Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 20:39:56

Чернігів та нова міська влада. Думка експертів. ФОТО

31.10.2016   14:48Агенцiя

28 жовтня у незалежному громадському прес-центрі «Чернігівський вибір» відбулося експертне обговорення «Чернігів – рік при новій владі».

Участь у заході взяли експерти, представники міської ради, депутати, громадські активісти та журналісти. До розгляду були запропоновані п’ять питань, які стосувалися обіцянок політиків під час виборів, проекту «Файне місто», ремонту доріг та фінансів, а також пропонувалося підтвердити або розвінчати міфи щодо нових ідей, людей та креативних рішень.

Політичний оглядач Юрій Паперний, відкриваючи захід підкреслив: «Нова влада Чернігова вже відкрила нову сторінку у розвитку міста. Це - не тільки дороги, фонтани та міський пляж, але і нова команда, результати діяльності якої трохи нижчі, ніж очікували та обіцяли». Також на думку експерта багато планів та думок, озвучених різними політичними гравцями під час виборчої кампанії в тому числі і переможцями, забуті або чекають свого часу.

Взагалі в ході обговорення стало зрозумілим, що перший рік нової чернігівської влади мав свої «плюси» та «мінуси», але все одно це був рік змін, набуття нового досвіду та прихід нових облич.

Політтехнолог Віктор Вініченко зазначив, що формально рік новій владі вже виповнився, але по факту треба проводити обговорення ще й на річницю набуття повноважень міським головою Владиславом Атрошенком. Крім того, на його думку відповідальність за процеси у Чернігові несуть не лише мер та його заступники, а і депутатський корпус міськради разом із громадою. Віктор Вініченко наголосив: «Владі не відмовиш у бажанні зробити щось гарне. Будівництво, ремонт доріг та інші позитивні зміни помітні кожному мешканцю Чернігова». А от що забувають про обіцянки та багато обіцяють, то це на думку експерта, ознака політика. «Справа політика обіцяти. Якщо він не обіцяє, то це не політик», – переконаний Віктор Вініченко. І додав, що напевно всі чекали за рік чогось більшого, адже «Чернігову обіцяли повернути амбіції».

Експерт акцентував увагу на тому, що під час виборів і діючого міського голови, і його попередника, було розроблено кілька програм розвитку: це і «Файне місто», і «Перспектива Чернігова». «Програма «Файне місто» – це стратегічна програма розвитку Чернігова, але її не було прийнято на сесії, більше того сайт, на якому цю програму виклали, вже не активний. Все роблять люди. Гірше роблять люди, краще також вони», - зазначив Віктор Вініченко.

Цікаво, ефективні та розумні програми пишуться лише для виборчих листівок та буклетів? До речі, благодійні фонди різних кандидатів та партій, мета яких сприяти розвитку Чернігова та громади, також фактично припинили свою діяльність після виборів.

Секретар Чернігівської міської ради Віктор Бистров зазначив, що у кожного експерта, політика та журналіста буде своя думка щодо здобутків та невдач. «Сьогодні зібралися експерти і це ж обговорення не тільки діяльності міського голови. Це обговорення того, як Чернігів прожив рік у новій політичній системі координат, при новому складі міської ради та виконавчого комітету», - зазначив політик. 

Також Віктор Бистров нагадав присутнім, як відбувалися вибори мера: «Під час виборів міського голови у 2015 році було дуже протистояння дуже сильних противників, наприклад, у 2010 році  Олексaндр Сoколов переміг з дуже великим відривом. А у 2015 році суперник був підготовлений, він поступово готував медіа-ресурси, працював над створенням команди. Можливо це була найцікавіша виборча кампанія за всі роки».

За словами секретаря міської ради Віктора Бистрова протягом цього року політична партія «Наш край» у Чернігівській міськраді намагалася створити конструктивну коаліцію, але з того нічого не вийшло. Через те, не виходить реалізовувати заплановане та обіцяне. «Чому не працює програма «Чернігівська перспектива»? Це програма політичної партії «Наш край» та Олександра Соколова. Але вона і не може працювати в повну силу, тому що наша фракція зробила протягом року дуже багато спроб в напрямку створення конструктивної коаліції з усіма політичними партіями в міській раді. Якщо немає коаліційної угоди серед політичних сил, то за ті процеси які відбуваються в місті, відповідальність ніхто не бере», - пояснив В.Бистров.

За словами експерта Сергія Соломаха, головне завдання кожної влади за рік сформувати прозорий механізм прийняття рішень. «На сьогодні фактично змінилися умови, за яких працює нова місцева влада. В порівняні з минулим роком бюджет Чернігова збільшився майже на третину – це суттєво змінили умови роботи міської ради. В той же час ми фактично ще жодного разу не чули керівника фінансового управління», - зазначив він. На його думку відсутність мерської більшості, є скоріше позитивним фактором, бо немає голосувань «по команді» і щодо кожного рішення та питання доводиться домовлятися та шукати компроміси. При цьому експерт вважає, що опозиція у міській раді не допрацьовує: «Ми повинні вимагати не тільки від влади, а і від опозиції, щоб вони працювали. Ми зацікавлені в тому, щоб в міській раді була фахова і конструктивна опозиція, яка б контролювала діючого міського голову, виконком та депутатський корпус».

Не оминули увагою учасники обговорення і скандали, повязані з представниками нової міської влади. Це і будівництво у Березовому Гаю, і недопущення представників ЗМІ на заходи, і незрозумілі модернізації-махінації з лампочками від заступника міського голови. На думку експертів, Олександр Кириченко "пиляє" ніжку крісла своєму керівнику і цікаво якою буде розвязка цього питання, особливо після роботи депутатської комісії? 

Присутні на обговоренні депутати міської ради переконані, що робота депутатського корпусу за рік позитивно вплинула на розвиток міста. «Змінилася зелена зона від «Дружби» до «України» - це так звана стометрівка. Також позитивних покращень зазнав міський пляж», - наголосив депутат міської ради від «Батьківщини» Іван Бакшун.

На думку екс-депутат міської ради В’ячеслава Лебедя міській владі необхідно зараз приділити значну увагу освітній та медичній галузям. Адже зменшення субвенцій та передача фінансування цих сфер місцевим бюджетам може значно скоротити фінансові можливості міської ради.

Перший рік Чернігова при новій владі – це час тренувань, формування команд та оцінка сильних та слабких сторін, можливостей та загроз. На думку експертів наше місто має значний потенціал, який підсилюється реформою децентралізації та реформами, які відбуваються у країні. А от чи буде використано всі ці ресурси та важелі для зміни життя городян на краще і чи поверне це амбіції Чернігову?

Прес-центр "Чернігівський вибір"

ФОТО Мар'яна Харді

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини