Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:41:21

Чернігівщина: Які злочини проти виборчих прав громадян були зафіксовані на місцевих виборах 2015 року?

22.11.2016   08:31Агенцiя

18 листопада у прес-центрі "Чернігівський вибір" відбулася дискусія стосовно злочинів проти виборчих прав громадян. У заході взяли участь експерти Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба та Олександр Клюжев, заступник начальника слідчого управління ГУ НП в Чернігівській області Галина Луговська, заступник начальника прокуратури Чернігівської області Олександр Городничий, представники територіальних виборчих комісій Сергій Соломаха, Ольга Мозгова та Олександр Гашпар, а також представники політичних партій та громадських організацій.

Учасники заходу обговорили, як відбувається розслідування злочинів та порушень, зафіксованих під час виборів-2015: скільки справ розглядаються у судах, яка частина закривається через відсутність доказової бази та яким чином запобігати виникненню порушень у майбутньому.

За словами Олександра Клюжева, під час чергових місцевих виборів у 2015 році в Україні було розпочато 422 кримінальних провадження за статтями 157-160 Кримінального кодексу України. «Кількість проваджень на цих виборах стала найбільшою, у порівнянні із позачерговими виборами Президента (150) та до Верховної Ради України (349). Таке зростання кількості досудових розслідувань пояснюється як великою кількістю кандидатів на локальних виборах різних рівнів, так і певною активізацією правоохоронних органів у аспекті реагування на повідомлення різних суб’єктів виборчого процесу. Наразі, станом на 21 жовтня 2016 року, слідчими було прийнято рішення закрити майже 74% кримінальних проваджень, розпочатих на чергових місцевих виборах в Україні», — зазначив експерт.

Майже половина розслідувань стосувалася підкупу виборців та перешкоджання волевиявленню громадян, роботі виборчої комісії та офіційних спостерігачів – 159 та 97 випадків відповідно. Доволі масовими були випадки фальсифікації виборчої документації, голосування більше одного разу та незаконного використання бюлетеня. Розслідували також знищення виборчої документації та порушення фінансування політичної партії та передвиборної агітації. Щодо порушення таємниці голосування проводилося лише одне досудове розслідування.

За словами і представників ОПОРИ, і правоохоронців, довести зафіксовані злочини та порушення проти виборчих прав громадян складно. Як зазначила Ольга Коцюруба, фактично неможливо зафіксувати підготовку до злочину, можна лише побачити його наслідки: роздачу неправомірної допомоги або товарів/послуг. «Таємна або прихована відеозйомка не може слугувати доказами у суді. Фактично це зумовлює те, що докази за статтями 157–160 відсутні, і  справу не можна розглядати в суді», – розповіла експертка.

Її слова підтвердила і Галина Луговська: «Дійсно, є деякі складнощі у процесі виявлення таких правопорушень, їх досудового розслідування під час виборів і збирання доказів. У ході розслідування мають бути опитані потерпілі, свідки, а результатом допитів стає те, що свідчення заперечують факти підкупу або незаконну агітацію. А коли час проходить, свідчення змінюються».

«Чернігівщина є лідером за кількістю зареєстрованих проваджень, а також лідирує за кількістю закритих справ. За період 2014–2016 рр. було зареєстровано 115 кримінальних проваджень. І жодне з них не доведено до суду з обвинувальним актом. Причому на позачергових виборах народних депутатів у 2014 році їх було 28, на чергових місцевих виборах розпочато 46 проваджень, на цей момент 45 є закритими, на проміжних виборах народних депутатів спочатку було 42 кримінальних провадження, з них 25 є закритими», –  повідомила Ольга Коцюруба.

За словами Галини Луговської, найбільше порушень під час місцевих виборів 2015 року було зафіксовано у місті Чернігові (27), по одному — у Борзнянському, Семенівському, Куликівському, Менському, Городнянському та Щорському районах. «Безпосередньо за порушення виборчих прав громадян внесено 16 проваджень, інші провадження стосуються заподіяння легких тілесних ушкоджень, пошкодження майна, погрози і стосуються виборів, бо учасники цих правопорушень або кандидати, або члени комісій, або представники політичних сил», – пояснила заступник начальника слідчого управління ГУ НП в Чернігівській області.

Олександр Городничий наголосив на тому, що прокуратура Чернігівської області провела аналіз виборчих злочинів та порушень під час місцевих та позачергових виборів 2015 року. За результатами цього аналізу будуть складені рекомендації щодо поведінки прокуратури під час виборів 2016 року.
«Ситуація з порушенням виборчих прав громадян виникла тому, що правоохоронні органи не готові до виконання цієї роботи, тому що це специфічна діяльність, яка виконується раз на кілька років, – переконаний член територіальної виборчої комісії із багаторічним стажем Сергій Соломаха. – Необхідно посилювати фахову підготовку поліції або залучати спеціалістів з виборчого законодавства». Крім того, на його думку, аби зменшити кількість порушень виборчих прав громадян, необхідна політична воля держави.

За словами члена територіальної виборчої комісії Ольги Мозгової, багато порушень виборчого законодавства відбувається ще на виборчих дільницях. Часто члени ДВК переписують протоколи «на колінах», у коридорі ТВК ставлять підписи та завіряють печаткою, яка відповідно до закону не може покидати межі виборчої дільниці. На думку Ольги Мозгової, під час навчання членів комісій дуже мало уваги приділяється питанням заповнення протоколів. Вона також звернула увагу присутніх на те, що члени дільничних комісій є фінансово залежними від політичних партій, які вони представляють, оскільки державна компенсація є мінімальною. Таким чином, члену комісії доводиться або вчиняти неправомірні дії, або не отримувати грошей за кілька тижнів роботи.

На переконання Олександра Гашпара, члена ТВК у 2015 році, поліція часто самоусувається від справ. «Це пов’язано з тим, що правоохоронні органи є залежними від політичних сил та певних «розкладів», – вважає експерт. До того ж, на його думку, одними із головних учасників легалізованого підкупу виборців є благодійні фонди, це було доведено і під час виборів 2015 року, і 2016 року. Але, як зазначали під час дискусії представники поліції та прокуратури, ці випадки не здобули достатніх фактів та доказів.

Насамкінець учасники заходу дійшли висновку, що для запобігання порушенням прав виборців як під час передвиборної кампанії, так і під час волевиявлення необхідно проводити профілактику та роз’яснювальну роботу.

Зустріч активізувала діалог між правоохоронними органами, виборцями, експертним середовищем, політиками у питаннях забезпечення принципу невідворотності покарання за виборчі злочини, напрацювання рекомендацій щодо удосконалення законодавчого регулювання та запобігання відповідним правопорушенням.


Прес-центр "Чернігівський вибір"

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини