Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 00:48:47

На Чернігівщині буде сім госпітальних округів. ВІДЕО

29.12.2016   08:23Агенцiя

Чернігівську область буде поділено на сім госпітальних округів: Чернігівський, Корюківський, Менський, Бахмацький, Прилуцький, Ніжинський та Бобровицький.

Проект оптимізації системи стаціонарної медичної допомоги Чернігівщини презентував голова облдержадміністрації під час прес-конференції в обласній лікарні. Новий поділ на округи враховує специфіку Чернігівської області стосовно щільності населення і можливість доступу людей до медичного закладу.

На Чернігівщині буде сім госпітальних округів. Проект оптимізації системи стаціонарної медичної допомоги області, що розроблювали спільно з Інститутом стратегічних досліджень, презентував голова облдержадміністрації. Новий поділ враховує потоки пацієнтів у лікарнях, а також логістичну складову, тобто зручність для населення дістатися до медзакладу.

Серед семи округів найбільший – Чернігівський.

Валерій Куліч, голова облдержадміністрації: «Він найбільший за рахунок міста Чернігова. Майже 413 тисяч мешканців. Який буде об’єднувати в собі мешканців Ріпкинського, Городнянського, Куликівського і Чернігівського районів».

Другий медичний округ об’єднає Сновський, Корюківський і Семенівський райони із центром у Корюківці. Третій — Менський округ, він охоплює райони Менський, Новгород-Сіверський, Сосницький та частину Коропського. У цьому і особливість поділу — різні частини районів можуть відноситись до різних округів, куди зручніше дістатися. Бахмацький округ об’єднує у собі другу частину Коропського, сам Бахмацький, Борзнянський та частину Талалаївського району. Прилуцький медичний округ буде включати частину Талалаївського району, Варвинський, Срібнянський та частину Ічнянського, яка має відповідне сполучення з Прилуками. Ніжинський округ відповідно охопить Ніжинський район і частини Ічнянського та Носівського районів. Останній округ – з центром у Бобровиці, об’єднає райони Бобровицький, Козелецький та другу частину Новіського.

У проекті оптимізації системи стаціонарної медичної допомоги області деякі госпітальні округи розраховані на меншу, ніж за вимогами мінохорони здоров’я, кількість населення. Причина тому – мала густота населення та велика площа області. До прикладу, у Корювському окрузі – майже 69 тисяч жителів, а міністерство вимагає не менше 120 тисяч населення.

Валерій Куліч, голова облдержадміністрації: «Така структура медичних округів враховує якраз логістичне переміщення пацієнтів. У нас була найбільша проблема, що Міністерство охорони здоров’я вимагає, що округ має бути не менше 120 тисяч населення. Але з урахуванням наших відстаней і щільності населення… Ми маємо 32 людини на квадратний кілометр. Це є найнижчий показник в Україні.  І з урахуванням цього,  що у нас (особливо північні райони) відстані дуже великі, населення невелике. Ми по-іншому просто не зможемо доступність медицини забезпечити. Головне питання – це показати пацієнту, за який термін часу і в яку лікарню він може потрапити і отримати медичну послугу».

Також проектом передбачається, що районні лікарні з потужними можливостями надання медичної допомоги, які до рівня центрів госпітальних округів не дотягнули, будуть збережені.



Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.