив, що з приводу вступу до НАТО   необов’язково  опитувати громадян, це має бути стратегічна мета нашої держави.

Політичний експерт Олександр Соломаха наголосив, що питання вступу до НАТО – це саме той випадок, коли процес важливіший за результат. Тобто у процесі руху до членства в Альянсі Україна має підвищувати військові і соціально-економічні стандарти. І цей шлях відбувається в унісон із задекларованим рухом  до Європи, до запровадження європейських цінностей, що Україна підтвердила під час Майдану. На його переконання, референдум з такого питання був би надзвичайно корисним, оскільки зняв би це питання на якийсь час і дав можливість політикам і громадським діячам спиратися на суспільну думку з такого важливого питання. «Я думаю, що проведення такого референдуму і отримання  позитивних результатів певною мірою зняло б цю тему. І політики враховували б  думку суспільства, висловлену на референдумі щодо намірів. А наш намір – це військово-політичний союз у вигляді НАТО. Інших на сьогодні немає, до якого ми могли б прагнути. Але важливо не плутати питання вступу - і наміри щодо приєднання. Вступ до Альянсу, звичайно, вирішують країни, що входять до цього безпекового блоку», - сказав експерт.

Водночас він критично ставиться до проведення референдумів за чинним на сьогодні  Законом  про Всеукраїнський референдум, ухваленим  2012 року. На його переконання, розпочинати треба саме з удосконалення законодавства щодо проведення референдумів. Тим більше, що цього вимагає і реформа децентралізації. Адже для створених нових територіальних громад, де з’являється дуже багато цікавих ініціатив,  механізм референдумів є надзвичайно зручним і корисним. Звісно,  за умови розумного законодавчого забезпечення.

Депутат Чернігівської міської ради Віктор Тарасов висловив сумнів у реалістичності проведення такого референдуму в короткостроковій перспективі. Він також критично ставиться  до Закону про всеукраїнський референдум, прийнятий за президентства Януковича у 2012 році  під існуючу на той час систему. Щодо вступу до НАТО, депутат  вважає, що багато громадян сподіваються, ніби вступ до Північно-Атлантичного Альянсу автоматично вирішить багато економічних проблем. «У нашому суспільстві є дещо не зовсім адекватне та логічне сприйняття самої цієї структури  та перспектив членства України. Мені здається, що більшість наших громадян сприймають НАТО як  організацію, яка надасть європейські перспективи, економічні преференції, підвищення соціально-економічного рівня і так далі. Але насамперед це військово-політичний союз, який базується на принципах колективної безпеки шляхом певних політичних та військових механізмів. Тобто ні про які економічні взаємодії в перспективи не йдеться», - зауважив він. І навів приклад Туреччини,  яка понад 60 років є членом НАТО, але рівень прав людини в якій на дуже низькому рівні, і ніяких перспектив щодо вступу в ЄС. А ще приклад Албанії, яка 8 років є членом НАТО, але залишається найбіднішою країною Європи. Щодо інтерв’ю Президента України німецьким виданням  та висловленої ідеї про референдум на тему  вступу до НАТО, то на думку Віктора Тарасова, це може бути повідомленням, розрахованим на західну аудиторію, на нового Президента США та його Адміністрацію, на Росію та Володимира Путіна:  заява про те, що Україна займає позицію щодо військово-політичного зближення із Заходом.

Політичний оглядач Юрій Паперний вважає, що на сьогодні провести референдум щодо ставлення до НАТО не складно. Але закон, прийнятий у 2012 році,  проти якого виступає і Венеціанська Комісія, і експерти,  дозволяє  провести референдум, використовуючи владний адміністративний ресурс. «Фактично щодо референдуму будуть домінувати точки зору власників телеканалів», - зауважив він.  Водночас відзначив, що референдум дуже корисна функція і в загальнодержавному аспекті, і  особливо важливими є місцеві референдуми, з огляду на ті зміни, які відбуваються зі створенням нових ОТГ.  «Україна виграє, якщо проведе цей референдум - для роботи політиків із західними  партнерами. Як вибори, так і референдуми – це є соціологічне дослідження громадської думки. Тому питання актуальне, але його важливо не заполітизувати, не забалакати, і бажано технічно грамотно підготувати»,-  наголосив Юрій Паперний..

Політичний експерт Олексій Француз загалом високо оцінює сам механізм безпосередньої демократії, яким є референдум. Проте застерігає, що в умовах України, де панує низький рівень політичної культури і фактично провалена інформаційна політика, існує загроза зовнішньої пропаганди, а активізація таких організацій як «Український вибір» - і референдум може не виконати своєї ролі заміру суспільної думки і відіграти негативну роль. «Можна згадати референдум 2000-ного року, або спроби референдумів в Криму  щодо спроби зробити російську мову другою державною.  І тільки завдяки Конституційному Суду було вирішено, що це суперечить українському законодавству, - зауважив він. Однак щодо референдуму про вступ до НАТО, експерт позитивно оцінює таку можливість: «Проведення такого референдуму було б цікавим, але чи стане це реальною дією. Продемонструвати бажання України приєднатись до колективної безпеки і Альянсу НАТО не є поганим кроком. І не завжди перебування у військових діях може стати перешкодою. Звісно, умови різні, однак та ж сама Туреччина, вступаючи до НАТО, перебувала у військовому конфлікті, хоч і локальному. І це ніяк не вплинуло на її приєднання до Альянсу».

Представник Української ГО «Вільні люди» Сергій  Кропива повідомив, що серед питань політичної програми його громадської організації значиться і  вступ до НАТО.  «Як вже зазначали експерти, перебування в Альянсі забезпечує економію ресурсів на забезпечення обороноздатності країни. В політичному аспекті це курс до  об’єднання цивілізаційного характеру, до співдружності розвинених країн. І це посилить безпеку України. Референдум треба проводити, порадитись із населенням.  Країна і керівництво будуть бачити, як розвиватися далі», - вважає Сергій Кропива.

Підсумовуючи дискусію, Сергій Болдирєв наголосив, що суспільство розвивається, і дуже швидко. «Якщо повернутися в історію, то я,  наприклад, проживаючи в Радянському Союзі, не сприймав на той час  пропозиції пана Чорноволі та інших засновників Руху щодо незалежної України. Але ці люди поставили перед собою мету, і вони її досягали. І відбувся референдум 1991 року!», - наголосив він.

Олександр  Соломаха нагадав крилатий вираз щодо пропозицій, від яких неможливо відмовитися. І запропонував за допомогою дискусії щодо референдуму про вступ до НАТО перевірити політичні сили. «Питання вступу до НАТОможе бути одним  із водорозділів, який  відрізнятиме  партії. Це спростить можливість розібратися в ідеологіях багатьох так званих патріотичних сил», - сказав він. І зауважив:  «Мій прогноз: референдум буде, разом з можливими достроковими виборами».


Віра Лобановська

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини